Το 2020 ξεκίνησε με το ευρώ στα 1,11 δολ για να κλείσει στα 1,22 δολ.
Το εύρος και η σταθερότητα της διολίσθησης αυτής μοιάζει περισσότερο με «πτώση» παρά με μία προσωρινή «κίνηση».
Οι εκτιμήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τους καθ’ ύλην αρμόδιους αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος, επιμένουν σχεδόν όλες ότι το α' εξάμηνο του 2021 η διολίσθηση αυτή θα αυξηθεί και θα φτάσει τα 1,25 δολ. Οι λόγοι που εξηγούν αυτή την πρόβλεψη έχουν να κάνουν κυρίως με το τερατώδες αυξημένο διπλό έλλειμμα των ΗΠΑ που έχει ήδη αγγίξει το 18% του ΑΕΠ και το οποίο βέβαια θα πρέπει να καλυφθεί εκ νέου από τα «τυπογραφεία» της Fed… H οικονομική πολιτική Μπάιντεν – Γέλλεν που θα πάρει σάρκα και οστά εκεί γύρω στον Μάρτιο και με την πανδημία ακόμα στο φόρτε της – σύμφωνα με τον κ. Φάουτσι – αναγκαστικά μόνο να επιδεινώσει μπορεί αυτή την εκτίμηση, όχι να την βελτιώσει οσο αφορά την δύναμη του δολαρίου.
Υπάρχουν όμως και «ευρωπαϊκοί» λόγοι που ενισχύουν μία τέτοια πρόβλεψη. Η Ευρωζώνη έχει μπροστά της πρωτοφανείς εκδόσεις χρέους σε ευρωομόλογα για την χρηματοδότηση του SURE αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκατοντάδες δισ. ευρώ σε ευρω-ομόλογα την τριετία 2021 – 2023 θα ανοίξουν μία νέα αγορά για το ευρώ. Και θα ενισχύσουν έτσι την ζήτηση του ευρωνομίσματος από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Ορισμένοι αναλυτές επιμένουν ότι δεκάδες κεντρικές τράπεζες από την Ασία και την Ν. Αμερική, που θα έχουν «αγοράσει» δολάριο για να στηρίξουν τα νομίσματά τους, θα το χρησιμοποιήσουν για να μπούν σ’ αυτή την νέα αγορά του ευρώ, αλλάζοντας ακόμα περισσότερο τους συσχετισμούς ανάμεσα στο ευρώ και το δολάριο. Πέραν αυτών ήδη η Κίνα και η Ρωσία έχουν αρχίσει να «πληρώνουν» τις μεταξύ τους συναλλαγές με ευρώ και με τα δικά τους νομίσματα καθώς αποσύρονται σταδιακά από το δολάριο.
Πόσο θα συνεχισθεί αυτή η διολίσθηση του δολαρίου; Οι ίδιοι αναλυτές που προβλέπουν το ευρώ στο 1,25 δολ. επιμένουν ότι δεν θα αργήσει και η αντίστροφη πορεία καθώς στις ΗΠΑ η νέα κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να διορθώσει της συναλλαγματική του αδυναμία.
Μέχρι που μπορεί να επιστρέψει; Όχι χαμηλότερα από το 1,15 – 1,18 δολ. Αλλά αυτό είναι και πάλι ένα σημαντικά υψηλότερο επίπεδο από το 1,11 των αρχών του 2020.
Και ο χρυσός; Τι θα γίνει με τον χρυσό που άρχισε και πάλι να «λάμπει» το 2020; Η αλήθεια για τον χρυσό είναι κάπως διαφορετική. Η αγορά του χρυσού είναι διαφορετική από κάθε τι άλλο με το οποίο επιχειρείται η ανταλλαγή του. Ο χρυσός και τα αποθέματά του είναι συγκεκριμένα και δεν μπορούν να αυξηθούν αναπάντεχα από κανένα «τυπογραφείο» ή άγνωστο ορυχείο. Οι αλλαγές που παρ’ όλα αυτά έχουν προκύψει σε ένα περιβάλλον αποπληθωρισμού, έχουν να κάνουν κυρίως με το δολάριο και την διολίσθησή του.
Με άλλα λόγια δεν είναι τόσο ο χρυσός που ανεβαίνει, αλλά το δολάριο που πέφτει. Και κάπως έτσι θα συνεχισθεί, με κάποια σκαμπανεβάσματα μέχρι να εμφανισθεί στον ορίζοντα, η πρώτη σοβαρή πληθωριστική πίεση… Όχι όμως μέσα στο 2021 και 2022.