Ανοδικές τάσεις για το πετρέλαιο λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδικές τάσεις για το πετρέλαιο λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων
Το αμερικανικό αργό κινείται στα 84,01 δολάρια και το Brent στα 87,13 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν την Τρίτη, ανακτώντας ορισμένες από τις απώλειες της προηγούμενης ημέρας, καθώς η αυξανόμενη ένταση στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή πυροδότησε ανησυχίες για πιθανές διαταραχές του εφοδιασμού σε μια ήδη στενή αγορά.

Το ΝΑΤΟ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θέτει δυνάμεις σε ετοιμότητα και ενισχύει την Ανατολική Ευρώπη με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, κάτι που η Ρωσία κατήγγειλε ως δυτική «υστερία» ως απάντηση στη συγκώντρωση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Στη Μέση Ανατολή, το κίνημα των Χούτι της Υεμένης, ευθυγραμμισμένο με το Ιράν, εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τη Δευτέρα στοχεύοντας μια βάση που φιλοξενούσε τον αμερικανικό στρατό, αλλά αναχαιτίστηκε όπως δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ και των Εμιράτων.

Ακόμη, το γεγονός ότι τα αποθέματα πετρελαίου βρίσκονται σε χαμηλότερα από τα εποχιακά επίπεδα συνέβαλαν στη στενότητα της αγοράς παράλληλα με την αδυναμία του ΟΠΕΚ+ να καλύψει πλήρως τις αυξανόμενες μηνιαίες ποσοστώσεις παραγωγής και την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση καθώς οι οικονομίες προσδοκούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου έχει παραμείνει ανθεκτική κατά τη διάρκεια της μετάλλαξης Όμικρον μέχρι στιγμής, ωθώντας τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) να αναθεωρήσει προς τα πάνω την εκτίμησή του για την αύξηση της ζήτησης το 2022 κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) την περασμένη εβδομάδα.

Την Τρίτη το μεσημέρι (14:00 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό κινείται στα 84,01 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,84 και το Brent στα 87,13 δολάρια καταγράφοντας άνοδοκατά 1,05%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φον ντερ Λάιεν: Έκτακτη χρηματική βοήθεια 1,3 δισ. ευρώ από την ΕΕ στην Ουκρανία

Ευρωαγορές: Προσπάθεια αντίδρασης μετά τις ισχυρές απώλειες λόγω Fed και Ουκρανίας

Συνομιλίες Μπάιντεν με Ευρωπαίους ηγέτες για την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider