Ο «χρυσός κανόνας», το Σύμφωνο Σταθερότητας και η «διευκόλυνση» του ελληνικού χρέους

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο «χρυσός κανόνας», το Σύμφωνο Σταθερότητας και η «διευκόλυνση» του ελληνικού χρέους
Αναμφίβολα η εξαγγελία της προεξόφλησης του πρώτου μνημονιακού δανείου (GLF) είναι «είδηση» για την βελτίωση αξιολόγησης του χρέους, αλλά έρχονται κι άλλα «θετικά» νέα όσο αφορά το χρέος. Άρχισε η ζύμωση για εισαγωγή του «χρυσού κανόνα» στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας.

Στην τελευταία συνάντηση του Συμβουλίου της ΕΚΤ, όπως και στο τελευταίο Eurogroup η συζήτηση για το χρέος στην Ευρωζώνη “άνοιξε” το παράθυρο για τις επερχόμενες αλλαγές που αφορούν ειδικά στην Ελλάδα μετά την παύση λειτουργίας του PEPP τον Μάρτιο του 2022.

Η παρέμβαση της κας Λαγκάρντ στο Eurogroup ξεκαθάρισε ότι για την ΕΚΤ το δημόσιο χρέος διατηρεί ακέραιη την σημασία του, αλλά κάποια νέα κριτήρια μπαίνουν καταλυτικά στην αξιολόγησή του.

Όπως εξήγησε, σύμφωνα με τα όσα είχαν συζητηθεί στο ΔΣ της ΕΚΤ, η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους αξιολογείται πέραν των άλλων λαμβάνοντας υπ΄ όψη, το πως χρησιμοποιούνται οι πόροι που προέρχονται από δανεισμό και από το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους (βλέπε χθεσινό δημοσίευμα του Insider.gr: Τα «μηνύματα» του Eurogroup για την Ελλάδα).

Η παρέμβασή της είχε και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Και αυτό φάνηκε αμέσως με τις σημερινές δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου στην Αθήνα, σύμφωνα με τις οποίες δρομολογείται η πρόωρη εξόφληση του πρώτου μνημονιακού (διακρατικού - GLF) δανείου των 52 δισ. ευρώ.

H διευκρίνιση Λαγκάρντ σημαίνει για την Ελλάδα ότι όσο οι διαθέσιμοι δανειακοί πόροι στρέφονται σε σημαντικό μέρος τους στην εξυπηρέτηση παλιού χρέους (ακριβότερου ή εκτός αγοράς χρέους, όπως τα μνημονιακά δάνεια) και το κόστος δανεισμού από τις αγορές παραμένει χαμηλό, τόσο περισσότερο βελτιώνεται η αξιολόγηση της βιωσιμότητάς του.

Αυτό είναι ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας καθώς το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει, ποσοστιαία ως προς το ΑΕΠ, το υψηλότερο στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο στον ΟΟΣΑ παγκοσμίως… Με άλλα λόγια το γεγονός ότι αρχίζει η Ελλάδα να προπληρώνει σταδιακά, όπως έκανε και με το ΔΝΤ, το διακρατικό δάνειο (GLF) που έχει συνδεθεί με το πρώτο μνημόνιο θα λειτουργήσει θετικά για τις αγορές και την βιωσιμότητά του με συνέπειες όχι μόνο στους Οίκους Αξιολόγησης, αλλά και – κυρίως – στο πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να «αγοράζει» ελληνικά ομόλογα και μετά την λήξη του PEPP...

Το άλλο... καλό νέο έχει να κάνει με το πως θα διαμορφωθούν τα όρια αναθεώρησης ή καλύτερα νέας “ανάγνωσης” του Συμφώνου Σταθερότητας.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Insider.gr, στις άτυπου χαρακτήρα συζητήσεις στο Eurogroup έχει αρχίσει να τίθεται στην ατζέντα η εισαγωγή του λεγόμενου “χρυσού κανόνα”, ήτοι της απένταξης ή της ένταξης σε ειδικό κωδικό των επενδυτικών δαπανών που αφορούν στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από πλευράς κοινοτικού παράγοντα στον οποίο απευθύνθηκε το Insider.gr ακόμα και "Οι λεγόμενες χώρες “αρνητές” (σ.σ. τα λεγόμενα δημοσιονομικά “γεράκια”) συνεχίζουν να υποστηρίζουν την (σ.σ. "σκληρή") άποψή τους, αλλά έχουν δείξει ότι είναι ανοιχτές στη δυνατότητα προώθησης περιβαλλοντικών επενδύσεων...", όσον αφορά στο πως θα αποτυπώνονται στο έλλειμμα και κατά συνέπεια στο χρέος.

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ελλάδα τόσο όσον αφορά στην επαναγορά μνημονιακού χρέους όσο και στο θέμα της χρηματοδότησης της πράσινης μετάβασης, καθώς η στήριξη της αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους και κατά συνέπεια του εγχειρήματος Ηρακλής Ι & ΙΙ, εξαρτάται βασικά από την λειτουργία του PEPP.

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα που ακολουθεί, είναι καθοριστική η παρέμβαση των αγορών χρέους της ΕΚΤ για τις αποδόσεις και τα spreads των ελληνικών ομολόγων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα «μηνύματα» του Eurogroup για την Ελλάδα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider