Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα
Απώλειες που ξεπερνούν το 25% καταγράφει η τουρκική λίρα το 2020.

Ολοένα και εντείνονται οι πιέσεις που δέχεται η τουρκική λίρα, φτάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό την Δευτέρα και πιο συγκεκριμένα στι2 7,46 τουρκικές λίρες ανά δολάριο.

Τη Δευτέρα το δολάριο ενισχύεται 0,4%, με το τουρκικό νόμισμα να διαμορφώνεται στα 7,4632 ανά δολάριο μετρώντας από την αρχή του έτους απώλειες 25,45% της αξίας του.

Οι έντονοι κλυδωνισμοί που δέχεται το τουρκικό νόμισμα έρχονται στο πλαίσιο του μεγάλου βραχυπρόθεσμου εξωτερικού χρέους της χώρας, των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και της ταχείας επιδείνωσης του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών τους τελευταίους μήνες.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας κάνει απέλπιδες προσπάθειες για να συγκρατήσει τη βουτιά του τουρκικού νομίσματος χωρίς να έχει προβεί για την ώρα σε αυξήσεις στα επιτόκια. Αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία πως η Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορέσει να αντέξει την πίεση του Τούρκου προέδρου ώστε να προωθήσει την δική της ατζέντα νομισματικής πολιτική που θα συνοδεύεται από αυξήσεις στα επιτόκια. Η εκτίμηση αυτή ισχυροποιείται και από την εικόνα που προβάλουν οι υπεύθυνοι χάραξης της πολιτικής, που αναμένεται να ακολουθήσουν τον δρόμο της αύξησης των δασμών σε εισαγωγές και της περαιτέρω ενίσχυσης των capital controls.

Διαβάστε επίσης: Τι φέρνει για την οικονομία της Τουρκίας η «βουτιά» της λίρας

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider