Κοντά στα 80 δολάρια κινείται το Brent τη Δευτέρα ενόψει της συνάντησης του ΟΠΕΚ+ όπου τα μέλη των πετρελαιοπαραγωγών κρατών θα εξετάσουν την πολιτική παραγωγής λαμβάνοντας υπ' όψιν την πρόσφατη άνοδο των τιμών εν μέσω των σοκ στην προσφορά και της ανάκαμψη από την πανδημία του COVID-19.
Τρεις πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι ο οργανισμός τείνει να τηρήσει την υπάρχουσα συμφωνία, δηλαδή να προσθέσει 400.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως στην αγορά τον Νοέμβριο.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν λόγω των διαταραχών στην προσφορά και της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης, ωθώντας το Brent την προηγούμενη εβδομάδα πάνω από τα 80 δολάρια, σε υψηλό σχεδόν τριών ετών.
«Οι βασικές μας προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση του ΟΠΕΚ είναι ότι ο οργανισμός θα συνεχίσει με την υπάρχουσα συμφωνία του να χαλαρώσει τις περικοπές της παραγωγής του κατά περίπου 400.000 βαρέλια σε μηνιαία βάση», ανέφερε η Morgan Stanley.
Ο ΟΠΕΚ+ αντιμετωπίζει πίεση από ορισμένες χώρες να παράξει περισσότερο για να βοηθήσει στη μείωση των τιμών καθώς η ζήτηση έχει ανακάμψει ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Όπως είναι γνωστό το καρτέλ, συμφώνησε τον Ιούλιο να αυξήσει την παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως κάθε μήνα έως τον Απρίλιο του 2022 και να καταργήσει σταδιακά τις υπάρχουσες περικοπές των 5,8 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα. Τέσσερις πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν στο Reuters πρόσφατα ότι οι παραγωγοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν περισσότερα από ό, τι είχε προβλεφθεί.
«Ωστόσο, αν αυτό είναι να γίνει γρηγορότερα, θα οφείλεται στο γεγονός ότι η κατανάλωση πετρελαίου στους κόλπους του ΟΠΕΚ ανακάμπτει επίσης με γρήγορους ρυθμούς», σημειώνει η Morgan Stanley.
Το νωρίτερο που θα μπορούσε να γίνει αυτό είναι το Νοέμβριο αφού η προηγούμενη σύνοδος του ΟΠΕΚ+ έχει ήδη αποφασίσει για τους όγκους του Οκτωβρίου.
Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου τροφοδοτήθηκε επίσης από μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου που έχει εκτοξευτεί κατά 300% και διαπραγματεύεται περίπου στα 200 δολάρια ανά βαρέλι σε συγκρίσιμους όρους, προκαλώντας τη στροφή σε μαζούτ και άλλα ορυκτά προϊόντα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για άλλες βιομηχανικές ανάγκες.
«Η ανομοιόμορφη φύση της ανάκαμψης μετά την πανδημία θα διατηρήσει τις αβεβαιότητες από την πλευρά της ζήτησης, προκαλώντας αστάθεια στην τιμή του πετρελαίου», ανέφερε η Fitch Solutions σε σημείωμά της.
Την Δευτέρα το μεσημέρι (13:02), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 75,93 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,07% και το Brent στα 79,40 κααγράφοντας άνοδο κατά 0,15%.