Τι έδειξαν οι εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης για το α' εξάμηνο και η σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι έδειξαν οι εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης για το α' εξάμηνο και η σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα
Περαιτέρω δείγματα βελτίωσης από το πλήγμα που επέφερε η πανδημία στα οικονομικά τους μεγέθη, έδειξε ένα μεγάλο δείγμα εισηγμένων της υψηλής κεφαλαιοποίησης για το α' εξάμηνο, κλείνοντας έτσι ένα ισχυρό πρώτο μισό στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων. Αναλυτικά μεγέθη και η σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Περαιτέρω δείγματα βελτίωσης από το πλήγμα που επέφερε η πανδημία στα οικονομικά τους μεγέθη, έδειξε ένα μεγάλο δείγμα εισηγμένων της υψηλής κεφαλαιοποίησης για το α' εξάμηνο, κλείνοντας έτσι ένα ισχυρό πρώτο μισό στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων. Καθοριστικό ρόλο, είχε τόσο η άρση των περιοριστικών μέτρων όσο και η αναπροσαρμογή των μοντέλων ανάπτυξής τους στο τοπίο που διαμόρφωσε ο κορονοϊός, δείχνοντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων στο δεύτερο «κύμα» της πανδημίας.

Έτσι, από τις 21 εισηγμένες (εκτός των τραπεζών) της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι 16 είδαν το κύκλο εργασιών τους να ενισχύεται κατά το α' εξάμηνο συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ 15 βελτίωσαν την «κάτω γραμμή», είτε αυξάνοντας τα κέρδη τους είτε περιορίζοντας τις ζημιές τους. Παράλληλα, τα EBITDA αυξήθηκαν σε 16 εισηγμένες σε ετήσια βάση, με εξαίρεση τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, τον ΑΔΜΗΕ και την Ελλάκτωρ. Συνολικά λοιπόν, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 19,71% στο α' εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με το α' εξάμηνο του 2020, τα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 84% και τα καθαρά κέρδη έφτασαν στα 1,34 δισ. ευρώ περίπου από ζημιές 84,68 εκατ. ευρώ, αθροιστικά.

Ωστόσο, ουσιαστικότερη κρίνεται η σύγκριση με το α' εξάμηνο του 2019, καθώς στο α' εξάμηνο του 2020 το συντριπτικό μέρος των εισηγμένων δέχθηκε το σφοδρότερο πλήγμα και την έντονα αρνητική επίδραση των περιοριστικών μέτρων του πρώτου lockdown. Έτσι, οι 9/21 κατάφεραν να ξεπεράσουν στο σκέλος των εσόδων τα αντίστοιχα μεγέθη του α' εξαμήνου του 2019, αριθμός που αυξάνεται κατά δύο (11/21) όσον αφορά την κερδοφορία, με τις Lamda, Titan και ElvalHalcor να ηγούνται σε ποσοστιαία μεταβολή, ενώ αξιοσημείωτα είναι και τα καθαρά κέρδη που ανακοίνωσαν η Coca Cola και ο ΟΤΕ (θα διανείμει έκτακτο μέρισμα 0,25 ευρώ, που έρχεται να προστεθεί στα 0,68 ευρώ, από την πώληση της Telekom Romania, προχωρώντας και σε επαναγορά ιδίων μετοχών) αλλά και η επιστροφή της ΔΕΗ από τις ζημιές της τάξεως των 274,8 εκατ. ευρώ κατά το α' εξάμηνο του 2019 σε κέρδη 26,9 εκατ. ευρώ. Ευρύτερα, ο κύκλος εργασιών παραμένει ελαφρώς μειωμένος σε σύγκριση με τα δεδομένα του α' εξαμήνου του 2019 κατά 6,7%, με τα λειτουργικά αλλά και τα καθαρά κέρδη να ενισχύονται κατά 16,17% και κατά 19,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί, πως η τάση επαναφοράς των εισηγμένων στα προ πανδημίας επίπεδα αλλά και οι προοπτικές που ανοίγονται για ένα σημαντικό ποσοστό εξ αυτών δεν αντικατοπτρίζεται στην πορεία των τίτλων τους, καθώς καταγράφονται ρευστοποιήσεις και κλείσιμο κερδοφόρων θέσεων (ειδικά σε τίτλους με ισχυρά θεμελιώδη και προοπτικές ανάπτυξης), με φόντο την ΑΜΚ της ΔΕΗ, μετακυλίοντας ουσιαστικά ένα θετικό αφήγημα για τη ρηχή εγχώρια αγορά και την αποτίμηση ενός νέου ενάρετου κύκλου με ώθηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

πίνακας

Επιμέρους, η πορεία των οικονομικών μεγεθών προμηνύεται ακόμη πιο ισχυρή σε επιμέρους κλάδους, δεδομένης της δυναμικής της ζήτησης στην κατασκευαστική δραστηριότητα και της ανάκαμψης του real estate όπου σε συνδυασμό με πλήθος έργων υποδομών, θα στηρίξουν τις αναπτυξιακές προοπτικές για πλήθος εισηγμένων που καλύπτουν το εύρος των υλικών (τσιμέντο, χάλυβας, αλουμίνιο, σίδηρος) όπως η Titan με τη δυναμική της να αποτυπώνεται άλλωστε και στο α' εξάμηνο, ενώ αναμένει περαιτέρω ώθηση από την εγχώρια αγορά λόγω των μεσαίων και μεγάλης κλίμακας έργων όπως το Ελληνικό, το αεροδρόμιο στο Καστέλι και τη Γραμμή 4 του Μετρό, ο όμιλος Viohalco (και οι θυγατρικές της, ElvalHalcor, Cenergy), η Μυτιληναίος, αλλά και στον κλάδο του development, η Lamda με βασικό «πυλώνα» το Ελληνικό και το φάσμα δραστηριοτήτων που διαμορφώνεται γύρω από αυτό (διαμερίσματα στο Marina Tower, παραλιακές βίλες, εμπορικά κέντρα, σύναψη εμπορικών συμφωνιών).

Από την άλλη, η εικόνα για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Τέρνα Ενεργειακή επιβαρύνθηκε ιδιαιτέρως εξαιτίας των ζημιών ύψους 94,4 εκατ. ευρώ από την αποεπένδυση από τα τρία αιολικά πάρκα στο Τέξας των ΗΠΑ. Για την Τέρνα Ενεργειακή σε φάση ωρίμανσης βρίσκονται αιολικά έργα συνολικής ισχύος άνω των 1,8 GW σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα, ενώ αναπτύσσονται και σχεδιάζονται νέα φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1,7 GW και συστήματα αποθήκευσης συνολικής ισχύος περίπου 2 GW, ενώ παράλληλα, τέθηκε σε ισχύ το έργο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, εγκατεστημένης ισχύος 2,4MW και συμμετέχει και στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου, ολοκληρωμένου έργου πράσινου υδρογόνου («White Dragon»).

Παράλληλα, σημαντική βελτίωση κατέγραψαν τα δύο σύνθετα διυλιστήρια (ΕΛΠΕ, Motor Oil) λόγω των υψηλότερων περιθωρίων διύλισης και εμπορίας προϊόντων πετρελαίου και της επανόδου των τιμών πετρελαίου. Σημαντικό ρόλο κατέχει και η διεύρυνση των περιθωρίων μεταξύ των ελαφρών (βενζίνη, ντίζελ) - βαρέων (αργό) προϊόντων πετρελαίου για τα δύο διυλιστήρια, που συνεχίζουν παράλληλα να αναπτύσσουν τα χαρτοφυλάκιά τους στο χώρο των ΑΠΕ. Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε, πως πρόσφατα εγκρίθηκε και το στάδιο μετασχηματισμού του ομίλου ΕΛΠΕ με την απόσχιση του κλάδου διύλισης, εφοδιασμού και πωλήσεων πετρελαιοειδών και πετροχημικών (θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες δραστηριότητες του ομίλου) με σκοπό να διαμορφωθούν θυγατρικές υπό τη holding, με φόντο τον ενεργειακό «πράσινο» μετασχηματισμό του ομίλου. Από την άλλη, για τη Motor Oil η νέα μονάδα κατεργασίας νάφθας στο διυλιστήριο στην Κόρινθο, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2022, θα ενισχύσει τα EBITDA κατά τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ περίπου 50 εκατ. ευρώ δύναται να προστεθούν από το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ. Επιπλέον, τα δύο διυλιστήρια αλλά και οι θυγατρικές τους ευνοούνται από την περαιτέρω άνοδο των τιμών πετρελαίου διυλίζοντας ακριβότερο προϊόν και ενισχύοντας έτσι το σκέλος των εσόδων (θετικό net effect) με τη ζήτηση να είναι λίγο πιο ανελαστική, ενώ από την άλλη, πιέσεις αναμένεται να περάσουν σε κλάδους όπως οι αεροπορικές και οι ακτοπλοϊκές λόγω του αυξημένου κόστους καυσίμων (αυξημένα COGS).

Επίσης, σημαντικά καλύτερες επιδόσεις, συγκριτικά με πέρυσι, κατέγραψε και ο κλάδος του retail (ΟΠΑΠ, Jumbo από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και Fourlis, Πλαίσιο από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση) χωρίς την ύπαρξη των περιοριστικών μέτρων, έχοντας στηριχθεί εν μέσω των πανδημικών «κυμάτων» στο e-commerce και τα logistics. Για τη Jumbo, το σκέλος των Βαλκανίων ήταν αυτό που έδωσε την απαιτούμενη ώθηση καθώς δεν υπήρχαν αυστηροί περιορισμοί σε Ρουμανία και Βουλγαρία κάτι που οδήγησε σε αύξηση των πωλήσεων κατά 34,9% και 17,9% σε ετήσια βάση, εν αντιθέσει με τις εγχώριες πωλήσεις που ενισχύθηκαν κατά 3,8%. Την ίδια στιγμή, στον «πάγο» μπαίνει η προοπτική ανοίγματος νέων καταστημάτων και αποθηκών καθώς και του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία, εξαιτίας των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και την έλλειψη προϊόντων, ενώ ερωτηματικό παραμένει η διαχείριση γύρω τα αυξημένα κόστη.

Από την άλλη, ισχυρές παραμένουν οι προοπτικές του ΟΠΑΠ για το υπόλοιπο του έτους, με βασικές κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια τις διαδικτυακές δραστηριότητες και τα VLTs, χωρίς ωστόσο να απομονώνεται το σκέλος των παραδοσιακών προϊόντων της, όπως τα λαχεία. Επιπλέον, οι ταμειακές ροές του ΟΠΑΠ αναμένεται να είναι πολύ ισχυρότερες στο πλαίσιο της προπληρωμής φόρων και του χαμηλού φόρου τυχερών παιγνίων, οδηγώντας τον πιθανώς στην περαιτέρω στήριξη της υψηλής μερισματικής του πολιτική. Μέσω του προγράμματος scrip dividend διευκολύνεται μια υψηλή μερισματική πολιτική, (με τη συμμετοχή της Sazka στο πρόγραμμα επανεπένδυσης) και με δεδομένο τον πρόσθετο χώρο που δημιουργείται από την επανεπένδυση μερισμάτων, η Eurobank Equities βλέπει περιθώριο για ειδικά μερίσματα έως 3,7 ευρώ εάν ο ΟΠAΠ παραμείνει με καθαρό χρέος/EBITDA κοντά στο 2x το 2022. Υπό αυτό το πρίσμα, η χρηματιστηριακή εντοπίζει ένα εύρος για επιστροφές σε ένα διάστημα δύο έως τριών ετών, που θα ξεπεράσουν το 40% της κεφαλαιοποίησης του.

Αξίζει να επισημανθεί (για τις εισηγμένες εκτός της υψηλής κεφαλαιοποίησης) πως και η πληροφορική αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο και αναπτυσσόμενο κλάδο που αναμένεται να λάβει σημαντική ώθηση από τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που θα ενσωματωθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από την ανάγκη παροχής υπηρεσιών software και εξειδικευμένου λογισμικού. Η έντονη αναπτυξιακή πορεία του κλάδου αποτυπώνεται άλλωστε και στα ισχυρά μεγέθη του α' εξαμήνου που ανακοίνωσε η Entersoft, η Quest, η Epsilon Net, η Profile, η Space Hellas.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider