Υποδομές: «Αγώνας δρόμου» για έργα στη Θεσσαλία (1,35 δισ.), Ταμείο Ανάκαμψης και… χρονοδιαγράμματα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Υποδομές: «Αγώνας δρόμου» για έργα στη Θεσσαλία (1,35 δισ.), Ταμείο Ανάκαμψης και… χρονοδιαγράμματα
Το «πράσινο φως» του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναμένουν σύντομα στο υπ. Υποδομών και Μεταφορών για τις συμβάσεις των έργων αποκατάστασης ζημιών σε δρόμους και σιδηρόδρομο στη Θεσσαλία. Ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα για έργα RRF και ΠΔΕ. Ετοιμάζονται οι ανάδοχοι ΤΕΡΝΑ, AKTOR, ΑΒΑΞ, ΜΕΤΚΑ. «Τρέξιμο» για τους πόρους του RRF.

«Αγώνα δρόμου» πρέπει να κάνουν στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αλλά σε επόμενο στάδιο και στις τάξεις των αναδόχων κατασκευαστών (ΤΕΡΝΑ, AKTOR, ΑΒΑΞ, ΜΕΤΚΑ), για την υλοποίηση των έργων αποκατάστασης ζημιών στη Θεσσαλία, ελέω «Daniel», σε οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, κόστους σχεδόν 1,35 δισ. ευρώ (οδικά έργα 900 εκατ. και σιδηροδρομικά ύψους 452 εκατ.). Με τα χρονοδιαγράμματα να είναι σφιχτά, λόγω της ύπαρξης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης (ΤΑ), σχεδόν 600 εκατ. ευρώ συνολικά, ιδίως για τις εργασίες αποκατάστασης σιδηροδρομικών υποδομών, για τις οποίες (λόγω ΤΑ) έχουν deadline ολοκλήρωσης τα μέσα του 2026, ήτοι 15 μήνες, ενώ για τα οδικά ο ορίζοντας, όπως έχουμε αναφέρει, είναι πιο μακρινός (48 μήνες).

Για την ώρα, το σύνολο των συμβάσεων για τις εργολαβίες είναι, εδώ και πολλές εβδομάδες (μετά την απόρριψη των προσφυγών από τους μικρότερους ομίλους ΕΚΤΕΡ, Δομική Κρήτης κ.α., που προσδοκούν σε μέρος της ευρύτερης «πίτας»), στο Ελεγκτικό Συνέδριο (Ε.Σ.). Από το υπουργείο Υποδομών και μεταφορών προσδοκούν να υπάρξει μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα «πράσινο φως» από το Ε.Σ., ιδανικά το συντομότερο, πριν την περίοδο του Πάσχα. Όπως μάλιστα ανέφερε χτες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Δήμας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, αυτές τις ημέρες αναμένεται η σχετική απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Αλλωστε, εκκρεμούν υπογραφές με αναδόχους, να παρουσιαστούν οι συμβάσεις στη Βουλή, να παραδοθούν χώροι (εκατοντάδες σημεία παρέμβασης) και να εκκινήσουν εργασίες με, όπως αναφέραμε, «σφιχτά χρονοδιαγράμματα», κατά βάση για τον σιδηρόδρομο, ώστε να γίνει λειτουργική η γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, να αναβαθμιστούν τα συστήματα αλλά και άλλες συνδέσεις στην περιοχή. Επί της ουσίας, βάσει αποφάσεων από την (προηγούμενη) ηγεσίας του υπουργείου, περίοδος από 15, για τα σιδηροδρομικά, έως 48 μήνες για τα οδικά, από την υπογραφή των συμβάσεων θα χρειαστεί, για να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης ζημιών στη Θεσσαλία, όσον αφορά σε αυτά που θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Για αυτά που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης η προθεσμία υλοποίησης είναι έως το καλοκαίρι του 2026.

Οι παρεμβάσεις και οι ανάδοχοι

Για τα οδικά, διατέθηκαν 293,4 εκατ. ευρώ για έργα στη Μαγνησία, 230,3 εκατ. ευρώ για τα Τρίκαλα, 184,5 εκατ. ευρώ για την Καρδίτσα, 85,6 εκατ. ευρώ για τη Λάρισα, 87,3 εκατ. ευρώ για την Εύβοια, 18,6 εκατ. ευρώ για τη Φθιώτιδα, ενώ οι σιδηροδρομικές παρεμβάσεις είναι ύψους 452 εκατ. ευρώ. Ήδη, βέβαια, όπως έχουμε αναφέρει, από τον Ιανουάριο υπάρχουν οι ανάδοχοι, με τη μερίδα του λέοντος, βάσει προϋπολογισμών, να καταλήγει στην ΤΕΡΝΑ (όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) με συμβάσεις πάνω από μισό δισ. ευρώ, την AKTOR να παίρνει 2 έργα ύψους άνω των 400 εκατ., την ΑΒΑΞ επίσης 2 συμβάσεις με σύνολο 200 εκατ. ευρώ και άνω και τη ΜΕΤΚΑ σύμβαση σχεδόν 150 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, στα οδικά έργα, οι επεμβάσεις θα υλοποιηθούν στους Δήμους: Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Βόλου, Ρήγα Φεραίου, Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, Μετεώρων, Πύλης, Τεμπών, Τυρνάβου, Ελασσόνας, Αγιάς, Λαρισαίων, Φαρκαδόνας, Κιλελέρ, Παλαμά, Μουζακίου, Τρικκαίων, Καρδίτσας, Ιστιαίας-Αιδηψού, Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Δομοκού, Λαμίας, Αλμυρού, Φαρσάλων και Σοφάδων, καθώς και στο παράπλευρο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας συντήρησης Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Στα σιδηροδρομικά έργα, οι επεμβάσεις θα υλοποιηθούν στις σιδηροδρομικές γραμμές: Δομοκός – Κρανώνας του άξονα Αθήνα – Λάρισα – Θεσσαλονίκη, Παλαιοφάρσαλα – Καλαμπάκα και Λάρισα – Βόλος.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν προβλεφθεί και έργα ορεινής υδρονομίαςστο πλαίσιο του προγράμματος AQUA MONTIS, αξίας 200 εκατ. ευρώ, στις περιοχές που επλήγησαν (σε βάθος χρόνου θα φτάσει στα 600 εκατ., με αναθέτουσα αρχή το ΥΠΕΝ), ενώ από το υπ. Υποδομών προχωρούν και άλλα έργα στην περιοχή, όπως ο ΣΔΙΤ διαγωνισμός για την κατασκευή του φράγματος Ενιπέα ύψους 230 εκατ. ευρώ κ.α..

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider