Μιανμάρ: Φόβοι για απολογισμό ως και 100.000 νεκρούς απ' τα φονικά 7,7 Ρίχτερ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μιανμάρ: Φόβοι για απολογισμό ως και 100.000 νεκρούς απ' τα φονικά 7,7 Ρίχτερ
Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στα ερείπια. Οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων μειώνονται και είναι πολύ δύσκολη η αποστολή βοήθειας στα σημεία που έχουν δεχτεί τα ισχυρότερα πλήγματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:47

Με τον επίσημο απολογισμό από τον φονικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στην Μιανμάρ να βρίσκεται στους 1.700 νεκρούς, συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι έρευνες στα συντρίμμια για την ανεύρεση επιζώντων. Παράλληλα, γίνεται λόγος για 3.408 τραυματίες και 139 αγνοούμενους. Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο, την ώρα που οι υποδομές έχουν διαλυθεί, οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων μειώνονται και είναι πολύ δύσκολη η αποστολή βοήθειας στα σημεία που έχουν δεχτεί τα ισχυρότερα πλήγματα.

Οι καταστροφές στην Μιανμάρ είναι ανυπολόγιστες, ενώ στην πόλη Μανταλέι στο επίκεντρο του σεισμού έχουν ισοπεδωθεί ολόκληρες γειτονιές από την μανία του Εγκέλαδου. Έντονοι είναι οι φόβοι ότι ο απολογισμός των νεκρών θα εκτοξευτεί κατακόρυφα σε πολλές χιλιάδες θυμάτων. Στα επιστημονικά σχετικά μοντέλα, το 67% των προβλέψεων κάνει λόγο για 10 μέχρι και πλέον των 100 χιλιάδων νεκρούς, ενώ το 65% των προβλέψεων μιλά για οικονομική ζημία από 10 μέχρι και πλέον των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πιθανώς πέραν του ΑΕΠ της χώρας.

Ενδεικτικό της καταστροφής, είναι ο υπολογισμός επιστημόνων που θέλουν τον σεισμό στη Μιανμάρ, να έχει απελευθερώσει ενέργεια ίση με 334 ατομικές βόμβες.

Στην γειτονική Ταϊλάνδη οι αρχές αναφέρουν 17 νεκρούς στην Μπανγκόκ. Η μητροπολιτική αρχή της Μπανγκόκ ανακοίνωσε πως 32 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 83 παραμένουν αγνοούμενοι, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν θαφτεί κάτω από τα μπάζα που προκάλεσε η κατάρρευση ενός 33ώροφου ουρανοξύστη υπό ανέγερση σε μια συνοικία της ταϊλανδικής πρωτεύουσας.

Ερυθρός Σταυρός: Όχι απλή καταστροφή, σύνθετη ανθρωπιστική κρίση

Η Μιανμάρ είναι αντιμέτωπη με ανθρωπιστική κρίση μετά τον σεισμό των 7,7 βαθμών που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 1.600 ανθρώπων και οι ανάγκες της χώρας για βοήθεια αυξάνονται ώρα με την ώρα, προειδοποίησαν σήμερα αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού.

"Δεν πρόκειται απλώς για μια καταστροφή. Είναι μια σύνθετη ανθρωπιστική κρίση που προστέθηκε στα υπάρχοντα προβλήματα", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αλεξάντερ Ματέου, ο περιφερειακός διευθυντής για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού στη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

"Το μέγεθος αυτής της καταστροφής είναι σημαντικό και η ανάγκη στήριξης επείγουσα", πρόσθεσε.

Σωστικές ομάδες από το εξωτερικό έφθασαν σήμερα στη Μιανμάρ για να βοηθήσουν τη φτωχή αυτή χώρα να αντιμετωπίσει την καταστροφή και ο Ερυθρός Σταυρός της Μιανμάρ ανακοίνωσε ότι εθελοντές διανέμουν υλικό με πρώτες βοήθειες και άλλα αντικείμενα όπως κουβέρτες, συσκευασίες με είδη προσωπικής υγιεινής και μουσαμάδες.
"Η καταστροφή είναι εκτεταμένη και οι ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνονται ώρα με την ώρα", ανέφερε η μκο σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, έκανε επείγουσα έκκληση για βοήθεια ύψους 113,60 εκατομμυρίων δολαρίων ώστε 100.000 άνθρωποι να λάβουν στήριξη σωτήρια για τη ζωή τους.

Είδη πρώτης ανάγκης και προσωπικό διάσωσης από γειτονικές χώρες

Γειτονικές χώρες έστειλαν σήμερα στη Μιανμάρ πολεμικά πλοία και αεροπλάνα που μετέφεραν είδη πρώτης ανάγκης και προσωπικό διάσωσης, καθώς η παροχή διεθνούς βοήθειας αυξάνει τους ρυθμούς της μετά τον ισχυρό σεισμό που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο μεγαλύτερο μέρος της φτωχής αυτής χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας.

"Όλα τα στρατιωτικά και πολιτικά νοσοκομεία, καθώς και οι υγειονομικοί, πρέπει να εργαστούν από κοινού συντονισμένα και αποτελεσματικά προκειμένου να διασφαλίσουν αποτελεσματική ιατρική απόκριση", δήλωσε ο επικεφαλής της χούντας, ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Καμία βοήθεια, κανένας διασώστης

Ο σεισμός έπληξε μια χώρα που βρισκόταν ήδη στο χάος με έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει κλιμακωθεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 που ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι και πυροδότησε ένοπλη εξέγερση σε όλη τη χώρα.
Οι συγκρούσεις έχουν πλήξει την κυρίως αγροτική οικονομία της Μιανμάρ, έχουν οδηγήσει στον εκτοπισμό τουλάχιστον 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων και έχουν διαλύσει απαραίτητες υπηρεσίες, όπως η υγεία.

Η αντιπολιτευόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, που περιλαμβάνει μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης, ανέφερε πως οι υπό τη διοίκησή της πολιτοφυλακές κατά της χούντας θα σταματήσουν όλες τις επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες για δύο εβδομάδες από σήμερα.

"Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, μαζί με τις δυνάμεις της αντίστασης και συνεργαζόμενες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, θα διεξαγάγουν επιχειρήσεις διάσωσης", ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Σε ορισμένες από τις πιο πληγείσες περιοχές της χώρας, κάτοικοι δήλωσαν στο Ρόιτερς πως η κυβερνητική αρωγή είναι μέχρι τώρα ελάχιστη, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

Ολόκληρη η πόλη Σαγκάινγκ, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, καταστράφηκε, δήλωσε ο κάτοικος Χαν Ζιν.

"Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι εκτεταμένη καταστροφή -- πολλά κτήρια έχουν ισοπεδωθεί", είπε τηλεφωνικώς, προσθέτοντας πως το μεγαλύτερο μέρος της πόλης παραμένει χωρίς ηλεκτρικό μετά τον σεισμό και το πόσιμο νερό τελειώνει.

"Δεν έχουμε λάβει καμία βοήθεια, και δεν βλέπουμε κανέναν διασώστη".

Από την άλλη πλευρά του ποταμου Ιραουάντι, στη Μανταλάι ένας διασώστης δήλωσε πως οι περισσότερες επιχειρήσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας πραγματοποιούνται από μικρές, αυτοοργανωμένες ομάδες κατοίκων που δεν έχουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

"Προσεγγίζουμε τα κτήρια που κατέρρευσαν, αλλά μερικές δομές παραμένουν ασταθείς ενόσω εργαζόμαστε", είπε, ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω ανησυχιών ασφαλείας.

Μονομερή κατάπαυση πυρός κήρυξαν οι αντάρτες της PDF

Η ένοπλη πτέρυγα της σκιώδους κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Μιανμάρ, η οποία συντονίζει τον αγώνα κατά της χούντας που έχει καταλάβει την εξουσία, κήρυξε σήμερα μονομερή κατάπαυση του πυρός διάρκειας δύο εβδομάδων προκειμένου να διευκολύνει τις επιχειρήσεις αρωγής των σεισμοπλήκτων.

Η Δύναμη Λαϊκής Άμυνας (People’s Defence Force / PDF) «θα σταματήσει για δύο εβδομάδες τις επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, με εξαίρεση τις αμυντικές ενέργειες, σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό», αρχής γενομένης από την 30ή Μαρτίου 2025, αναφέρει η ανακοίνωση του κινήματος.

Η PDF διαβεβαιώνει πως «θα συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις» προκειμένου να διαφυλάξει την ασφάλεια και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και τη δημιουργία προσωρινών καταυλισμών αρωγής των σεισμοπλήκτων σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της.

Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών που συγκλόνισε την Παρασκευή το κεντρικό τμήμα της Μιανμάρ έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.644 ανθρώπους, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό του στρατιωτικού καθεστώτος που κυβερνά αυτήν τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, το 2021, η χούντα της Μιανμάρ προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία της, πολεμώντας τόσο τους αντάρτες της PDF όσο και ένοπλες μειονοτικές ομάδες που ελέγχουν αρκετές παραμεθόριες περιοχές.

Αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας

Ο καταστροφικός σεισμός έρχεται σε μια εποχή που πολλοί οργανισμοί περιορίζουν τη βοήθεια μετά τις περικοπές που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, έναν από τους σημαντικότερους χορηγούς. Ο Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να βοηθήσουν την Μιανμάρ, αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη κάτι συγκεκριμένα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει ένα πακέτο ύψους έως και 10 εκατ. λιρών για τη στήριξη των ανθρώπων στη Μιανμάρ, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι παρέχει αρχικά 2,5 εκατ. ευρώ σε βοήθεια έκτακτης ανάγκης και αξιολογεί τις ανάγκες επί τόπου για την κινητοποίηση περαιτέρω βοήθειας. Η επίτροπος της ΕΕ για τη διαχείριση κρίσεων Hadja Lahbib δήλωσε ότι η ΕΕ «στέκεται αλληλέγγυα στους ανθρώπους στη Μιανμάρ και στην ευρύτερη περιοχή».

Και τα Ηνωμένα Έθνη διέθεσαν 5 εκατ. δολάρια για την έναρξη των προσπαθειών αρωγής, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι ετοιμάζεται επίσης να υποστηρίζει τη χώρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφίες @AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider