Τη μετάβαση σε μια νέα, εντελώς διαφορετική εποχή για οικονομίες και αγορές – την εποχή της πανδημίας του κορονοϊού – και δη όλα όσα αυτό συνεπάγεται, αναλύει η UBS.
Ειδικότερα, όπως τονίζουν οι αναλυτές της ελβετικής κεντρικής τράπεζας, σε νέα 9σέλιδη έκθεσή τους, υπό τον διακριτικό τίτλο «View Monthly Letter», έχει από καιρό γίνει αντιληπτό πως από το ξέσπασμα της πανδημίας κι έπειτα, ο πλανήτης έχει περάσει σε μια νέα εποχή, η οποία μεταφράζεται από τις διεθνείς αγορές ως εξής: Αναταράξεις στον τεχνολογικό κλάδο, αύξηση δαπανών και πρόσθετη δράση από την πλευρά των ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη.
Σύμφωνα με τη UBS, η ανοδική πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων είναι γεγονός, ωστόσο τα κέρδη περιορίζονται σε πολύ συγκεκριμένους κλάδους και σε πολύ λίγες μετοχές που συνδέονται με τη «νέα εποχή». \
Για να εδραιωθεί και δη να μεγιστοποιηθεί η άνοδος των αγορών, η ελβετική τράπεζα εκτιμά πως ένα πράγμα είναι αναγκαίο: Οι αγορές να βλέπουν λιγότερα χαρακτηριστικά της νέας εποχής και περισσότερη ομαλοποίηση. Πρακτικά, η διεθνής επενδυτική κοινότητα θέλει να δει κέρδη σε βιώσιμα επίπεδα, σε συνδυασμό με θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της παραγωγής εμβολίου κατά του κορονοϊού. «Όλα αυτά θα συμβούν, αυτό είναι αναπόφευκτο. Δεν είμαστε ωστόσο σε θέση να γνωρίζουμε πότε θα συμβούν όλα αυτά», επισημαίνουν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας.
Τα τρία σενάρια
Σύμφωνα με τη UBS, τρία είναι τα πιθανά σενάρια για το μέλλον. Αυτά έχουν ως εξής:
Βασικό σενάριο
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, ένα αποτελεσματικό εμβόλιο θα έχει διατεθεί στον κόσμο μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2021, βελτιώνοντας τις συνθήκες ζωής των πολιτών και τονώνοντας τα ΑΕΠ των χωρών του κόσμου. Ωστόσο, η ανάπτυξη των οικονομιών στα επίπεδα προ της πανδημίας δεν αναμένεται να επιστρέψει πριν το 2022. Σε όλο αυτό το διάστημα, οι κεντρικές τράπεζες θα παραμείνουν υποστηρικτικές ως προς την οικονομία, ενώ ευρεία γενικά lockdown δεν θα πρέπει να αναμένονται για τον πλανήτη. Σε αυτό το σενάριο, οι διεθνείς αγορές αναμένεται να κινηθούν ανοδικά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500, αναμένεται να φτάσει έως τις 3.700 μονάδες μέχρι τον Ιούνιο του 2021.
Αισιόδοξο σενάριο
Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, η προοπτική ανόδου των αγορών θα είναι μεγαλύτερη και ταχύτερη, στην περίπτωση που ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού γίνει άμεσα διαθέσιμο. Σε αυτό το σενάριο, οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας τοποθετούν στις 3.900 μονάδες την τιμή στόχο για τον S&P 500 έως τον Ιούνιο του 2021, ενώ εκτιμούν ότι οι μετοχές που θα ξεχωρίσουν θα είναι οι μετοχές αξίας (value stocks). Μάλιστα, οι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και να τα στρέψουν μακριά από τον αμερικανικό τεχνολογικό κλάδο. Οι επενδυτές, σύμφωνα με τη UBS, θα μπορούσαν να στραφούν σε μετοχές που έχουν αυξημένη έκθεση στο 5G, την κινεζική οικονομία, καθώς και στο μέλλον της ανθρωπότητας.
Απαισιόδοξο σενάριο
Σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο, όσο δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του κορονοϊού, τόσο δεν θα πρέπει να αναμένεται η επιστροφή στην ομαλοποίηση ως τα μέσα του 2021. Η ζημιά που έχουν υποστεί οι ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη σηματοδοτούν μια πτωτική πορεία για τις διεθνείς αγορές. Σε αυτό το σενάριο, οι αναλυτές της UBS αναμένουν μια υποχώρηση του S&P 500 έως τα επίπεδα των 2.800 μονάδων.
Διαβάστε επίσης: