«Εφαλτήριο» επανατοποθετήσεων στο Χρηματιστήριο η ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Εφαλτήριο» επανατοποθετήσεων στο Χρηματιστήριο η ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ
Τα «χαρτιά» των long και των short. Πώς η ΑΜΚ της ΔΕΗ μπορεί να «ξεκλειδώσει» κινήσεις σε τίτλους με ισχυρά θεμελιώδη. Τι επισημαίνει στο insider.gr o Νίκος Χρυσοχοΐδης διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης Χρηματιστηριακής.

«Εφαλτήριο» για την επανατοποθέτηση κεφαλαίων σε τίτλους με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και ισχυρά θεμελιώδη, αναμένεται να αποτελέσει η επιτυχημένη ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ, ειδικά για χαρτοφυλάκια που έμειναν εκτός αυτής, δημιουργώντας παράλληλα ένα νέο story για την εγχώρια αγορά, που έμεινε πίσω μετά τη σωρεία ομολογιακών εκδόσεων αλλά και των ΑΜΚ που υλοποιήθηκαν, τραβώντας ρευστότητα από την αγορά.

Θετική επίδραση στην πορεία της εγχώριας αγοράς θα έχει επιπλέον και το rebalancing της MSCI, (ανακοινώσεις στις 11 Νοεμβρίου και effective date στις 30 Νοεμβρίου) καθώς αναμένεται να έχει έντονο «ελληνικό χρώμα» με αυξημένες πιθανότητες ένταξης των τίτλων της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΗ, τη μετοχή της Μυτιληναίος να ακολουθεί, ενώ η Jumbo δείχνει να «ακροβατεί» μεταξύ παραμονής και διαγραφής από το βασικό δείκτη, κάτι που κρίνεται από το μέγεθος των διαγραφών στον τουρκικό MSCI (εξαιτίας της προσαρμοσμένης κεφαλαιοποίησης με το free float). Έτσι, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η βαρύτητα του δείκτη MSCI Greece Standard στον MSCI EM (των αναδυόμενων αγορών) αλλά και οι εισροές από τα passive funds που ακολουθούν τους δείκτες.

Από την άλλη ωστόσο, οι short συνεχίζουν να στηρίζουν τις θέσεις τους, τόσο στην έξαρση της πανδημίας στη χώρα, που μπορεί να οδηγήσει δυνητικά στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων με αλυσιδωτές αντιδράσεις σε οικονομία και τμήμα εισηγμένων, όσο και στην αύξηση του ενεργειακού κόστους αλλά και στις πιθανότητες διόρθωσης των διεθνών αγορών. Τα επιχειρήματα μάλιστα, συμπληρώνονται και από την άκρως προβληματική εικόνα του Χρηματιστηρίου, που δείχνει εγκλωβισμένο σε ένα παρωχημένο πλαίσιο λειτουργίας και ελέγχου, παράγοντας, αποθαρρυντικός, εάν η κυβέρνηση επιλέγει το δρόμο ανάδειξης της αγορά ως έναν «μοχλό» προσέλκυσης επενδύσεων και εισροών κεφαλαίων. Υπό αυτό το πρίσμα, θα χρειαστούν πρωτοβουλίες τόσο από τη μεριά της νέας διοίκησης της ΕΧΑΕ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και της κυβέρνησης για την αναβάθμιση, την αξιοποίηση και την ανάδειξη της κεφαλαιαγοράς.

Ουσιαστική κρίνεται λοιπόν, η συνέχιση της στρατηγικής του stock picking έχοντας διαμορφωθεί σημεία εισόδου σε τίτλους που διόρθωσαν το προηγούμενο διάστημα, λόγω του γενικότερου profit taking με φόντο την ΑΜΚ της ΔΕΗ ή που συσσώρευσαν σε ένα ένα στενό εύρος. Έτσι, τίτλοι όπως η Titan, η Μυτιληναίος και ο ΟΠΑΠ στοιχειοθετούν μια ισχυρή τριάδα που μπορεί να επωφεληθεί και να κινηθεί υψηλότερα, ενώ ακολουθούν ο ΟΤΕ, η Τέρνα Ενεργειακή και η Motor Oil. Παράλληλα, όπως σημειώνει στο insider.gr ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης Χρηματιστηριακής «θετικοί είμαστε και για την Coca Cola (συμπληρωματικά στις υπόλοιπες μετοχές) σε περίπτωση περαιτέρω αδυναμίας καθώς και για τις Μοτοδυναμική, Profile και Παπουτσάνης από τους μικρότερης κλίμακας τίτλους». Ο ίδιος, αναφορικά με την πορεία των τραπεζικών τίτλων, επισημαίνει πως έχουν μια καλύτερη συναλλακτική συμπεριφορά (momentum trading), και μπορεί να υπάρξει μια μικρή έκθεση σε Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank.

Τεχνικά, ο τραπεζικός δείκτης έχει αρχίζει να δίνει ρυθμό στην αγορά, έχοντας φτάσει σε υψηλά πενταμήνου, και διασπώντας τις 600 μονάδες, μπορεί να αναρριχηθεί προς τις 635 - 640 μονάδες, με επόμενες αντιστάσεις τις 655 και τις 688 μονάδες και στηρίξεις στις 570, 551 και 541 μονάδες, με τους ΚΜΟ 30 και 90 στις 567 και 554 μονάδες. Επιμέρους, «μάχη» κεφαλαιοποιήσεων καταγράφεται μεταξύ των τραπεζών, με τη Eurobank (0,965 ευρώ) να ξεχωρίζει στα 3,55 δισ. ευρώ καταγράφοντας μια έντονη πλαγιοανοδική κίνηση από τις αρχές Οκτώβρη, και με την πρώτη αντίσταση να εντοπίζεται στο 1 ευρώ, η διάσπαση της οποίας μπορεί να «ξεκλειδώσει» μια περαιτέρω κίνηση προς τα 1,17 ευρώ (υψηλά 2016).

Η Alpha Bank (1,118 ευρώ) ακολουθεί με κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 2,62 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ωστόσο συσσώρευση στα επίπεδα των 1,10 - 1,20 ευρώ (αντίσταση) οριακά χαμηλότερα από τους ΚΜΟ 30 και 50, με την Εθνική Τράπεζα (2,80 ευρώ) να μειώνει τη διαφορά, με κεφαλαιοποίηση στα 2,56 δισ. ευρώ και με άνοδο 15,34% από τις αρχές Οκτωβρίου. Στα 3 ευρώ και στα 3,15 ευρώ (υψηλά δύο ετών) εντοπίζονται οι επόμενες αντιστάσεις για τη μετοχή της τράπεζας. Τελευταία, βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς (1,47 ευρώ) με κεφαλαιοποίηση στα 1,84 δισ. ευρώ και με πρώτο στόχο τα 1,54 ευρώ, και με απώτερο στόχο τη διάσπαση του πολυετούς υψηλού επιπέδου των 1,67 ευρώ. Από την άλλη, κλείσιμο χαμηλότερο από τα 1,44 ευρώ μπορεί να οδηγήσει στα 1,397 ευρώ.

Ως προς το σκέλος των μη τραπεζικών blue chips, η μετοχή της Μυτιληναίος, κλείνοντας το εννεάμηνο με αύξηση 27% στον κύκλο εργασιών και 13% στα καθαρά κέρδη μετά φόρων, δείχνει να ανακτά το χαμένο έδαφος από τον Σεπτέμβριο και να επιστρέφει προς τη δύσκολη ζώνη των 16 - 16,25 ευρώ. Εάν τμήσει ανοδικά το επίπεδο αυτό και δώσει κλεισίματα υψηλότερα του εύρους, τότε μπορεί να κινηθεί προς τα επίπεδα των 18,40 ευρώ. Φυσικά μια πιθανή είσοδος στο βασικό δείκτη MSCI Greece μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό καταλύτη, αυξάνοντας τη ρευστότητα και τη θεσμική βάση συμμετοχής.

Από την άλλη, και η μετοχή της Titan (15,16 ευρώ) έδειξε να μένει πίσω και μακριά από τα υψηλά Μαΐου, δίνοντας σήμα εισόδου έχοντας φτάσει μέχρι και στα 14,20 ευρώ. Η μετοχή βρίσκεται οριακά υψηλότερα από τον ΚΜΟ 30, ενώ η υπέρβαση της ζώνης των 15,28 - 15,64 όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 μπορεί να προσφέρει κίνηση προς τα 16,60 ευρώ και τα 17,76 ευρώ, με επόμενη αντίσταση στα 18,70 ευρώ (gap).

Η μετοχή του ΟΠΑΠ (13,40 ευρώ), με «όχημα» το πρόγραμμα scrip dividend που τροφοδοτεί την υψηλή μερισματικής της πολιτική, την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη υψηλών ταμειακών ροών (με την ανανέωση της σύμβασης να απέχει κάτι λιγότερο από εννέα χρόνια) και βασικό πυλώνα ανάπτυξης το online σκέλος αλλά και τα VLTs, έχει τα εχέγγυα για να κινηθεί προς τις επόμενες αντιστάσεις στα 13,90 ευρώ και τα 15 ευρώ, με τον ταλαντωτή σχετικής ισχύος (RSI), να κινείται σε oversold ζώνη, δίνοντας «σήμα» έγερσης για τους αγοραστές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider