Πώς αποτιμά η Citi τις κινήσεις της Λαγκάρντ για τα ελληνικά ομόλογα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς αποτιμά η Citi τις κινήσεις της Λαγκάρντ για τα ελληνικά ομόλογα
Ο αμερικανικός οίκος διατηρεί «ουδέτερη» σύσταση για τους ελληνικούς τίτλους έναντι των ιταλικών στο τρέχον επίπεδο του spread στα 10ετή στις 20 μ.β.

Χαμηλά διατηρεί τον «πήχη» για τα ελληνικά ομόλογα η Citi μετά τις κινήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για τη διατήρηση ενός ευέλικτου και ευνοϊκού πλαισίου στήριξης.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος διατηρεί «ουδέτερη» σύσταση για τους ελληνικούς τίτλους έναντι των ιταλικών στο τρέχον επίπεδο του spread στα 10ετή στις 20 μ.β.

Όπως σχολιάζει, «για τα ελληνικά ομόλογα δεν υπήρξε waiver για ένταξη στο APP, με αποτέλεσμα να μην είναι επιλέξιμα για αγορές εξαιτίας της έλλειψης του investment grade. Ωστόσο, η ΕΚΤ δήλωσε ότι οι τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ευελιξία των επανεπενδύσεων στο πλαίσιο του PEPP, που υπολογίζουμε ότι συνολικά διαμορφώνονται στα 170 - 185 δισ. ευρώ περίπου ετησίως, από άλλες δικαιοδοσίες για να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών. Αυτή ήταν ίσως η κινητήρια δύναμη για τη σύσφιξη των spreads των ελληνικών ομολόγων μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, τη στιγμή που τα spreads των άλλων ευρωπαϊκών ομολόγων διευρύνθηκαν».

Σύμφωνα με τη Citi, αυτό θα πρέπει να προσθέσει στις ήδη υπάρχουσες μορφές στήριξης από τη συνεχιζόμενη ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, την πιθανή αποτελεσματική αξιοποίηση των κεφαλαίων του NGEU και τη δυνατότητα αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης.

Ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει παράλληλα πως η παράταση των επανεπενδύσεων μέχρι το 2024 (έναντι του 2023 προηγουμένως) φανερώνει μια «hawkish» στάση από την ΕΚΤ, συγκριτικά με την εκτίμηση της Citi, για επανεπενδύσεις ανοιχτού τύπου, ειδικά καθώς έγινε αναφορά σε roll off σχεδιασμό. Επιπλέον, η ευελιξία μέσω των επανεπενδύσεων στο PEPP δεν αποτελεί ένα ισχυρό backstop, καθώς αντιμετωπίζει ρητά μόνο τους κινδύνους κατακερματισμού που ελλοχεύουν εξαιτίας της πανδημίας και επομένως όχι, για παράδειγμα, το πολιτικό ρίσκο για την εκάστοτε χώρα, όπου η Citi αναμένει πως θα επιστρέψει ως «οδηγός» για τα spreads στην Ένωση το 2022.

Οι αναλυτές του οίκου στέκονται και στη διατήρηση των ισορροπιών, αν και τα «γεράκια» αναμένεται να έχουν τον πρώτο λόγο το επόμενο διάστημα στη βάση του πληθωρισμού. Η ΕΚΤ από τη μία πρόσφερε στα «γεράκια» μιας περιορισμένης διάρκειας αύξηση του βασικού προγράμματος APP, από τα 20 δισ. ευρώ στα 40 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 με σταδιακή επαναφορά του στο αρχικό μέγεθος μέχρι το τέλος του 2022, ενώ ο ανοιχτός ορίζοντας λήξης των αγορών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα «μέχρι λίγο πριν» την πρώτη αύξηση επιτοκίων, ήταν μια μικρή επικράτηση των «περιστεριών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Game changer» η κίνηση της Λαγκάρντ για τα ελληνικά ομόλογα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider