Περίοδο έξαρσης των ιώσεων διανύει η χώρα, όπως είθισται μετά την περίοδο των γιορτών, με τους ιούς που κυριαρχούν να είναι αυτός της γρίπης, ο κορονοϊός και ο Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός (RSV). Αυτός που υπερτερεί, ωστόσο, σε διασπορά στην κοινότητα, σε σύγκριση με όλους τους άλλους ιούς αυτή τη στιγμή, είναι ο ιός της γρίπης. Οι προσελεύσεις στα νοσοκομεία είναι αυξημένες, ενώ -παρότι το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι η χώρα έχει επάρκεια φαρμάκων- υπάρχουν αναφορές για έλλειψη του αντι-ιικού φαρμάκου Tamiflu.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα από 30 Δεκεμβρίου έως 5 Ιανουαρίου καταγράφηκαν επτά σοβαρά κρούσματα γρίπης, που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Από αυτά, τα τρία περιστατικά αφορούν άνδρες και τα τέσσερα γυναίκες, ηλικίας από 19 έως 81 ετών. Την ίδια περίοδο καταγράφηκε ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση της θετικότητας στη γρίπη, με τον τύπο Α να κυριαρχεί στα δείγματα του δικτύου επιτήρησης SARI (Σοβαρής Οξείας Αναπνευστικής Λοίμωξης). Η κορύφωση του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης αναμένεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ καταδεικνύουν αύξηση και στη θετικότητα του κορονοϊού, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ καταγράφηκαν 538 νέες εισαγωγές, 8 νέες διασωληνώσεις και 22 θάνατοι.
Όσον αφορά στον ιό RSV, η θετικότητα τόσο στην κοινότητα, όσο και στα νοσοκομεία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Το παράδοξο με τη γρίπη τύπου Β
Η ανάλυση των λυμάτων, αναδεικνύει ένα σπάνιο φαινόμενο, αυτό της ταυτόχρονης παρουσίας γρίπης Α και Β. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκο Θωμαϊδη, η γρίπη τύπου Α έκανε απότομο «άλμα» μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ στη συνέχεια εντοπίστηκε στα λύματα και έντονη η παρουσία της γρίπης τύπου Β.
«Ήταν εντυπωσιακό το πώς μέσα σε μία εβδομάδα υπήρξε μεγάλη και απότομη αύξηση, κατά 50%, της γρίπης τύπου Α. Αλλά το ακόμη πιο εντυπωσιακό ήταν ότι ανιχνεύσαμε και γρίπη τύπου Β, την οποία συνεχίζουμε να ανιχνεύουμε σε σχετικά υψηλά επίπεδα για την εποχή», αναφέρει ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι είθισται να ανιχνεύεται στο τέλος Ιανουαρίου στα λύματα.
Θεμιστοκλέους: «Έχουμε επάρκεια φαρμάκων»
Το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για επάρκεια φαρμάκων, εντούτοις, υπάρχουν αναφορές για έλλειψη του αντι-ιικού φαρμάκου Tamiflu, εδώ και μία εβδομάδα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε γιατρούς και φαρμακοποιούς, δεδομένης της αναμενόμενης επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας το επόμενο διάστημα.
«Μπορεί να μην έχει γίνει μία ημερήσια σωστή κατανομή στα φαρμακεία όλης της χώρας, δηλαδή σε κάποιο φαρμακείο να υπάρχει διαθεσιμότητα και σε κάποιο άλλο όχι. Παρατηρείται μία δυσκολία σε αυτόν τον τομέα στη χώρα μας και στις υπόλοιπες χώρες. Ωστόσο, υπάρχει επάρκεια των φαρμάκων και την παρακολουθούμε, μέσω ενός πολύ καλού νέου ψηφιακού συστήματος που μας δείχνει τις ελλείψεις. Δεν υπάρχει έλλειψη. Μπορεί να υπήρξε τοπική, σε συγκεκριμένο φαρμακείο», δήλωσε σχετικά μιλώντας στο Mega ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Πάντως, οι φαρμακοποιοί που δεν βρίσκουν το φάρμακο, εικάζουν ότι πέρα από την αύξηση της ζήτησης, υπάρχουν φαρμακαποθήκες οι οποίες προχωρούν σε παράλληλες εξαγωγές, οι οποίες βέβαια είναι καθόλα νόμιμες, καθώς το Tamiflu δεν περιλαμβάνεται στη πιο πρόσφατη λίστα του ΕΟΦ με τα φάρμακα που απαγορεύεται η παράλληλη εξαγωγή τους σε χώρες της ΕΕ.
Ωστόσο, τονίζουν ότι λόγω της αύξησης των περιστατικών το τελευταίο διάστημα, θα έπρεπε να έχουν απαγορευτεί και οι παράλληλες εξαγωγές, προκειμένου να μην παρατηρηθούν ελλείψεις τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα μας.
«Φορτώνουν» τα νοσοκομεία
Η έξαρση των ιώσεων έχει οδηγήσει σε αύξηση των προσελεύσεων και νοσηλειών των ασθενών στις Παθολογικές και Πνευμονολογικές κλινικές αλλά και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Ενδεικτικά, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, στην εφημερία του Ευαγγελισμού την Τρίτη (7/1), υπήρξε 100% πληρότητα στις ΜΕΘ, ενώ η πληρότητα στις υπόλοιπες κλινικές, Παθολογικές και Πνευμονολογικές, είναι ιδιαίτερα αυξημένη αυτήν την περίοδο, καθώς υποδέχονται μεγάλους αριθμούς ασθενών από αυτά τα εποχικά βαριά περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία.
Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, μέχρι στιγμής, είμαστε λίγο καλύτερα, σημειώνοντας ότι σε αυτό συμβάλλουν πολλές φορές και οι καιρικές συνθήκες.
Ο καρδιολόγος - εντατικολόγος και Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, Γιώργος Φερεντίνος επισημαίνει το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
«Από άποψη προσωπικού, τα νοσοκομεία δεν είναι έτοιμα να αντιμετώπισουν το πρόβλημα της γρίπης και της έξαρσης των ιώσεων. Το προσωπικό δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει όλο αυτόν τον όγκο των περιστατικών που κατευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία. Είναι μεγάλες οι ελλείψεις και στο λεκανοπέδιο της Αττικής και κυρίως στα νοσοκομεία της Περιφέρειας. Από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής είμαστε καλύτερα, γιατί εξοπλίστηκαν αρκετά τα νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας», τόνισε ο κ. Φερεντίνος.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέχρι την αποκλιμάκωση της επιδημίας, που αναμένεται γύρω στις αρχές Μαρτίου, η επαγρύπνηση παραμένει κρίσιμη. Οι πολίτες καλούνται να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης, ιδίως αν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, να περιορίζουν την έκθεση τους σε πιθανές πηγές μόλυνσης, αλλά και να εμβολιαστούν έστω και τώρα για τη γρίπη και τον κορονοϊό. Μάλιστα, την Τετάρτη, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε επείγουσα εγκύκλιο για τον εμβολιασμό έναντι των ιών που κυριαρχούν αυτήν την περίοδο, δίνοντας αναλυτικές συστάσεις.