Από τη συνεχή αμφισβήτηση στην απόλυτη κυριαρχία. Αυτός είναι ο δρόμος που έχει διανύσει και έχει βγει αλώβητο το Bitcoin, που δείχνει πλέον να καθιερώνεται ως ένα στέρεο επενδυτικό «όχημα» στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών παγκοσμίως. Φυσικά η περιορισμένη προσφορά και η σπανιότητά του, αλλά και οι αντοχές που έδειξε στις «επιθέσεις» ενός ευρύτερου συστήματος που έμειναν πίσω από κάθε άποψη, το έχουν οδηγήσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Τι έχει κάνει όμως τα ισχυρότερα χαρτοφυλάκια ανά τον κόσμο να μετακινούνται προς το χώρο των crypto και ειδικότερα στο Bitcoin, που το Μάρτιο «έσπασε» και το «φράγμα» των 60.000 δολαρίων; Η ίδια η φύση του, το περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων, αλλά και η άπλετη προσφορά χρήματος. Το δολάριο, με τη Fed να τυπώνει πλέον άφθονο, και τα ασφαλή επενδυτικά «καταφύγια» όπως ο χρυσός, δείχνουν να περνούν σε μια φάση μετάβασης προς το Bitcoin. Τίποτε άλλωστε δεν είναι πιο σπάνιο από αυτό -μέχρι να βρεθεί το επόμενο-, είτε μιλάμε για νομίσματα (σε αφθονία) είτε για μέταλλα και εμπορεύματα που παραμένει άγνωστος ο όγκος των κοιτασμάτων.
Φυσικά, το πώς το ισχυρό κρυπτονόμισμα κερδίζει συνεχώς «έδαφος» αποτυπώνεται και από τις κινήσεις που κάνουν οι «φάλαινες» των αγορών, όπως είναι η Morgan Stanley, η Goldman Sachs, η Fidelity αλλά και η Visa. Πρόσφατα, η Morgan Stanley έσπευσε άμεσα να ικανοποιήσει το αίτημα των ιδιαίτερα εύπορων πελατών της, προσφέροντας πρόσβαση στο Bitcoin μέσω τριών funds. Ανάλογες κινήσεις αναμένεται να κάνει και η Goldman Sachs ώστε να προσφέρει ασφαλή έκθεση στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων, ενώ και η Visa θα συνεργαστεί με το Crypto.com για αναπτύξει ένα πρόγραμμα συναλλαγών χωρίς την ανάγκη μετατροπής σε νόμισμα και χωρίς το ανάλογο κόστος. Παράλληλα, ισχυροί επενδυτές όπως ο Paul Tudor Jones και ο Stanley Druckenmiller έχουν ανοίξει σημαντικές θέσεις στο Bitcoin. Όταν λοιπόν, όλοι αυτοί που είχαν εναντιωθεί ως προς τη δομή των κρυπτονομισμάτων, πλέον το αποδέχονται σε ένα βαθμό κάτι αρχίζει να αλλάζει ως προς τη σύνθεση των επενδύσεων αλλά και των συναλλαγών.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Bitwise Asset Management, περίπου το 9% των οικονομικών συμβούλων έχουν επί του παρόντος έκθεση σε κρυπτονομίσματα σε χαρτοφυλάκια πελατών. Τέσσερις στους πέντε συμβούλους, δήλωσαν ότι οι πελάτες τους τους ρώτησαν για τις επενδύσεις γύρω από τον «κόσμο» των κρυπτονομισμάτων το 2020 και το 17% δήλωσε ότι σχεδιάζουν να επενδύσουν μέσω των χαρτοφυλακίων των πελατών τους το 2021, σε αυτά.
Όπως σημειώνει ο Ric Edelman, οικονομικός σύμβουλος στο RIA Digital Assets, σε ανάλυσή του «από το ερώτημα που κυριαρχούσε στις αρχές του «γιατί επενδύετε στο Bitcoin;» πλέον έχουμε περάσει στο «γιατί δεν επενδύετε εσείς;». Η λογική της επένδυσης σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η αρχή ενός «οδικού χάρτη» για τον τρόπο προσέγγισης της ενσωμάτωσης του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων σε ένα χαρτοφυλάκιο.
Μερικοί ισχυροί επενδυτές όπως συμπληρώνει ο ίδιος, θεωρούν το Bitcoin ένα νέο επιχειρηματικό κεφάλαιο, που μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι πληρώνουν για αγαθά και υπηρεσίες και μεταφέρουν κεφάλαια διεθνώς -όπως αγόραζαν άλλωστε πριν χρόνια το τίτλο της Visa ή της PayPal με την παγκόσμια «έκρηξη» των πιστωτικών καρτών ή των ψηφιακών πληρωμών. Άλλοι το βλέπουν περισσότερο ως τον «ψηφιακό χρυσό» που αντισταθμίζει τον πληθωρισμό, ενώ ορισμένοι προσπαθούν να αυξήσουν τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους.
Ανεξάρτητα ωστόσο από το σκεπτικό ενός επενδυτή για το πως θα κινηθεί στην αγορά κρυπτονομισμάτων, ξεκινώντας από μια κατανομή 3% ή λιγότερο σε ένα χαρτοφυλάκιο, οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να αναλάβουν κάποια μεταβλητότητα και ένα ρίσκο. Οι κινήσεις και το «ασανσέρ» του 10% ή 20% ή περισσότερο σε μια εβδομάδα δεν είναι καθόλου ασυνήθιστες για το Bitcoin. Για ένα asset που είναι ασταθές, δεν απαιτείται μεγάλη κατανομή για να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην απόδοση ενός χαρτοφυλακίου όπως αναφέρει ο Edelman. Ακόμη όμως και στη χειρότερη περίπτωση που η αξία του Bitcoin καταρρεύσει πέφτοντας στο μηδέν, μια κατανομή τέτοιου μεγέθους δε θα καταστρέψει τον επενδυτή.
To Bitcoin έχει καταφέρει να «γράψει» απόδοση 5.000.000% από τις αρχές του 2009...και φυσικά κανείς δεν εκτιμά πως κάτι τέτοιο θα επαναληφθεί. Αλλά από την άλλη οι στόχοι που έχουν θέσει οι «ταύροι» των αγορών είναι εκθετικά υψηλότεροι από τη σημερινή τιμή των 58.937 δολαρίων. Το IEQ Capital που διαχειρίζεται assets 12 δισ. δολαρίων, άρχισε πρόσφατα να προσθέτει μια έκθεση 1% έως 3% στο Bitcoin για πελάτες που μπορούν να αντέξουν τον κίνδυνο και την υψηλή μεταβλητότητα. Το IEQ έχει τώρα 80 εκατ. δολάρια σε Bitcoin σε όλα τα χαρτοφυλάκια, με τον συνδιευθύνων σύμβουλο της εταιρείας Eric Harrison να αναμένει ότι θα διπλασιάσει ή θα τριπλασιάσει στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
Σύμφωνα με τη BofA Securities, μια καθαρή εισροή 93 εκατ. δολαρίων στο Bitcoin μπορεί να προκαλέσει μια αύξηση 1% στην τιμή του. Αυτό είναι λιγότερο από το 1/20 της εισροής που απαιτείται για μια αντίστοιχη μετακίνηση της τιμής στα συμβόλαια χρυσού. Επιπλέον, χωρίς βασικά θεμελιώδη ή cash flow η μελλοντική πορεία του Bitcoin θα παραμείνει ένα βασικό θέμα συζήτησης στις αγορές.
Πέραν ωστόσο από την πλευρά των αγορών, το Bitcoin προκαλεί ισχυρούς «τριγμούς» στα θεμέλια των παραδοσιακών μεθόδων συναλλαγών και τη δομή του χρήματος. Δεν είναι διόλου τυχαίο πως οι Κεντρικές Τράπεζες εφόσον δεν κατάφεραν να το στείλουν στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας, προσπαθούν να το ανταγωνιστούν, σχεδιάζοντας στο άμεσο μέλλον ένα ψηφιακό ευρώ ή δολάριο, στηριζόμενες σε ένα πλαίσιο ελέγχου, διότι αυτό ακριβώς «βλέπουν»...πως χάνουν τον έλεγχο. Η στροφή που συντελείται παγκοσμίως προς τα κρυπτονομίσματα με κυριότερα «όχημα» το Bitcoin και δευτερευόντως το Ethereum δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, προκαλώντας μια επανάσταση που συνεχώς γιγαντώνεται...
Μετά την αντεπίθεση της Κίνας μέσω του ψηφιακού γουάν, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Mike Novogratz δήλωσε σε συνέντευξή του στο Marketwatch πως «υπάρχει μια υπαρξιακή κρίση και χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό δολάριο», συμπληρώνοντας πως «τόσο Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ Τζάνετ Γέλεν όσο και ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ θα πρέπει να «προσγειώσουν αυτό το supertanker» που έφτιαξαν με τρισεκατομμύρια δολάρια νομισματικών και φορολογικών μέτρων για τη αποτροπή των χειρότερων οικονομικών «μετασεισμών» από την πανδημία».
Το ψηφιακό γουάν θεωρείται από καιρό όχι μόνο η εξέλιξη του χρήματος για την Κίνα, αλλά και ένας τρόπος να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και άλλες ισχυρές οικονομίες. Ο ίδιος, απάντησε και στον Peter Thiel, δισεκατομμυριούχο και συνιδρυτή της PayPal που είχε αναφέρει πως το Bitcoin θα μπορούσε να θεωρηθεί και εν μέρει ένα κινεζικό οικονομικό «όπλο» εναντίον των ΗΠΑ, λέγοντας πως «δεν υπάρχουν στοιχεία και δεδομένα πως η κινεζική κυβέρνηση αγοράζει Bitcoin».
Αυτό που διαφαίνεται είναι πως το Bitcoin μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο γεωπολιτικό σκηνικό μπροστά στο βωμό της καινοτομίας και της τεχνολογικής επανάστασης, που γράφεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς...