Ήπια πτώση καταγράφουν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έπειτα από τα απογοητευτικά στοιχεία από την Κίνα για τις λιανικές πωλήσεις που πυροδότησαν ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,23%, με τον κλάδο της λιανικής να καταγράφει πτώση 2%.
Στη Γερμανία ο DAX καταγράφει απώλειες 0,13%, στη Γαλλία ο CAC 40 υποχωρεί 0,46%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει οριακά 0,08%. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 0,23%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει απώλειες 0,8%.
Οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας αυξήθηκαν κατά το απογοητευτικό ποσοστό του 2,5% τον Αύγουστο σε σχέση με έναν χρόνο πριν καθώς η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με το χειρότερο ξέσπασμα του κορονοϊού από την αρχική του εξάπλωση στις αρχές του 2020. Τα στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της Κίνας υπολείπονταν σημαντικά σε σχέση με την αύξηση κατά 7% που είχαν προβλέψει οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.
Παράλληλα, σε μακροοικονομικό επίπεδο, η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Ιούλιο διαμορφώθηκε υψηλότερα των εκτιμήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η παραγωγή ενισχύθηκε κατά 1,5% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο και 7,7% σε ετήσια. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Reuters, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για άνοδο 0,6% και 6,3% αντίστοιχα.
Επιπλέον, στο υψηλότερο σημείο από το 2012, αυξήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία, αλλά και στο υψηλότερο μηνιαίο επίπεδο εδώ και 24 χρόνια. Οι τιμές του καταναλωτή αυξήθηκαν, κατά 3,2% σε ετήσια βάση, μετά από άνοδο 2% τον Ιούλιο, στο υψηλότερο σημείο από το Μάρτιο του 2012, σύμφωνα με τα γραφεία της Στατιστικής Υπηρεσίας στη Βρετανία.
Στα επιχειρηματικά νέα, αύξηση μικρότερη των προσδοκιών εμφάνισαν το τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου οι πωλήσεις της σουηδικής H&M, παραμένοντας κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.