Συνέχεια στο «ράλι» του 200% που έχει καταγράψει τον τελευταίο χρόνο η μετοχή της ΔΕΗ και καλή ευκαιρία εισόδου, αναγνωρίζει η Eurobank Equities, με ώθηση από τον «πράσινο» μετασχηματισμό της εταιρείας και την αυξανόμενη έκθεση στο χώρο των ΑΠΕ.
Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και ενόψει της σταδιακής απολιγνιτοποίησης, ο όμιλος επιδιώκει να αυξήσει την έκθεση στις ΑΠΕ, στοχεύοντας σε ένα ποσοστό της τάξεως του 10% - 20% από το τρέχον επίπεδο του <3%. Παράλληλα, η ΔΕΗ σκοπεύει να προβεί στην ανακατανομή πάνω από 3 δισ. ευρώ σε κεφαλαιουχικές δαπάνες για την περίοδο 2020-2023, με την πλειονότητα να διατίθεται σε ρυθμιζόμενες δραστηριότητες και ανανεώσιμες πηγές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank Equities, η ΔΕΗ αναμένεται να διαθέσει επιπλέον τα δύο τρίτα του capex για την κατασκευή ΑΠΕ, κυρίως μονάδων ηλιακής ενέργειας. Αυτό συνεπάγεται την εγκατάσταση επιπλέον 1,4-1,5 GW ΑΠΕ (κυρίως ηλιακά) έως το 2023, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς ΑΠΕ της της ΔΕΗ στο 14% περίπου.
Η Eurobank Equities εκτιμά ότι οι νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ έχουν περιθώριο να προσθέσουν EBITDA ύψους 75 χιλ. ανά MW (120 εκατ. σε EBITDA σε πλήρη ανάπτυξη), επίπεδο που θα ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη μονάδα αποδοτικότητας που δημιουργείται από τα τμήματα ΑΠΕ άλλων φορέων της ΕΕ.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, κάθε 1 GW προσαυξημένης προσθήκης ηλιακής χωρητικότητας (δηλαδή περίπου 600 εκατ. ευρώ επενδυμένου κεφαλαίου) αξίζει περισσότερο από 770 εκατ. ευρώ σε όρους επιχειρηματικής αξίας, το οποίο με τη σειρά του μεταφράζεται σε αναλογία EV/IC στο 1,3x και περίπου 8% προσθήκη στο ανώτατο όριο αγοράς.
Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, η μετοχή της ΔΕΗ διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο EV/EBITDA στο 5x για το 2021 και στο 6x για το 2022 και εξακολουθεί να αποτελεί ευκαιρία αγοράς. Έτσι αναβαθμίζει την τιμή στόχο στα 11,60 ευρώ από 10 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση «buy».