Διόρθωση υπήρξε την Πέμπτη σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, πλην της Γερμανικής. Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της πανδημίας φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα πλήξουν την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επενδυτές στρέφονται στα γερμανικά ομόλογα τα οποία θεωρούνται ασφαλέστερα όλων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να υποχωρούν σε νέα ιστορικά ρεκόρ.
Αντιθέτως, σε περιφερειακές αγορές όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, παρατηρήθηκαν σήμερα ρευστοποιήσεις προκειμένου οι επενδυτές να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους από το ράλι των προηγούμενων ημερών.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 263 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 73 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,78% (ωστόσο στη διάρκεια της ημέρας η απόδοσή του αυξήθηκε στο 0,84%) έναντι -0,61% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,49% από 1,44% που έκλεισε χθες.
Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ κυμαινόταν στο 1,1705 δολ. από 1,1744 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ανησυχία για την προοπτική της οικονομίας της ευρωζώνης λόγω εξάπλωσης της πανδημίας και υιοθέτησης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, επηρεάζει αρνητικά το ευρώ. Ήδη η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, κατέγραψε μείωση κατά 7,1% σε ετήσια βάση.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1698 δολ..