Το τρίπτυχο του φόβου που κοκκίνισε τη Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το τρίπτυχο του φόβου που κοκκίνισε τη Wall Street
Επέστρεψαν τα «σύννεφα» της αβεβαιότητας πάνω από τη Wall Street - Το τρίπτυχο του φόβου που χτύπησε τις μετοχές.

Επέστρεψαν τα «σύννεφα» της αβεβαιότητας πάνω από τη Wall Street σήμερα μετά τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον και σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από πλευράς Fed.

Πέραν αυτών ωστόσο, ανησυχίες έφερε στους επενδυτές και το ξαφνικό μπλόκο που έβαλε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τζο Μάντσιν στο νομοσχέδιο «μαμούθ» του Τζο Μπάιντεν, ύψους 2 τρισ. δολαρίων. «Το νομοσχέδιο ΒΒΒ [Build Back Better] έμοιαζε ήδη να βρίσκεται στο όριο και μετά τις δηλώσεις του Μάντσιν, προσαρμόζουμε τις προβλέψεις μας αποσύροντας την υπόθεση ότι το BBB θα γίνει νόμος», αναφέρει η ομάδα της Goldman Sachs με επικεφαλής τον Jan Hatzius.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Μάντσιν επέλεξε το δίκτυο Fox News, που είναι επικριτικό προς τον Τζο Μπάιντεν, για να κάνει την ανακοίνωσή του. Μετά από πεντέμιση μήνες συνομιλιών με το κόμμα του, ο Μάτσιν είπε πως «δεν μπορώ να ψηφίσω να συνεχίσουμε με αυτό το νομοσχέδιο. Απλά δεν μπορώ. Έκανα ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Δεν μπορώ να φτάσω εκεί».

Η ψήφος του είναι κρίσιμη σε μια Γερουσία που είναι μοιρασμένη 50-50.

Έτσι, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 433,28 μονάδες ή 1,23% φτάνοντας στις 34.932 μονάδες, ενώ παρόμοια εικόνα παρουσίασαν και ο δείκτης S&P 500 με απώλειες 1,14% στις 4.568 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ο οποίος διολίσθησε κατά 1,24% προς τις 14.980 μονάδες.

Παράλληλα, ενδεικτικό του νέου κύματος μεταβλητότητας που «κύκλωσε» την αγορά είναι η άνοδος που σημείωσε ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, ο οποίος σκαρφάλωσε μέχρι και στα επίπεδα των 24,58 μονάδων, ενισχυμένος κατά 14%, προτού υποχωρήσει στις 23,07 μονάδες.

Επιμέρους ξεχώρισε αρνητικά η έντονη μεταβλητότητα και η διόρθωση στον τίτλο της Moderna που έκλεισε τελικά με πτώση 6,25% στα 276,38 δολάρια.

Στο βιομηχανικό δείκτη έντονα αρνητικά κινήθηκαν η Caterpillar στο -2,98%, η Travelers στο -2,97% και η Goldman Sachs στο -2,67% με τη Nike στο -2,64%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider