ΧΑ: Αντίδραση μετά το πενθήμερο αρνητικό σερί

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΧΑ: Αντίδραση μετά το πενθήμερο αρνητικό σερί
Αντίδραση από τράπεζες και πλειάδα δεικτοβαρών τίτλων στο ΧΑ. Στα 164,8 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

Αντίδραση στις διεθνείς αγορές μετά τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, προσπάθεια ανοδικής εκκίνησης μετά από το έντονα αρνητικό πενθήμερο για το ΧΑ.

Η αμερικανική οικονομία βρυχάται ανέφερε πρόσφατα η Yardeni Research, και αυτό αποτυπώθηκε σήμερα στους αριθμούς. Οι αναλυτές ανέμεναν τη δημιουργία 150 χιλ. θέσεων εργασίας, και η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 254.000... με το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί στο 4,1%, έναντι εκτίμησης για 4,2% από τους αναλυτές.

Οι αναλυτές της Yardeni προκρίνουν το no landing σενάριο. Αυτό σημαίνει πως η οικονομία των ΗΠΑ όχι απλά δε μπαίνει σε ύφεση αλλά αναπτύσσεται δυναμικότερα από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές, με ένα ήπιο πληθωρισμό και με τη Fed ήδη να έχει ξεκινήσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων. Μάλιστα, οι αγορές τιμολογούν ελάχιστα το σενάριο αυτό, προκρίνοντας το «soft landing», δηλαδή μια ήπια προσγείωση της οικονομίας. Αν αρχίζουν να βλέπουν καλύτερα το παραπάνω σενάριο, τότε πιθανώς το ράλι των αγορών να έχει μεγάλη συνέχεια.

Στα εγχώρια, η αγορά έβγαλε μια αντίδραση σήμερα μετά από πέντε ημέρες ισχυρών απωλειών αλλά μένει να φανεί από Δευτέρα το τι θα συμβεί καθώς ακόμη και σήμερα έβγαιναν πωλήσεις από επενδυτές που δε θέλουν να έχουν χαρτιά πάνω τους ενόψει διημέρου και της κατάστασης που επικρατεί στη Μ. Ανατολή.

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, «θετικό για τον Γενικό Δείκτη το συνολικό φετινό πρόσημο, με την απόδοσή του να ταλαντώνεται πέριξ του 10%. Έχοντας μπει στο γεμάτο προκλήσεις αλλά και ελπίδες για ένα ελληνικού τύπου χρηματιστηριακό “Santa Claus Rally” τελευταίο τρίμηνο του έτους, στόχος του ΓΔ είναι να «γράψει» την τέταρτη σερί κερδοφόρα χρονιά του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την διατήρηση της εμπιστοσύνης των ενεργών χαρτοφυλακίων και την προσέλκυση νέων.

Παρ’ όλα αυτά θα εθελοτυφλούσαμε αν δεν επισημαίναμε τις ανησυχητικές τάσεις «κορεσμού» που το ΧΑ δείχνει λίγο κάτω από το πολυετές υψηλό των 1.500 μονάδων. Μετά από το πρόσφατο, διάρκειας ενός και κάτι μήνα «άνευρο» trading σε στενό εύρος 1.400-1.450 το οποίο τελικά ο ΓΔ διέσπασε ανοδικά σκορπώντας «χαμόγελα» σε momentum traders και αναλυτές της αγοράς, εσχάτως «επανήλθε» εντός αυτού, μετατρέποντας για την ώρα την υπέρβαση των 1.450 σε ύπουλη «αγοραστική παγίδα» (bull trap) και τις 1.400 σε στήριξη-«κλειδί».

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, ο ΓΔ δεν αντανακλά πλήρως την πορεία όλων των τμημάτων της αγοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ο Δείκτης της οποίας «παλεύει» να κρατηθεί στο «συν» για το σύνολο του 2024, τη στιγμή όμως που σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται τίτλοι με ευοίωνο επιχειρηματικό outlook και προοπτικές χρηματιστηριακής ανατίμησης.

Στη «ρηχή» ούτως ή άλλως Λεωφόρο Αθηνών οι «προβολείς» στρέφονται στην επικείμενη προσφορά μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ. Οι ενδείξεις για την άνετη υπερκάλυψη του placement οπωσδήποτε στηρίζουν την επενδυτική ψυχολογία αλλά -για να τα λέμε όλα- δεν δείχνουν να προκαλούν και «κύματα» αγοραστικού ενθουσιασμού στο τραπεζικό και μη «ταμπλό», ενώ δεν είναι σαφές αν η απαιτούμενη εισερχόμενη ρευστότητα θα είναι «φρέσκια» ή αν το χρήμα θα «ανακυκλωθεί» από επενδυτικές θέσεις σε άλλες εγχώριες εισηγμένες, καθώς και τι φύσεως και «υπομονής» θα είναι οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα αυτό της ΕΤΕ».

«Σε διεθνές πλαίσιο, όπως έχουμε αναφέρει, τη στιγμή που οι «Αμερικάνοι» και ο «Γερμανός» δείκτης «παλεύουν με νύχια και με δόντια» να διατηρήσουν τα κεκτημένα ιστορικά υψηλά τους, η ελληνική κεφαλαιαγορά βρίσκεται σε άλλη «συχνότητα», μη μπορώντας για την ώρα να «κοιτάξει στα μάτια» το φετινό «στρογγυλό» υψηλό των 1.500 μονάδων το οποίο έχει αρχίσει να «στοιχειώνει».

Βάζοντας όλους τους παράγοντες στη «ζυγαριά», προφανώς ουδείς μπορεί να εγγυηθεί το πώς θα πάει ο «τελευταίος γύρος» (βλ. τρίμηνο) του 2024. Το εκρηκτικό «κοκτέιλ» γεωπολιτικής αναταραχής στη Μέση Ανατολή, οι ενδείξεις αποδυνάμωσης των μεγάλων Οικονομιών και το αναπόφευκτο profit taking σε ξένους δείκτες και μετοχές-«πρωταγωνίστριες» από τη μία πλευρά, ενώ από την άλλη τα περισσότερο από ικανοποιητικά θεμελιώδη επιλεγμένων ελληνικών εισηγμένων, η αποκλιμάκωση των παρεμβατικών επιτοκίων της ΕΚΤ και οι επιδόσεις της ελληνικής μακροοικονομίας αποτελούν τα επιχειρήματα «Αρκούδων» και «Ταύρων», αντίστοιχα, για τη συνέχεια. Η ετυμηγορία στους επενδυτές», καταλήγει ο Π. Στεριώτης.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε στις 1.437,88 μονάδες με άνοδο 1,37% και έκρηξη τζίρου λόγω ΕΤΕ στα 164 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 1,55% και ο ΔΤΡ ενισχύθηκε κατά 1,7% στις 1.227,93 μονάδες.

Στις τράπεζες κατάφερε να «ξεμπουκώσει» η ΕΤΕ μετά την ταλαιπωρία του placement καταγράφοντας άνοδο 2,49% στα 7,738 ευρώ και τζίρο που ξεπέρασε τα 82,6 εκατ. ευρώ. Κέρδη 2,31% για την Πειραιώς και 1,62% για την Alpha στα 1,5085 ευρώ.

Ηπιότερη άνοδο για Eurobank στο 0,62% και 0,22% για Κύπρου.

Εκτίναξη για τη Jumbo κατά 3,98% στα 26,12 ευρώ, με την Τιτάν στο 2,5%, τον ΟΠΑΠ στο 2,23% και στα 16,06 ευρώ. Ισχυρή άνοδο επίσης για τα διυλιστήρια με τη ΜΟΗ στο 1,82% και τα ΕΛΠΕ στο 1,45% και τα 7 ευρώ.

Ηπιότερη άνοδο για κλάδο ενέργειας με τη Metlen στο 0,89% και τα 34 ευρώ τη ΔΕΗ στο 0,34% και τα 11,70 και την ΤΕΝΕΡΓ στο 0,20%.

Ράλι κατά 3,09% για τη Lamda στα 7,68 ευρώ, ενώ ισχυρά κέρδη 2,82% κατέγραψε η Cenergy.

Απώλειες για ΔΑΑ (-0,85%), Aegean (-0,38%) και ΟΤΟΕΛ (-1,28%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider