Κλειστά φρόντισε να διατηρήσει τα «χαρτιά» της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ στην πρόσφατη συνεδρίαση του «στρατηγείου» της Φρανκφούρτης, ως προς το μέλλον των ελληνικών ομολόγων γύρω από τα προγράμματα στήριξης.
Συγκεκριμένα, η Λαγκάρντ όταν ερωτήθηκε σχετικά με την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων όταν λήξει το έκτακτο πρόγραμμα PEPP, απάντησε πως «είναι πολύ νωρίς και αχρείαστο σε αυτό το σημείο να γίνει μια τέτοια συζήτηση».
Όπως λοιπόν εκτιμά ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit, το πιο πιθανό είναι ότι τον Δεκέμβριο, δεν θα μπορεί να υποστηρίξει αξιόπιστα ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία θα έχουν τελειώσει μέχρι το Μάρτιο, και ίσως αυτό να ήταν που οδήγησε τη Λαγκάρντ να μη θέσει ακόμη το ζήτημα των ελληνικών ομολόγων. Ωστόσο, ένα ζήτημα τέτοιου μεγέθους, όπως είναι η πιθανή απώλεια της επιλεξιμότητας των κρατικών ομολόγων ενός κράτους μέλους της Ευρωζώνης δεν μπορεί να είναι «πολύ νωρίς» για να συζητηθεί, έξι μήνες πριν να συμβεί, σύμφωνα με τον Erik Nielsen, οπότε όπως συμπληρώνει μπορεί η Λαγκάρντ να υπονόησε στην πραγματικότητα ότι το PEPP δεν θα λήξει το Μάρτιο...
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit επισημαίνει παράλληλα πως η ΕΚΤ συνηθίζει να «δίνει γραμμή» στις αγορές έξι μήνες πριν προβεί πιθανώς σε αλλαγές που σχετίζονται με το QE. Ωστόσο τώρα, έχει καθυστερήσει να ανακοινώσει οτιδήποτε σχετίζεται με το μέλλον του PEPP έως τον Δεκέμβριο, μόλις τρεις μήνες πριν από τη λήξη του προγράμματος. Ασφαλώς, αυτό δικαιολογείται από τις αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένης της αβεβαιότητας που προκύπτει από τη δημοσιονομική πολιτική και τις μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων, σύμφωνα με τον Nielsen.
Ο Adam Kurpiel επικεφαλής στρατηγικής της Societe Generale για τα ομόλογα, τονίζει στο insider.gr πως ο κίνδυνος έρχεται από το ότι ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποια επιβεβαίωση για το εάν οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι θα αγοραστούν ή όχι στο νέο πλαίσιο του APP, και η πρόσφατη συνέντευξη του Philip Lane υποδηλώνει ότι μπορεί και να μην συμπεριληφθούν..., οπότε, αν δεν υπάρξουν λεπτομέρειες τον Δεκέμβριο, πιθανώς να υπάρξει νευρικότητα στην αγορά.
Από τη μεριά του ο Antoine Bouvet ανώτερος αναλυτής στρατηγικής για τα ομόλογα της ING, σχολιάζει στο insider.gr πως «σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι τα ελληνικά ομόλογα αντέδρασαν θετικά στα όσα δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ. Παράλληλα, υπάρχουν προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα παρατείνει το PEPP κατά το επόμενο έτος, γεγονός που θα ενισχύσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων, αλλά, ευρύτερα, όσο συνεχίζει να αγοράζει ομόλογα στο πλαίσιο οποιουδήποτε προγράμματος, τα ελληνικά ομόλογα θα καταγράφουν μια καλή απόδοση».
Ωστόσο, αναλυτές ξένων οίκων διατηρώντας την ανωνυμία τους, εκτιμούν μιλώντας στο insider.gr, πως εφόσον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει μια σταδιακή μετάβαση ως προς τη μείωση του ρυθμού αγορών στο βασικό «πυλώνα» του PEPP θα ήταν άδικο να μηδενιστεί τελείως το flow για την Ελλάδα από τα 3,716 δισ. ευρώ αγορών στο δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου, ή τα 3,744 δισ. ευρώ στο διάστημα Απριλίου - Μαΐου, υπερκαλύπτοντας την εκδοτική δραστηριότητα του ΟΔΔΗΧ. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και η ευρύτερα θετική εικόνα που θα παρουσιάσει η Ελλάδα, έχοντας ως βάση και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, δύναται να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά σε ένα βαθμό, με μια μικρή λελογισμένη αύξηση των yields. Θα πρέπει παράλληλα να επισημανθεί πως τα spreads υποχωρούν σε ένα θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον και ειδικά αν ενισχυθεί σε ένα βαθμό το Bund.
Αυτό που αποτυπώνεται ξεκάθαρα σύμφωνα με τους ίδιους, είναι η προσπάθεια της ΕΚΤ να μετακυλήσει όσο το δυνατόν περισσότερο κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό των ελληνικών ομόλογων, αναζητώντας πιθανώς και συμβιβασμούς στο εσωτερικό της. Φυσικά αυτό συνδυάζεται με μια παράλληλη κίνηση από τη μεριά της Ελλάδας για την επίτευξη του «investment grade» ώστε να είναι και με τη «βούλα» εντός του πλαισίου της ΕΚΤ, χωρίς την ύπαρξη waiver.
Αξίζει να επισημανθεί πως πρόσφατα ο Fabio Balboni, οικονομολόγος της HSBC, είχε σταθεί στους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η απώλεια του waiver, καθώς επιτρέπει στα ελληνικά ομόλογα να χρησιμοποιηθούν ως εξασφαλίσεις (collateral) από τις τράπεζες για να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ. «Η απώλεια αυτού θα μπορούσε να είναι ενδεχομένως πιο επιζήμια, ιδίως ως προς την πρόσβαση σε φθηνά κεφάλαια της ΕΚΤ (TLTROs) και επίσης ως προς τη ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων, όπου οι τράπεζες διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο» είχε επισημάνει ο ίδιος στο insider.gr.
Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image