Συνεχίζει να «αιμορραγεί» η τουρκική λίρα – Νέο ιστορικό χαμηλό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζει να «αιμορραγεί» η τουρκική λίρα – Νέο ιστορικό χαμηλό
Η τουρκική λίρα μετρά απώλειες σχεδόν 25% από τις αρχές του έτους.

Συνεχίζεται η «αιμορραγία» για την τουρκική λίρα, με το νόμισμα να υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά, υπό το ασφυκτικό βάρος των γεωπολιτικών εντάσεων.

Ειδικότερα, σήμερα Πέμπτη, η τουρκική λίρα υποχωρεί στο ιστορικό χαμηλό των 7,8930 έναντι του δολαρίου, από 7,8815 που κυμαίνονταν μια ημέρα νωρίτερα, ήτοι την Τετάρτη.

Το νόμισμα της γείτονος δέχεται ασφυκτικές πιέσεις στη σκιά της απειλής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας από τις ΗΠΑ για τους ρωσικούς πυραύλους S-400, ενώ αρνητικά στο κλίμα επιδρούν οι φόβοι για τις συρράξεις στον Καύκασο, αλλά και οι «τεταμένες» σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απώλειες 25% από την αρχή του έτους

Η τουρκική λίρα μετρά απώλειες σχεδόν 25% από τις αρχές του έτους, κυρίως λόγω των ανησυχιών ότι εξαντλούνται τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ενώ ως «βαρίδι» λειτουργούν αναπόφευκτα και οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι την Τετάρτη δύο Αμερικανοί Γερουσιαστές κάλεσαν την αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Την ίδια ώρα, ισχυρές αντιδράσεις διεθνώς προκαλεί η υποστήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση με την Αρμενία.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τα οικονομικά μεγέθη της Τουρκίας. Την Τετάρτη έγινε γνωστό πως το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε στα 30,82 δισ. τουρκικές λίρες για τον μήνα Σεπτέμβριο.

«Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Τουρκίας παραμένουν υψηλές», σχολιάζουν αναλυτές στο Reuters.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider