Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των Ευρωπαίων πολιτών και επιχειρήσεων στη δημόσια διαβούλευση της ΕΚΤ για τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ που ξεκίνησε στις 12 Οκτωβρίου 2020 και ολοκληρώθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2021.
Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε χθες και η ΕΚΤ θα προχωρήσει τώρα στην ανάλυση των 8.221 τοποθετήσεων πολιτών, επιχειρήσεων και βιομηχανικών συνδέσμων που απάντησαν στο online ερωτηματολόγιο της ΕΚΤ. Η περιεκτική ανάλυση της δημόσιας διαβούλευσης θα δημοσιευτεί από την ΕΚΤ την Άνοιξη και θα χρησιμεύσει προκειμένου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να λάβει απόφαση για το πότε θα ξεκινήσει το project του ψηφιακού ευρώ.
Μια πρώτη ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι η ιδιωτικότητα των πληρωμών συγκαταλέγεται πρώτη στα ζητούμενα από ένα πιθανό ψηφιακό ευρώ (41% των απαντήσεων) και ακολουθούν η ασφάλεια (17%) και η πανευρωπαϊκή πρόσβαση (10%).
Όπως δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ και πρόεδρος της ειδικής ομάδας για το ψηφιακό ευρώ, Fabio Panetta, ο μεγάλος αριθμός απαντήσεων στην έρευνα της ΕΚΤ δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών και των επιχειρήσεων της Ευρώπης στο να σχηματισθεί το όραμα ενός ψηφιακού ευρώ. «Οι γνώμες των πολιτών, των επιχειρήσεων και όλων των μετόχων είναι υψίστης σπουδαιότητας για εμάς, προκειμένου να εκτιμήσουμε ποιες περιπτώσεις χρήσης το ψηφιακό ευρώ θα εξυπηρετούσε καλύτερα», δήλωσε.
Η ειδική επιτροπή για το ψηφιακό ευρώ, μαζί με ειδικούς στο ευρώ από την ΕΚΤ και 19 εθνικές κεντρικές τράπεζες, έχει αναγνωρίσει πιθανά σενάρια όπου θα απαιτούνταν η έκδοση ψηφιακού ευρώ.
Αυτά τα σενάρια περιλαμβάνουν:
α) μία αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρονικές πληρωμές στην ευρωζώνη, η οποία θα απαιτούσε ένα ευρωπαϊκό ψηφιακό μέσο πληρωμών απαλλαγμένο από κινδύνους,
β) μία σημαντική μείωση της χρήσης μετρητών ως μέσο πληρωμών που θα αύξανε ενδεχομένως τις ανησυχίες για το κανονιστικό πλαίσιο και θα δημιουργούσε κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την προστασία των καταναλωτών, καθώς και
γ) μία ευρεία απορρόφηση ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας που εκδίδονται από άλλες κεντρικές τράπεζες.
Το ψηφιακό ευρώ θα σχεδιαστεί ως ηλεκτρονική μορφή χρήματος κεντρικής τράπεζας προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις – ακριβώς όπως τα τραπεζογραμμάτια, αλλά σε ψηφιακή μορφή – η οποία θα τους επιτρέπει να κάνουν τις καθημερινές πληρωμές τους γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια. Το ψηφιακό ευρώ δεν θα τα αντικαταστήσει τα μετρητά αλλά θα τα συμπληρώνει και το Ευρωσύστημα θα συνεχίσει σε κάθε περίπτωση να εκδίδει μετρητά.
Το ψηφιακό ευρώ θα συνδυάσει την αποτελεσματικότητα ενός ψηφιακού εργαλείου πληρωμών με την ασφάλεια του νομίσματος κεντρικής τράπεζας. Η προστασία της ιδιωτικότητας θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση της εμπιστοσύνης πληρωμών στην ψηφιακή εποχή.