Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας οδηγεί σε νέο κραχ τη λίρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας οδηγεί σε νέο κραχ τη λίρα
Νέες πιέσεις δέχεται το τουρκικό νόμισμα την Πέμπτη, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια.

Το δρόμο της διατήρησης των επιτοκίων σε σταθερά επίπεδα επέλεξε την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, προκαλώντας νέες ισχυρές πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα.

Η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το βασικό της επιτόκιο σταθερό στο 10,25%, έναντι των εκτιμήσεων που ανέμεναν αύξηση.

Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας εγείρει νέες ανησυχίες για την προθυμία της να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Αυτό, σε συνδυασμό με την γεμάτο αναζοπυρώσεις εξωτερική πολιτική της χώρας, καθιστά τη λίρα ακόμη περισσότερο ευάλωτη. Όπως σημειώνουν αναλυτές της Capital Economics η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη πτώση της αξίας του νομίσματος.

Την Πέμπτη η τουρκική λίρα υποχωρεί στο ιστορικό χαμηλό των 7,9619 έναντι του δολαρίου, μετρώντας απώλειες που ξεπερνούν το 30% από τις αρχές του έτους.

Πριν λίγο καιρό η Capital Economics προχώρησε ένα ιδιαίτερα δυσμενές σενάριο τονίζοντας πως η εμπειρία του 2018 δείχνει ότι η τουρκική λίρα θα μπορούσε να υποστεί ημερήσια «κραχ» έως και 10-12% έναντι του δολαρίου, με παράλληλη εκτόξευση των spreads των τουρκικών ομολόγων. Αυτό πιθανότατα θα ανάγκαζε την κεντρική τράπεζα σε ακόμη πιο αυστηρές νομισματικές συνθήκες πράγμα που δεν επιβεβαιώθηκε σήμερα. Ίσως το πιο ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι η αυξημένη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Τουρκίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στον τραπεζικό της τομέα.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider