Ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία δεν θα αφήσουν το πετρέλαιο να... «κάτσει»

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία δεν θα αφήσουν το πετρέλαιο να... «κάτσει»
Ο ΟΠΕΚ+ προτιμά τις υψηλές τιμές και μπορεί να τις πετύχει αν το αποφασίσει.

Το αμερικανικό αργό μπορεί να υποχώρησε περισσότερο από 15 δολάρια από το υψηλό του Οκτωβρίου την εβδομάδα που μας πέρασε αλλά αυτό δεν οφείλεται στην πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να αποδεσμεύσει 50 εκατομμύρια βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματα (SPR) και να τα ρίξει στην αγορά ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση και τις υψηλές τιμές. Μάλιστα, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της Ουάσιγκτον, το αργό κατέγραψε άνοδο για να σημειώσει απότομη πτώση μετά, η οποία οφειλόταν στους φόβους για το νέο κύμα COVID-19, την μετάλλαξη «Όμικρον» και τα αυξανόμενα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνουν οι εθνικές κυβερνήσεις.

Οι ενεργειακοί αναλυτές είχαν προειδοποιήσει ότι η απελευθέρωση SPR μπορεί να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εξήγησαν ότι όσα βαρέλια κι αν απελευθερώσουν οι ΗΠΑ ή οι εταίροι τους στην Ασία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτές οι ποσότητες δεν είναι ικανές να χειραγωγήσουν τις τιμές.

Το γεγονός ότι απλώς και μόνο μια χώρα απελευθερώνει ποσότητες από το στρατηγικό απόθεμα δεν πρόκειται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί όποια χώρα και αν το κάνει καθώς κανένα στρατηγικό απόθεμα δεν έχει στόχο να χειραγωγήσει την τιμή, εξηγεί ο συντάκτης του Schork Report, μιλώντας στο CNBC.

Άλλος ένα λόγος που το αμερικανικό αργό μπορεί να έχει πιο περιορισμένη ικανότητα να επηρεάσει σημαντικά τις εξελίξεις είναι ότι είναι «ξινό» και δεν «αρέσει »στα διυλιστήρια γιατί χρειάζεται πρόσθετη επεξεργασία για να μειωθεί η περιεκτικότητα σε θείο, μια διαδικασία που απαιτεί φυσικό αέριο, το οποίο είναι επίσης ακριβό επί του παρόντος.

Ο John Kilduff από το Again Capital μιλώντας στο Bloomberg σημείωσε ότι «σίγουρα, ο ΟΠΕΚ και οι Σαουδάραβες μπορούν να το κερδίσουν καθώς έχουν όλα τα χαρτιά. Μπορούν να παρακρατήσουν περισσότερο πετρέλαιο εκτός αγοράς σε σχέση με ό,τι μπορεί να προσθέσουν στην αγορά ποσότητες από κάποιο στρατηγικό απόθεμα. Αν δούμε το WTI να κινείται κάτω από 70 δολάρια, τότε θα περίμενα μια απάντηση από τον ΟΠΕΚ+».

Ο ΟΠΕΚ, από την άλλη, ο οποίος προτιμά τις υψηλότερες τιμές, θα μπορούσε να παρακρατήσει περισσότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οδηγώντας τις τιμές ακόμη και στα 100 δολάρια. Ο οργανισμός αντιπροσωπεύει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου και μαζί με τη Ρωσία, η οποία αντιπροσωπεύει το 12% φθάνει να διοχετεύει στην αγορά το 52% της παγκόσμιας παραγωγής. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ - ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο - αντιπροσωπεύουν περίπου το 18,6%, κάτι που σημαίνει ότι όλο το παιχνίδι βρίσκεται στα χέρια του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας. Ήδη, η απάντηση που έδωσε το καρτέλ στην απόφαση των ΗΠΑ ήταν ενδεικτική των προθέσεων των χωρών του οργανισμού, ο οποίος δεν αποκλείει, σύμφωνα με πηγές, το ενδεχόμενο να παρακρατήσει κάποιες ποσότητες από όσες αρχικά προβλεπόταν (τα επιπλέον 400.000 βαρέλια) να διαθέσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Ο ΟΠΕΚ και οι πετρελαιοπαραγωγοί σύμμαχοί του πρόκειται να συναντηθούν στις 2 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν την πολιτική παραγωγής από τον Ιανουάριο και μετά. Ο όμιλος έχει μειώσει σταδιακά τις ιστορικές περικοπές παραγωγής που συμφώνησε τον Απρίλιο του 2020, καθώς ο κορονοϊός άσκησε πιέσεις τη ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου. Από τον Αύγουστο, ο όμιλος, γνωστός άρχισε να «επιστρέφει» 400.000 βαρέλια την ημέρα στην αγορά κάθε μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider