Με κέρδη έκλεισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο, αλλά με συντηρητικές κινήσεις στη σημερινή συνεδρίαση καθώς και οι ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω και της υψηλής μεταβλητότητας χαμήλωσαν τον «πήχη». Παράλληλα, το year end rally φαίνεται να εξασθενεί και με την εμφάνιση της «Όμικρον».
Τα μέχρι στιγμής περιορισμένα και πιθανώς αντιφατικά δεδομένα από την επιστημονική κοινότητα γύρω από τον κίνδυνο και την μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης διατηρούν τα «σύννεφα» αβεβαιότητας πάνω τις αγορές, ενώ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δείχνει αρκετά ουδέτερος και φειδωλός. Εξίσου, χαμηλή είναι και η ορατότητα που επικρατεί στο φλέγον ζήτημα της διαφυγής της «Όμικρον» από τα υπάρχοντα εμβόλια και τις θεραπείες.
Σε αυτό το σκηνικό και με την αβεβαιότητα να παραμένει, οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες δείχνουν να επικρατούν εναλλάσσοντας συνεχώς θέσεις και κυρίως με υψηλό trading στις τράπεζες. Παράλληλα, το σενάριο της ισχυρής επανόδου της αγοράς μέχρι το τέλος του έτους δείχνει να χάνει δυναμική και από τα χαμηλά επίπεδα τζίρου. Έτσι, η έντονη διαφοροποίηση της Goldman Sachs από το consensus των αναλυτών για το πού θα φτάσει η αγορά μέχρι το τέλος του έτους δείχνει να μην επαληθεύεται. Να υπενθυμίσουμε πως το consensus έθετε τον «πήχη» στις 870 μονάδες, ήτοι στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ η G.S είχε αυξήσει το στόχο για το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου στις 1.000 μονάδες από 830 που εκτιμούσε.
Σύμφωνα με τον Πέτρο Τσούρτη της Merit ΧΑΕΠΕΥ, «ο Γενικός Δείκτης ανέκαμψε αυτή την εβδομάδα, μετά το ξεπούλημα (sell-off) της προηγούμενης λόγω της μετάλλαξης Όμικρον και της μειωμένης ορατότητας για τις πιθανές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Κρίσιμο σημείο ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών στις 867 μονάδες». Ο ίδιος στέκεται σε πέντε σημεία:
- Πολύ καλό το τρίτο τρίμηνο των εταιρειών του FTSE Large Cap
Το 3ο τρίμηνο έδειξε την δυναμική των εταιρειών σε κανονικό περιβάλλον. Ο κύκλος εργασιών των εταιρειών του FTSE Large Cap εκτός των τραπεζών που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής σημείωσε αύξηση κατά 38% σε ετήσια βάση και τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 24% σε ετήσια βάση. Οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Αερ. Αιγαίου, Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ ανακοίνωσαν καλά αποτελέσματα, ενώ αδύναμα ανακοίνωσαν οι Τιτάν και Σαράντης. Επιπλέον του FTSE Large Cap, πολύ καλά αποτελέσματα ανακοίνωσαν οι Fourlis, Byte και Μοτοδυναμική.
- Μικτή η εικόνα των τραπεζών
Μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων των τραπεζών. Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank ανακοίνωσαν πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ οι Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς αδύναμα. Ωστόσο, τα ΜΕΑ υποχώρησαν σε τριμηνιαία βάση σε όλες τις τράπεζες.
- Καταλύτες επόμενης εβδομάδας
Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει το ΑΕΠ 3ου τριμήνου την Δευτέρα 06/12 και τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή την Παρασκευή 10/12. Οι ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και Lamda Development θα ανακοινώσουν αποτελέσματα 3ου τριμήνου την Τρίτη 07/12.
- Επενδυτικές επιλογές
Οι κύριες επενδυτικές επιλογές μας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι οι Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Byte και Μοτοδυναμική.
- Επενδυτικοί Κίνδυνοι
Οι βασικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές και πρέπει να λάβουν υπόψη στην στρατηγική τους είναι η πιθανότητα νέου lockdown και το ενδεχόμενο η παρατεταμένη αύξηση του πληθωρισμού να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων μεσοπρόθεσμα.
Στα της σημερινής συνεδρίασης, με φόρα μπήκαν οι αγοραστές κάτι που δε κράτησε μέχρι το τέλος της συνεδρίασης. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 879,23 μονάδες με τον τζίρο στα 49,93 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,47% στις 2.111,31 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει κέρδη 0,91% στις 570,42 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας ο ΓΔ κατέγραψε κέρδη 2,09%, ο FTSE 25 στο +2,56% και στο 4,41% ο τραπεζικός.
Στις τράπεζες, υψηλά κινήθηκε η ΕΤΕ ξεχωρίζοντας στο +2,71% και τα 2,763 ευρώ με την Eurobank να ακολουθεί στο +0,80% και τα 0,91 ευρώ και τις Πειραιώς και Alpha Bank στο 0,23% και 0,38% αντίστοιχα στα 1,293 ευρώ και 1,0595 ευρώ.
Θετικό σήμα από τη Eurobank Equities, για τις ελληνικές τράπεζες. Η Χρηματιστηριακή θέτει σύσταση «hold» για την Αlpha Bank, με τιμή στόχο στα 1,37 ευρώ, σύσταση «buy» για την Εθνική Τράπεζα με τιμή στόχο στα 3,48 ευρώ ενώ ανάλογη σύσταση θέτει και για την Τράπεζα Πειραιώς με τιμή στόχο στα 1,84 ευρώ.
Στα μη τραπεζικά blue chips ισχυρή άνοδο της τάξεως του 2,12% κατέγραψε ο ΟΠΑΠ φτάνοντας στα 12,50 ευρώ με υψηλό όγκο συναλλαγών στα 347 χιλ. τεμάχια, αλλά και η Μυτιληναίος με τους επενδυτές να λαμβάνουν ως ευκαιρία τη διόρθωση, στέλνοντας τη μετοχή στα 14,87 ευρώ με άνοδο 1,99%.
Θετικές κινήσεις και σε Motor Oil, Aegean και ΕΥΔΑΠ. Από την άλλη, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και μάλιστα έντονες καταγράφηκαν στη Jumbo με απώλειες 2,27% στα 12,49 ευρώ, ενώ πιέστηκαν ιδιαίτερα και οι Lamda, Τέρνα Ενεργειακή και ηπιότερα Viohalco και ΟΤΕ.
Ξεπούλημα στη μετοχή της Attica Bank που βυθίστηκε κατά 14,45% στα 0,45 ευρώ, ενώ πιέσεις πέρασαν σε Profile, Πλαίσιο, Ικτίνο και BriQ.
Σύμφωνα, με την Beta Χρηματιστηριακή, «τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κάλυψε παραπάνω από το ήμισυ των απωλειών της απότομης πτώσης της προηγούμενης Παρασκευής και βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο θα κρίνει αν θα ξαναμπεί στο κανάλι τάσης που έρχεται από τον Απρίλιο. Οι 880 μονάδες είναι σημείο αναφοράς για το αν η εικόνα θα γίνει περισσότερο αισιόδοξη ή θα έχουμε εκ νέου δοκιμασία της χρονοσειράς των 200 ημερών. Ο κινητός μέσος των 200
ημερών διασπάστηκε με κλείσιμο την προηγούμενη Παρασκευή ωστόσο ο Γενικός Δείκτης δεν πλήρωσε χαμηλότερα επίπεδα και επανήλθε σχετικά άμεσα πάνω από τις 865 μονάδες που οριοθετεί το σύνορο της μακροπρόθεσμης τάσης. Σε αυτή την διαδρομή δοκιμάστηκαν υποτιμημένες ζώνες τιμών από τις οποίες επιτυχώς ξεκίνησε μια ανοδική αντίδραση η οποία θα αποκτήσει χαρακτηριστικά τάσης αν ο Γενικός Δείκτης ξεπεράσει τις 894 μονάδες. Προς το παρόν η ένταση από πλευράς τζίρων είναι περιορισμένη χωρίς να βγαίνει και ισχυρή προσφορά ώστε να αλλάξουν δραματικά τα συναλλακτικά δεδομένα ενώ οι αγοραστές φαίνεται να κινητοποιούνται πιο ζωηρά προς το τέλος της ημέρας έχοντας κερδίσει τις εντυπώσεις στα κλεισίματα των τιμών σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας. Συμπερασματικά θα αναμέναμε την αγορά να δοκιμάσει το όριο της πλαγιοανοδικής τάσης στις αμέσως προσεχείς συνεδριάσεις (886) δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για το μέλλον της εξελισσόμενης ανόδου από τα χαμηλά των 855 μονάδων».