JP Morgan: Οι πιθανότητες αναβαθμίσεων της Ελλάδας το 2022 με το βλέμμα στο «investment grade»

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
JP Morgan: Οι πιθανότητες αναβαθμίσεων της Ελλάδας το 2022 με το βλέμμα στο «investment grade»
Συνέχεια στις θετικές κινήσεις από τους οίκους αξιολόγησης αναμένει και για το 2022 η JP Morgan και ειδικά για τα μικρότερα κράτη, με την Ελλάδα να περνάει το κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023.

Συνέχεια στις θετικές κινήσεις από τους οίκους αξιολόγησης αναμένει και για το 2022 η JP Morgan και ειδικά για τα μικρότερα κράτη, με την Ελλάδα να περνάει το κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023.

Έτσι, στην ανάλυσή του ο αμερικανικός οίκος θέτει στο 75% τις πιθανότητες αναβάθμισης από τους οίκους Standard & Poor's, Fitch και DBRS, ενώ υψηλότερες πιθανότητες, ήτοι στο 90% θέτει για τη Moody's.

Σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της δυναμικής των αξιολογήσεων για την ελληνική οικονομία είναι ο ρόλος της ισχυρής ατζέντας των μεταρρυθμίσεων, εν μέσω της επιπλέον ώθησης από τις εκταμιεύσεις των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του σταθερό πολιτικό σκηνικού στη χώρα. Εν μέσω αυτού το τρίπτυχου η JP Morgan αναμένει την αναβάθμιση σε «investment grade» από τουλάχιστον έναν οίκο μέχρι τα τέλη του 2022 ή τις αρχές του 2023, χωρίς πιθανότητα αλλαγής στο rating από τη Fitch την Παρασκευή.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα στο «BB» με σταθερό outlook, όπως και η Standard & Poor's, και η DBRS με διαφορά στο outlook (θετικό). Η Moody's διατηρεί την Ελλάδα στο «Ba3» (τρία σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα) με σταθερό outlook.

JP Morgan

Παράλληλα, η JP Morgan διατηρεί τη «bullish» θέση της απέναντι στα ελληνικά ομόλογα με long σύσταση στο ελληνικό 10ετές έναντι του πορτογαλικού στη βάση του εποικοδομητικού outlook και της αξιοπιστίας της ΕΚΤ για διατήρηση της στήριξης μέσω των επανεπενδύσεων στις λήξεις του PEPP. Όπως έχει επισημάνει το insider.gr η σύγκριση με το ιταλικό 10ετές έχει ιδιαίτερη σημασία όσο η Ελλάδα δεν διαθέτει το investment grade, ενώ με την επίτευξη αυτού του στόχου, το ενδιαφέρον θα στραφεί στη σύγκριση με τον πορτογαλικό τίτλο.

Η ευελιξία της ΕΚΤ με τις επανεπενδύσεις στις λήξεις στο πρόγραμμα PEPP μέχρι το τέλος του 2024 και η διαχείριση όλων των proceeds όλων των λήξεων όπως κρίνει η ίδια, με συγκεκριμένη στόχευση στην καμπύλη, βασίζεται ακριβώς σε μια «κατασβεστική» λειτουργία εάν υπάρξουν εντονότερες πιέσεις στην αγορά ομολόγων.

Φυσικά, δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση με τις αγορές που υλοποιούνταν στο PEPP, αλλά από την άλλη το νέο πλαίσιο της ΕΚΤ μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά έχοντας καταφέρει να διατηρήσει ένα flow προς την Ελλάδα που ούτως ή άλλως έχει μικρής διάρκειας ωριμάνσεις και χαμηλή εκδοτική δραστηριότητα, τη στιγμή που βαδίζει σε ένα ευρύτερο roll off σχεδιασμό. Πέραν αυτού, η JP Morgan επισημαίνει πως εάν οι χρηματοδοτικές συνθήκες επιδεινωθούν σημαντικά, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα και την ευελιξία να μείνει εκτός αγορών για δύο χρόνια έχοντας ένα ισχυρό cash buffer που ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, με τις υψηλότερες πιέσεις να καταγράφονται τόσο την Τετάρτη όσο και την Παρασκευή στις λήξεις 2031 και 2052 που αφορούν στους ομολογιακούς τίτλους δεκαετίας και τριακονταετίας (10ετές λήξης 2031 με κουπόνι 0,75% και στο 30ετές λήξης 2052 με κουπόνι 1,875%), η JP Morgan αναμένει πως το πρώτο mandate που θα δοθεί θα αφορά σε μια έκδοση μακράς διάρκειας και πιο συγκεκριμένα δεκαετούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider