Στις κορυφαίες επιλογές μεταξύ των μετοχών των αναδυόμενων αγορών για την HSBC, συγκαταλέγεται για το 2022 η Eurobank διαθέτοντας ως βασικά εφόδια το μικρότερο όγκο NPEs και TLTRO, με τα οφέλη του πιστωτικού κύκλου να αποτυπώνονται σε μεγαλύτερο βαθμό στα έσοδά της το επόμενο διάστημα.
Ο βρετανικός οίκος έχοντας δώσει ήδη ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και της εγχώριας αγοράς, διατηρεί την εποικοδομητική του στάση για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών (στις οποίες δίνει σύσταση «buy»), καθώς αναμένει από τις εισροές των ευρωπαϊκών πόρων, την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης που θα διαμορφώσει άφθονες ευκαιρίες ενίσχυσης του δανεισμού για τις τράπεζες στηρίζοντας και την ποιότητα του ενεργητικού τους.
Έτσι, παρά τους χαμηλούς ρυθμούς που καταγράφηκαν πέρυσι αναφορικά με την παροχή νέων δανείων, η HSBC προβλέψει 5% CAGR (σύνθετος ρυθμός ετήσιας αύξησης) στα χαρτοφυλάκια δανείων μέχρι το τέλος του 2026, στη βάση του RRF, των εξωτερικών παραγόντων και της αύξησης των καταναλωτικών δανείων.
Όσο αναφορά τα αποτελέσματα των τραπεζών, ο βρετανικός οίκος εκτιμά πως η σημαντική μείωση των NPEs μέσω ανόργανων δράσεων είναι πιθανό να επιβαρύνει τα καθαρά έσοδα από τόκους, NII. Αν και οι ισχυρές προμήθειες και η μείωση του κόστους θα μετριάσουν την πίεση στα έσοδα, η HSBC εξακολουθεί να αναμένει ότι τα συνολικά οργανικά προ προβλέψεων έσοδα των τεσσάρων τραπεζών θα υποχωρήσουν κατά 5% σε ετήσια βάση. Από την άλλη, με το μεγαλύτερο μέρος μείωσης των κίνδυνων να ανήκει στο παρελθόν, το κόστος πιστωτικού κινδύνου (CoR) είναι πιθανό να υποχωρήσει από τις 115 μ.β το 2021 στις 80 μ.β το 2022, προσφέροντας έτσι μια σημαντική ώθηση στα λειτουργικά έσοδα. Ως εκ τούτου, τα επαναλαμβανόμενα κέρδη αναμένεται να αυξηθούν κατά 22% σε ετήσια βάση με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROTE να βελτιώνεται κατά 1,6% στο 7,4% το 2022.
Στο σκέλος της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, η HSBC επισημαίνει πως συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό στο πλαίσιο του de-risking, αναμένοντας από όλες την επίτευξη μονοψήφιων δεικτών NPEs στις αρχές του 2022. Την ίδια στιγμή, η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη θα περιορίσει τον οργανικό σχηματισμό NPEs αν και οι εισροές ενδέχεται να αυξηθούν κάπως εξαιτίας των δανείων που βρίσκονται σε μορατόρια και βγαίνουν από τα προγράμματα «Γέφυρα».
Αναφορικά με την επιστροφή στις διανομές μερισμάτων, η HSBC τοποθετεί σε καλύτερη θέση τις Eurobank και Εθνική που πρόκειται να ξεκινήσουν φέτος τις συζητήσεις με τον SSM για τις διανομές από τα κέρδη του 2022. Αξίζει να σημειωθεί πως η ροή ειδήσεων πάνω σε αυτό το ζήτημα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «καταλύτης» και για τις δύο μετοχές, σύμφωνα με τον βρετανικό οίκο.
Στα stock picks, η HSBC ξεχωρίζει τη Eurobank (τιμή στόχος στα 1,30 ευρώ) για το σχετικά μικρό όγκο NPEs, τους ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες, την ισχυρή κερδοφορία της και τα μικρότερα εμπόδια που θα αντιμετωπίσει από την πτώση των καθαρών εσόδων από τόκους και τη λήξη του «μπόνους» των 50 μ.β στο TLTRO. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως το κίνητρο της ενίσχυσης της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών τραπεζών οδήγησε την ΕΚΤ στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού στις πράξεις TLTROs στις -100 μ.β τον Μάρτιο του 2020 ως μέρος του πακέτου στήριξης έναντι της πανδημίας του κορονοϊού, επιτρέποντας έτσι στις τράπεζες να καταγράφουν κέρδη επανακαταθέτοντας δάνεια TLTRO στην ΕΚΤ με το επιτόκιο καταθέσεων στις -50 μ.β. Αυτό το «μπόνους» των 50 μ.β θα τερματιστεί μετά τις 22 Ιουνίου, αλλά ακόμη και έτσι το πλαίσιο παραμένει ευνοϊκό σε σύγκριση με άλλες επιλογές στις αγορές.
Παράλληλα, παρά τις ισχυρές επιδόσεις που έχει καταγράψει κατά τους δώδεκα τελευταίους μήνες, η αποτίμησή της εξακολουθεί να μην αντικατοπτρίζει τον ισχυρό εκτιμώμενο δείκτη ROTE στο 10% για το 2022 και τη δυνατότητα επανεκκίνησης των διανομών μερισμάτων το 2023. Το discount με βάση το δείκτη P/TBV είναι στο 20%, ενώ αγγίζει το 40% περίπου στη βάση του δείκτη P/E (τιμή προς κέρδη).
Επιπλέον, ο βρετανικός οίκος βρίσκει ενδιαφέρουσα της μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (τιμή στόχος στα 1,95 ευρώ) καθώς η διοίκηση έχει ολοκληρώσει πάνω από το 90% του προγράμματος επιθετικής εξυγίανσης τους ισολογισμού, με τον εκτιμώμενο δείκτη τιμής προς λογιστική αξία P/B στο 0,34x για το 2022 να προσφέρει πλέον ένα καλό risk/reward.