Αγορές Ομολόγων: Σε αντίθετους δρόμους Γερμανία, ΗΠΑ - Γιατί φοβίζει η Ευρώπη τους επενδυτές

Κώστας Οικονομάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αγορές Ομολόγων: Σε αντίθετους δρόμους Γερμανία, ΗΠΑ - Γιατί φοβίζει η Ευρώπη τους επενδυτές
Πώς κινήθηκαν τα αμερικανικά και γερμανικά κρατικά ομόλογα στο πρώτο τρίμηνο. Οι διαφορές των αγορών, οι φόβοι για δημοσιονομική σταθερότητα και τα θεμελιώδη.

Σε αντίθετους δρόμους κινήθηκαν οι αγορές κρατικών ομολόγων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού στο πρώτο τρίμηνο, μία καταιγιστική περίοδο με έντονη αβεβαιότητα και μεγάλες ανατροπές εν μέσω ανακοινώσεων μίας σειράς δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αλλά και των ανησυχιών για τον αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. Είναι η πρώτη φορά από το 2021 που τα κρατικά ομόλογα της Γερμανίας δεν ακολούθησαν την κατεύθυνση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Ενώ το αμερικανικό κρατικό χρέος έγινε το καταφύγιο των επενδυτών υπό τον φόβο μίας κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου που έχει ξεκινήσει ο Τραμπ, στη Γερμανία, τα δημοσιονομικά «μπαζούκα» για αύξηση των δαπανών για άμυνα και υποδομές έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για δημοσιονομική χαλάρωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα χρέη και τις οικονομίες. Και η ανησυχία αυτή έχει επισκιάσει τον ρόλο του ασφαλούς καταφυγίου για τα ομόλογα της Γερμανίας.

Ελκυστική απόδοση τα Treasuries

Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα αποτέλεσαν ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές και είναι επίσης η πρώτη φορά από την πανδημία του κορωνοϊού το Μάρτιο του 2020 που οι μετοχές υποχώρησαν και τα ομόλογα ενισχύθηκαν σε τριμηνιαία βάση στις ΗΠΑ. Στρατηγικοί αναλυτές της Barclays αύξησαν την έκθεσή τους σε αμερικανικά ομόλογα έναντι μετοχών για πρώτη φορά μετά από αρκετά τρίμηνα, με την επισήμανση ότι η αβεβαιότητα για τις πολιτικές Τραμπ ασκούν πιέσεις στην οικονομία.

Θετικά διακείμενη απέναντι στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα είναι και η Morgan Stanley, με αναλυτές να συστήνουν στους επενδυτές να αυξήσουν την έκθεσή τους σε επταετή, καθώς η αγορά κρατικού χρέους θα ευνοηθεί από την επιδείνωση της τάσης ανάληψης ρίσκου και την αβεβαιότητα γύρω από τους δασμούς και την αμερικανική οικονομία.

«Εάν η αγορά μετοχών διορθώσει πτωτικά, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες θα γίνουν πιο σφιχτές. Και αυτό είναι θετικό για τα ομόλογα», αναφέρει στο Bloomberg ο Ζακ Μασιντάιρ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Brandywine Global Investment Management.

«Εφόσον τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα προσφέρουν στους επενδυτές ένα πραγματικό κέρδος με την απόδοσή τους να ξεπερνά τον πληθωρισμό, είναι ιδανικό για τους επενδυτές να αυξήσουν την τοποθέτησή τους στη συγκεκριμένη αγορά», αναφέρει επίσης στο Bloomberg ο Ερλ Ντέιβις, επικεφαλής της αγοράς σταθερού εισοδήματος της BMO Global Asset Management.

Οι πενταετείς τίτλοι καθοδήγησαν το ράλι στη διάρκεια του τριμήνου, με τις αποδόσεις τους να καταγράφουν πτώση άνω των 40 μονάδων βάσης, κοντά στο 4%. Η απόδοση του 10ετούς (Treasuries) δεν παρουσίασε αξιόλογη μεταβολή το Μάρτιο αφότου υποχώρησε 33 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο, παρότι ο S&P 500 διεύρυνε κάποια στιγμή στη διάρκεια του Μαρτίου την πτώση του στο 10% από το ιστορικό υψηλό του Φεβρουαρίου, μπαίνοντας σε περιοχή διόρθωσης.

Σε διαφορετικό κλίμα η Γερμανία

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η άνοδος του κόστους δανεισμού στα κρατικά ομόλογα του ευρώ ως αποτέλεσμα του σχεδίου της Γερμανίας για τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών θα εντείνει τις πιέσεις στο χρέος άλλων χωρών της Ευρωζώνης, καθιστώντας πιο δύσκολο το δανεισμό τους, όπως προειδοποιούν επενδυτές στους FT.

Η στροφή της μεγαλύτερης οικονομίας της περιοχής από την ιστορική εμμονή στη λιτότητα και τον κανόνα του φρένου χρέους, που στο παρελθόν συγκρατούσε τις αποδόσεις και περιόριζε την προσφορά σε γερμανικά κρατικά ομόλογα, στο δόγμα «ό,τι χρειαστεί» για την αύξηση των αμυντικών δαπανών έχει γίνει αισθητή σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έκανε άλμα κοντά στο 3% το Μάρτιο για πρώτη φορά από τις έντονες ρευστοποιήσεις του 2023. Αυτό ώθησε σε άνοδο το κόστος δανεισμού και άλλων χωρών, δεδομένου ότι τα γερμανικά 10ετή αποτελούν σημείο αναφοράς και για το υπόλοιπο κρατικό χρέος του ευρώ, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι προειδοποίησης για τον αντίκτυπο στα δημοσιονομικά και οικονομικά των υπερχρεωμένων χωρών.

«Η άνοδος των αποδόσεων θα μπορούσε να αφαιρέσει δημοσιονομικό χώρο για μία αύξηση των αμυντικών δαπανών εκτός Γερμανίας, ειδικά σε Γαλλία και Ιταλία», αναφέρει στους FT ο Σόρεν Ράντ, επικεφαλής οικονομικής έρευνας στο αντισταθμιστικό ταμείο Point72.

Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς εκτινάχθηκε πάνω από το 3,6% το Μάρτιο, στο υψηλότερο επίπεδο άνω της δεκαετίας και έφθασε σε επίπεδα που είχαν να επαναληφθούν από την περυσινή πολιτική κρίση. Η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού άγγιξε το 4% για πρώτη φορά από πέρυσι τον Ιούλιο. Έκθεση του Point72 έδειξε ότι χωρίς να γίνει μείωση δαπανών σε άλλους τομείς ή χωρίς τόνωση της ανάπτυξης, η αναλογία χρέους/ΑΕΠ της Ιταλίας ενδεχομένως να φθάσει από το 140% στο 153% έως το 2030 και της Γαλλίας από το 115% στο 122%.

Ωστόσο, ο Ραντ επισημαίνει ότι εάν οι χώρες μειώσουν τις δαπάνες ή αυξήσουν τους φόρους ή τονωθεί η ανάπτυξη ως απόρροια του σχεδίου της Γερμανίας για αύξηση των δαπανών, τότε θα μπορούσε να αποφευχθεί η όποια αστάθεια. Ο ίδιος επικαλείται το γεγονός ότι τα spreads - το επιπλέον κόστος δανεισμού που καταβάλουν οι χώρες έναντι της Γερμανίας – παραμένουν συγκρατημένα μέχρι στιγμής, που σημαίνει ότι οι αγορές δεν ανησυχούν ακόμη για τον αντίκτυπο του υψηλότερου κόστους δανεισμού στα δημοσιονομικά των χωρών.

Άλλωστε και η άνοδος του ευρώ υπογραμμίζει την αισιοδοξία για τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, γεγονός που ευθύνεται και για την άνοδο των αποδόσεων.

Καθοριστικοί παράγοντες

Ωστόσο, οι δημοσιονομικοί τριγμοί θα αρχίσουν να γίνονται αισθητοί εάν και άλλες οικονομίες του ευρώ ακολουθήσουν τα χνάρια της Γερμανίας και αυξήσουν τις δαπάνες τους στην άμυνα, όπως προειδοποιούν διαχειριστές κεφαλαίου στους FT.

«Τα spreads θα αρχίσουν να διευρύνονται, ασκώντας πιέσεις στο σύστημα. Οι χώρες με υψηλότερα χρέη και υψηλότερες αποδόσεις θα είναι πιο δύσκολο να δανειστούν», ανέφερε ο Ντέιβιντ Ζαν, επικεφαλής της αγοράς σταθερού εισοδήματος της Fraklin Templeton. Το αποτέλεσμα θα είναι μεγαλύτερες αποκλίσεις μεταξύ του κόστους δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης. Βέβαια, ο Κόνορ Φιτζέραλντ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Wellington Management, εκτιμά ότι θα παίξουν ρόλο και τα θεμελιώδη των χωρών.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει επίσης και η απορρόφηση της νέας προσφοράς. Κάποιοι διαχειριστές κεφαλαίου εκτιμούν ότι τα γερμανικά νοικοκυριά έχουν άπλετες αποταμιεύσεις που θα μπορούσαν να τις τοποθετήσουν στην χρηματοδότηση της αύξησης των αμυντικών δαπανών χωρίς να υπονομεύσουν τη ζήτηση σε άλλες αγορές.

Οι επενδυτές υποστηρίζουν επίσης ότι η μεγαλύτερη ρευστότητα στα ομόλογα θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσπάθειες των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Ευρωζώνης να παρουσιάσουν το ευρώ ως ανταγωνιστικό αποθεματικό νόμισμα έναντι του δολαρίου. Ένα σημαντικό εμπόδιο στη μεγαλύτερη συσσώρευση ευρώ από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες ήταν έως τώρα η πολύ μικρότερη και λιγότερο ομοιόμορφη αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης σε σχέση με την τεράστια αγορά των ΗΠΑ — και η έλλειψη χρέους με την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση. «Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα χρήσιμο ενεργητικό με αξιολόγηση τριπλού Α από επιπλέον γερμανικά κρατικά ομόλογα», σημειώνουν αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider