Απουσία ενδιαφέροντος στο Χρηματιστήριο - Κέρδη 2,21% στην εβδομάδα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απουσία ενδιαφέροντος στο Χρηματιστήριο - Κέρδη 2,21% στην εβδομάδα
Με τζίρο χαμηλότερο ακόμη και από τα 40 εκατ. ευρώ έκλεισε το ΧΑ την Παρασκευή. Απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος και αναζήτηση καταλυτών.

Πλήρης απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος καταγράφηκε την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο με ανύπαρκτο τζίρο και μια πορεία σε πολύ στενός εύρος. Από την άλλη, στη Wall Street οι αγοραστές συνεχίζουν για τα καλά να κρατούν τα ηνία ακόμη και με το νέο υψηλό που χτύπησε ο πληθωρισμός.

Στα της εγχώριας οικονομίας, ο πληθωρισμός διαμορφώνεται πλέον στα πιο υψηλά επίπεδα από την αρχή του 2011. Η άνοδος ήταν δεδομένη, με βάση τα πρώτα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε προ ημερών η Eurostat για λογαριασμό των κρατών-μελών για τον εναρμονισμένο δείκτη που τελικά διαμορφώθηκε στο 4%. Η πιο μεγάλη άνοδος καταγράφεται στο φυσικό αέριο (180,9%), ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης φτάνει στο 45,2%, στα καύσιμα και λιπαντικά στο 24,9%, στον ηλεκτρισμό στο 37,8% και σε ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία στο 12,8%. Διψήφια είναι η άνοδος και σε είδη διατροφής.

Στο Χρηματιστήριο, ο ΓΔ ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,04% στις 898,63 μονάδες με τον τζίρο χαμηλότερα και από τα 40 εκατ. ευρώ στα 37,13 εκατ. ευρώ. O FTSE 25 σημείωσε επίσης οριακή μεταβολή με πτώση 0,04% στις 2.161,64 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει οριακή άνοδο κατά 0,04% στις 582,16 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 2,21% ο FTSE 25 κατά 2,38% και ο τραπεζικός κατά 2,06%.

Σε έξι σημεία στέκεται η Merit ΧΑΕΠΕΥ καθώς έκλεισε η εβδομάδα:

- Ανοδική η εβδομάδα

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε για 2η συνεχόμενη εβδομάδα και κινείται ξανά προς τις 900 μονάδες. Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 868 μονάδες.

- Εκτόξευση ΑΕΠ αλλά και πληθωρισμού

Το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 13.4% σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε ετήσια αύξηση 4.8% τον Νοέμβριο από 3.4% τον Οκτώβριο και 2.2% τον Σεπτέμβριο.

- Πολύ καλό το τρίτο τρίμηνο των εταιρειών του FTSE Large Cap

Το τρίτο τρίμηνο έδειξε την δυναμική των εταιρειών σε κανονικό περιβάλλον. Ο κύκλος εργασιών των εταιρειών του FTSE Large Cap εκτός των τραπεζών σημείωσε αύξηση κατά 38% σε ετήσια βάση και τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 25% σε ετήσια βάση. Μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων των τραπεζών. Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank ανακοίνωσαν πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ οι Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς αδύναμα. Ωστόσο, τα ΜΕΑ υποχώρησαν σε τριμηνιαία βάση σε όλες τις τράπεζες.

- Αντλήσεις νέων κεφαλαίων και αυτή την εβδομάδα

Ολοκληρώνεται σήμερα η δημόσια προσφορά του κοινού ομολογιακού δανείου με ρήτρα αειφορίας έως 300 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ και η Alpha Bank άντλησε 400 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας. Οι ελληνικές εταιρείες έχουν αντλήσει 5,9 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγων το 2021.

- Καταλύτες επόμενης εβδομάδας

Οι ανακοινώσεις της FED την Τετάρτη και της ΕΚΤ την Πέμπτη θα δώσουν τον τόνο στις αγορές. Η ΕΓΣ της Τέρνα Ενεργειακής θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη και της ΔΕΗ την Πέμπτη.

- Επενδυτικές επιλογές, κίνδυνοι

Οι κύριες επενδυτικές επιλογές μας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι οι Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Byte και Μοτοδυναμική. Οι βασικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές και πρέπει να λάβουν υπόψη στην στρατηγική τους είναι η πιθανότητα νέου lockdown και το ενδεχόμενο η παρατεταμένη αύξηση του πληθωρισμού να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων μεσοπρόθεσμα.

Από τη μεριά της η Beta Χρηματιστηριακή επισημαίνει πως «Λίγα πράγματα έχουν απομείνει να τιμολογηθούν ως το τέλος του έτους και το κυριότερο βάρος θα πέσει στις ανακοινώσεις της FED και της ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα χωρίς ωστόσο να αναμένεται κάποια μεγάλη διαφοροποίηση ή έκπληξη με τα όσα έχουν προαναγγείλει στο κοντινό παρελθόν. Την εβδομάδα που πέρασε ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του Ελληνικού ΑΕΠ για το γ’ τρίμηνο δίνοντας ένα ισχυρό στίγμα ανάκαμψης και φαίνεται ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά ολικής επαναφοράς από την «πανδημική» πίεση που δέχθηκε το ΑΕΠ το 2020 γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στους ισολογισμούς των εισηγμένων εταιριών. Στο διεθνές περιβάλλον είχαμε κάποια πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα από την επιστημονική κοινότητα για την εξέλιξη της πανδημίας καθώς το 2022 φαίνεται να οριοθετεί το τέλος της διετούς περιπέτειας. Στον αντίποδα η πεισματική εμμονή του ενεργειακού κόστους σε υψηλά επίπεδα έχει μετριάσει την εικόνα αισιοδοξίας. Ήδη σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία και στην λειτουργία της βιομηχανίας βάζοντας έναν εύλογο προβληματισμό ως προς την ικανότητα μετακύλισης του κόστους στις τιμές και την κατανάλωση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου η επενδυτική κοινότητα μπήκε κάπως πρόωρα σε διαδικασία συντήρησης (window dressing) με το ενδιαφέρον να γίνεται επιλεκτικό και στοχευμένο όπου υπάρχει νόημα. Οι αποτιμήσεις έχουν ανοδικό περιθώριο, έχουν όμως και κόπωση καθώς το 11% της ανόδου του Γενικού Δείκτη δεν απεικονίζει επαρκώς την εικόνα της Αγοράς η οποία το 2021 είναι πληθωρικά ανοδική υπερβαίνοντας τις αποδόσεις του Γενικού Δείκτη για πάνω από τις μισές εισηγμένες μετοχές. Επιπλέον και οι εισηγμένες έχουν μπει στην διαδικασία διαχείρισης των νέων τους μεταθέτοντας για μετά τις γιορτές πιθανές επιχειρηματικές εξελίξεις όπου το επενδυτικό κλίμα θα είναι πιο ζωηρό.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έκανε ένα μικρό μεν αποφασιστικό δε βήμα προς τις 900 μονάδες καλύπτοντας όλο το χαμένο έδαφος της «όμικρον» ξαναμπαίνοντας σε τάση. Αν και η εικόνα της ανόδου είναι εύθραυστη λόγω των χαμηλών συναλλακτικών δεδομένων, εντούτοις τα βραχυπρόθεσμα τεχνικά δεδομένα είναι σαφώς πιο αισιόδοξα. Ο MACD είναι από την Πέμπτη αγορασμένος ενώ και οι δύο κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών έχουν επιστρέψει σε σήματα αγορών από την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή οι ταλαντωτές βρίσκονται στην ουδετερότητα υπονοώντας ένα αξιόλογο ανοδικό περιθώριο πριν εισέλθουν σε υπεραγορασμένες ζώνες. Τα δύσκολα για τους αγοραστές πάντως ξεκινούν από τις 905 μονάδες και το καθοδικό κενό της 23ης Νοεμβρίου, επίπεδο στο οποίο εντοπίζεται η επόμενη αντίσταση τιμών. Η επικράτηση ήπιων τάσεων στο επόμενο χρονικό διάστημα φαίνεται να επικρατεί σαν σενάριο καθώς οι υφιστάμενοι όγκοι δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκείς για μια κίνηση διαρκείας προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Στο ταμπλό και στους τραπεζικούς τίτλους καταγράφηκαν μεικτά πρόσημα με την Alpha Bank την ΕΤΕ να κλείνουν με θετικό πρόσημο στο 0,46% και 0,74% αντίστοιχα στα 1,09 ευρώ και 2,849 ευρώ αντίστοιχα. Από την άλλη, με πτώση έκλεισαν Eurobank και Πειραιώς στο -0,87% και -0,22% αντίστοιχα στα 0,912 ευρώ και στα 1,343 ευρώ.

Από τα blue chips ξεχώρισαν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ με κέρδη 1,99% της Τέρνα Ενεργειακής και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ της ΔΕΗ και της ΜΟΗ.

Από την άλλη πιέσεις πέρασαν σε ΕΛΠΕ, Aegean, Jumbo και ΟΠΑΠ.

Στα mid caps ξεχώρισαν η μετοχή της Cenergy με κέρδη 3,09% φτάνοντας στα 3 ευρώ, με τη Fourlis και την Κρι Κρι να ακολουθούν. Πτωτικά οι μετοχές της Ικτίνος, των Πλαστικών Θράκης και της Quest.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider