Αυξάνουν το σορτάρισμα στις ελληνικές τράπεζες τα funds

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνουν το σορτάρισμα στις ελληνικές τράπεζες τα funds
Τα τέσσερα funds που σορτάρουν το ελληνικό χρηματιστήριο εκτιμούν ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποιήσεις, αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές στο insider.gr.

Αυξάνουν τα ποσοστά των θέσεων πώλησης (short) που έχουν λάβει στις ελληνικές τράπεζες τα ξένα funds, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς.

Τα τέσσερα funds που σορτάρουν το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι τα Oceanwood Capital Management, Lansdowne Partners, Marschall Wace και Oasis Investments τα οποία, εκτός από τις τράπεζες, «ποντάρουν» και στις πτώση της ΔΕΗ και της Folli Follie. Όπως διευκρινίζουν στο insider.gr χρηματιστηριακές πηγές, πάντως, τη θέση πώλησης στον τίτλο της Folli Follie η Oasis την είχε λάβει πριν από το σκάνδαλο που ξέσπασε πριν το καλοκαίρι, ενώ η θέση short στη ΔΕΗ δεν έχει μεταβληθεί σε σύγκριση με πέρυσι από τη Lansdowne.

Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, και για τις τράπεζες, αφού τα τέσσερα funds «στοιχηματίζουν» ότι θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποιήσεις και ενισχύουν τις θέσεις που θα τους αποφέρουν κέρδη εάν οι τραπεζικές μετοχές υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο, εξηγούν οι ίδιες πηγές. Ριψοκίνδυνο στοίχημα, θα έλεγε κανείς, εάν αναλογιστεί την πτώση κατά 50% που κατέγραψαν οι τραπεζικοί τίτλοι το 2018. Καθώς, όμως, οι συζητήσεις για την ανάγκη των τραπεζών να «κάψουν» κεφάλαια στον βωμό της ταχύτερης εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους, από τα κόκκινα δάνεια, συνεχίζονται, τα εν λόγω funds ενισχύουν το σορτάρισμά τους.

Οι παρακάτω πίνακες αποτυπώνουν την εικόνα των θέσεων short στις 18 Φεβρουαρίου 2019 (επάνω πίνακας) και στις 13 Φεβρουαρίου 2019 (κάτω πίνακας) στο Χρηματιστήριο Αθηνών:

Θέσεις πώλησης στις 18 Φεβρουαρίου 2019 στο ΧΑ

dep

Θέσεις πώλησης στις 13 Φεβρουαρίου 2019 στο ΧΑ

short2



Όπως βλέπουμε, η Oceanwood ενίσχυσε τη θέση short στο 0,63%, από 0,50% στην Alpha Bank και από 0,60% στο 0,78% στην Εθνική Τράπεζα. Η Marshall αύξησε και αυτή τη θέση της, στο 0,52% στην Τράπεζα Πειραιώς, από κάτω του 0,50% που ήταν το προηγούμενο διάστημα (και για τον λόγο αυτό δεν εμφανίζεται στον κάτω πίνακα). Σταθερές διατήρησαν τα funds το σορτάρισμά τους στη Eurobank και την Alpha Bank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider