Η ισχυρή νομισματική τόνωση, η κατάρρευση της κερδοφορίας και η άνοδος των άυλων «περιθωριοποιούν» βασικoύς δείκτες όπως είναι ο δείκτης κέρδους ανά μετοχή (P/E) και o δείκτης τιμής προς λογιστική αξία (P/BV), καθιστώντας το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών (ERP) ολοένα και πιο σημαντικό, σύμφωνα με την HSBC.
Όπως σημειώνει η βρετανική τράπεζα το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών, η διαφορά δηλαδή ανάμεσα στην προσδοκώμενη αποδοτικότητα της αγοράς μετοχών και την αποδοτικότητα ενός περιουσιακού στοιχείου χωρίς κίνδυνο, παρέχει μια πιο ρεαλιστική αξιολόγηση των εκτιμήσεων για τις αγορές.
Έτσι για τον FTSE All-World, το ERP ανέρχεται σήμερα στο 5,5% σε σύγκριση με το μέσο όρο από το 2000 και έπειτα που είχε φτάσει το 4,4%. Η HSBC εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο να μειωθεί το ERP το 2021, ειδικά εάν ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το εμβόλιο και την πανδημία, και αν μειωθεί η μεταβλητότητα στις αγορές. Μια πτώση κατά 10-15% στο δείκτη μεταβλητότητας VIX θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια μείωση κατά 70 μ.β στο ERP των ΗΠΑ και 15% άνοδο για τις αμερικανικές μετοχές, σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα.
Υψηλό το ERP στην Ελλάδα
Παράλληλα, σε μακροπρόθεσμη βάση, η βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης θα μπορούσε επίσης να μειώσει την υψηλό κίνδυνο που υπάρχει στις αγορές μετοχών και να ασκήσει πτωτική πίεση στο ERP. Περιφερειακά, σύμφωνα με την HSBC το ERP φαίνεται πολύ υψηλό για το Βρετανία και τη Νότια Αφρική. Όσον αφορά τη Βρετανία, το Brexit οδήγησε σαφώς το ERP υψηλότερα, αλλά μια ξεκάθαρη απόφαση γύρω από αυτό-όποια κι αν είναι- θα μπορούσε να μειώσει την αβεβαιότητα ώστε να υπάρξει re-rating στο ERP.
Σύμφωνα με την HSBC δεν προκαλεί έκπληξη, ότι οι πιο ασταθείς αγορές όπως της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Αίγυπτου έχουν το υψηλότερο ERP, ενώ αγορές όπως της Ιρλανδίας, της Δανίας, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας έχουν το χαμηλότερο. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα το ERP φτάνει το 14,7% και για την Τουρκία το 15,7%.
Κλάδοι
Σε υψηλό επίπεδο βρίσκεται το ERP και σε συγκεκριμένους κλάδους όπως ο πετρελαϊκός κλάδος της Ιαπωνίας και της Βρετανίας, τα χρηματοοικονομικά των αναδυόμενων και των ευρωπαϊκών αγορών και οι βρετανικές τηλεπικοινωνίες. Αντίθετη κατέυθυνση διατηρούν οι καταναλωτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και των αναδυόμενων αγορών, η τεχνολογία των ΗΠΑ και της Βρετανίας και ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης της Ιαπωνίας.