Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος ανάδυσης στελεχών του ιού της γρίπης των πτηνών με πανδημικό δυναμικό, όπως αναφέρει εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας, με την οποία καλούνται οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις και οι Περιφερειακές Ενότητες να βρίσκονται σε ετοιμότητα.
Η γρίπη των πτηνών είναι μια ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται κυρίως μεταξύ πτηνών, αλλά μπορεί να μολύνει και ανθρώπους, ειδικά όσους βρίσκονται σε άμεση ή παρατεταμένη επαφή με προσβεβλημένα πτηνά ή ζώα.
«Οι υγειονομικές αρχές οφείλουν να είναι επαρκώς ενημερωμένες και έτοιμες να ανταποκριθούν σε περίπτωση που η νόσος εμφανιστεί σε πτηνά, ζώα ή ανθρώπους καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ανάδυσης στελεχών του ιού με πανδημικό δυναμικό», αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος, που υπογράφει η Αναπληρώτρια Υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Η έγκαιρη αναγνώριση των κρουσμάτων και οι δράσεις παρέμβασης είναι ζωτικής σημασίας καθώς μπορούν να προστατέψουν από την μετάδοση ιού στον πληθυσμό. Αρκετοί διαφορετικοί υπότυποι του ιού της γρίπης των πτηνών έχουν ανιχνευθεί διαχρονικά ωστόσο ο A(H5N1) είναι ο υπότυπος που επικρατεί στην Ευρώπη και παγκοσμίως κατά τα τελευταία έτη.
Η εγκύκλιος παρέχει οδηγίες για την καταγραφή και παρακολούθηση των κρουσμάτων και την μετάδοση του ιού.
Το διάστημα μεταδοτικότητας ενός κρούσματος είναι από 10 ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων έως και μία εβδομάδα μετά την παύση του πυρετού και την πλήρη ή σε σημαντικό βαθμό υποχώρηση των συμπτωμάτων και όταν βγαίνει πλέον αρνητικό το μοριακό τεστ για την γρίπη των πτηνών.
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ο πληθυσμός σε οποιαδήποτε περιοχή στη χώρα δεν διατρέχει κίνδυνο από την κατανάλωση εμπορικά διακινούμενων προϊόντων πουλερικών (κρέατος, αυγών ή παραγώγων), καθώς οι έλεγχοι στην πτηνοτροφία είναι αυστηροί και τα εισαγόμενα ή εγχώρια προϊόντα από μολυσμένες ή ύποπτες εκμεταλλεύσεις δεσμεύονται και καταστρέφονται.