Διήμερη συνάντηση εργασίας στην Αθήνα πρόκειται να διεξαγάγει η Κομισιόν, στις 8 και 9 Οκτωβρίου, ενόψει του επόμενου «γύρου» κοινών προμηθειών φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη της ΕΕ και της Ενεργειακής Κοινότητας. Εκτός από τους κοινοτικούς και Έλληνες αξιωματούχους, στη συνάντηση θα λάβουν μέρος παραγωγοί και traders LNG, αγοραστές, καθώς και Διαχειριστές των ευρωπαϊκών συστημάτων μεταφοράς, με σκοπό να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν η συμμετοχή στον νέο «γύρο».
Στη συνάντηση εργασίας θα δώσει το «παρών» ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Επίσης, θα απευθύνει χαιρετισμό ο Τζέφρι Πάιατ, υφυπουργός για θέματα ενέργειας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι ο μηχανισμός κοινών προμηθειών αερίου θεσπίσθηκε τον Απρίλιο του 2022, με σκοπό να συμβάλει στην απεξάρτηση της Ε.Ε. από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου. Ο πρώτος «γύρος» πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2023, ενώ έχουν ακολουθήσει πέντε ακόμη «κύκλοι». Μέσω των κοινών προμηθειών, τα κράτη-μέλη που συμμετέχουν αποκτούν μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ, ώστε να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους αγοράς καυσίμου.
Από 21 έως 24 Οκτωβρίου τα αιτήματα ζήτησης
Αν και ο αρχικός στόχος του μέτρου ήταν η πλήρωση των ευρωπαϊκών αποθηκών αερίου για τον χειμώνα 2023-204, αποφασίστηκε να παραταθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024. Ο λόγος είναι πως δεν έχει εκλείψει η μεγάλη μεταβλητότητα στις διεθνείς τιμές του καυσίμου, όπως και η ανάγκη αγοραστών και πωλητών αερίου για μεγαλύτερη προβλεψιμότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, από τις αρχές του 2023 εισήχθησαν οι «γύροι» υποβολής ζήτησης και προσφοράς για πιο μακροχρόνιες συμφωνίες. Ένας τέτοιος είναι και ο επικείμενος «γύρος» που αποτελεί την αιτία της συνάντησης εργασίας στην Αθήνα και ο οποίος θα διεξαχθεί από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου. Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, οι πιο μακροχρόνιες συμφωνίες έχουν στόχο να διευκολύνουν τους βιομηχανικούς καταναλωτές, αλλά και τους προμηθευτές – traders που αναζητούν συνεργασίες με μεγαλύτερο «βάθος» χρόνου, έως 5 έτη.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα αιτήματα ζήτησης που θα υποβληθούν από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου θα αφορούν φορτία αερίου που θα παραδοθούν από τον Ιανουάριο του 2025 έως τον Μάρτιο του 2030. Αυτά τα αιτήματα ζήτησης καυσίμου θα υποβληθούν στη διεθνή αγορά στο διάστημα 28-30 Οκτωβρίου, ώστε διεθνείς προμηθευτές να υποβάλουν τις προσφορές τους για κάλυψη των αναγκών των ευρωπαϊκών καταναλωτών.
«Γκάζι» στην εξάλειψη των ρωσικών εισαγωγών
Όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο μηχανισμός κοινών προμηθειών είναι από τα εργαλεία που συμβάλει στην εξάλειψη του ρωσικού αερίου από το ενεργειακό μίγμα της Ε.Ε. Έτσι, ο νέος «γύρος» θα ενισχύσει την πάγια δέσμευση της Κομισιόν για επιτάχυνση της παύσης των εισαγωγών από τη Μόσχα, επιτρέποντας στους αγοραστές να αναζητήσουν παραγγελίες που θα καλύψουν τη ζήτησή τους για τα επόμενα 5 χρόνια.
Επίσης, θα υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών ανεφοδιασμού τους, με δεδομένο το επικείμενο τέλος της διέλευσης ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. Εξάλλου, ένα αντικείμενο της διήμερης συνάντησης θα είναι η διαθεσιμότητα σταθμών υποδοχής στην Ευρώπη, που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, μέσω της αύξησης των εισαγωγών LNG.