Συνεδρίαση ταλαιπωρίας ήταν περισσότερη η σημερινή στο Χρηματιστήριο, έχοντας απολέσει ήδη ένα ισχυρό διεθνές μίνι ράλι τις προηγούμενες ημέρες μετά τη διόρθωση λόγω «Όμικρον». Ο τζίρος παρέμεινε περιορισμένος σε επίπεδα μάλιστα χαμηλότερα των 50 εκατ. ευρώ.
Η βραχυπρόθεσμη τάση άλλαξε πλέον σε ανοδική με το Γενικό Δείκτη να διασπά ελαφρώς του δύο απλούς ΚΜΟ 30 και 50 στις 893 και 895 μονάδες, ωστόσο η εικόνα του χαμηλού τζίρου που αποτυπώνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις προκαλεί εκ νέου προβληματισμό και σημάδια απαξίωσης και αποχής των ισχυρών χαρτοφυλακίων.
Έτσι, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,60% στις 898,29 μονάδες με τον τζίρο στα 45,19 εκατ. ευρώ. O FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,75% στις 2.162,41 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει κέρδη 0,73% στις 581,95 μονάδες.
Στις τράπεζες καταγράφηκαν εντολές, με την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς να ηγούνται με κέρδη 2,36% και1,36% στα 1,085 ευρώ και τα 1,346 ευρώ αντίστοιχα. Αμετάβλητη παρέμεινε η μετοχή της Eurobank στα 0,92 και η ΕΤΕ έκλεισε με πτώση 0,77% στα 2,826 ευρώ.
Στα blue chips, οι αγοραστές επέστρεψαν δυναμικά στους τίτλους των δύο διυλιστηρίων με τα ΕΛΠΕ να καταγράφουν άνοδο κατά 2,17% στα 6,11 ευρώ και τη Motor Oil στο 2,61% και τα 14,15 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η μετοχή της Motor Oil βρίσκεται στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές της BofA («ουδέτερη» σύσταση») και πιο συγκεκριμένα στη δεύτερη θέση μετά τη Gazprom. Η μετοχή της Motor Oil βρίσκεται χαμηλά σε όρους τρεχουσών και ιστορικών αποτιμήσεων (φθηνή μετοχή, υψηλή βαθμολογία) αλλά υψηλά σε όρους αύξησης κερδών, μερισματικής απόδοσης και με ικανοποιητικό επίπεδο τοποθετήσεων από τους διαχειριστές.
Ανοδικά κινήθηκαν επίσης και τα βαριά χαρτιά της αγοράς όπως ο ΟΤΕ με κέρδη 2,03% στα 16,10 ευρώ με καλό όγκο συναλλαγών, αλλά και η Jumbo στο 1,96% και τα 12,99 ευρώ και ο ΟΠΑΠ στο 1,28% και τα 12,65 ευρώ.
Οι επενδυτές αναμένουν και τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό καθώς αποτελεί ένα στοιχεία που θα συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών, ειδικά ως προς το κόστος της ενέργειας και των πρώτων υλών.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει να αφήσει τα ελληνικά ομόλογα έξω από το πρόγραμμα ρευστότητας που θα θέσει σε ισχύ μετά από το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο στελέχη της ΕΚΤ, η ευρωτράπεζα στοχεύει στο να δώσει περισσότερη ευελιξία στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που έχει θέσει σε ισχύ λόγω της πανδημίας (PEPP), με καλύτερους όρους αναχρηματοδότησης και μεγαλύτερους χρόνους αποπληρωμής των τίτλων που έχουν ήδη αγοραστεί.
Από αυτή την εξέλιξη θα ωφεληθεί και η Ελλάδα, με τα ομόλογα της χώρας να μένουν στο PEPP μέχρι τον Μάρτιο του 2022, όταν και αναμένεται να λήξει το πρόγραμμα.