Τελευταία ενημέρωση 16:20
Εντείνονται οι πιέσεις στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να χάνουν έδαφος αλλά και τις 960 μονάδες. Ο πόλεμος και ο καταιγισμός πληροφοριών εκατέρωθεν από ΗΠΑ και Ρωσία σχετικά με την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, καθιστά δύσκολο το έργο των αγορών να κινηθούν υψηλότερα, καθώς η αβεβαιότητα και η χαμηλή ορατότητα κυριαρχεί. Η Ευρώπη φυσικά βρίσκεται κάπου στη μέση, προσπαθώντας να κρατήσει ίσες αποστάσεις, με τις αγορές της περιοχής να υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα (DAX -0,58%, Stoxx 600 -0,42%)
Όπως σημειώνει η Moody's, δεδομένης της εξάρτησής από τις ρωσικές εισαγωγές, ο ενεργειακός εφοδιασμός είναι πιθανό να είναι ο κυρίαρχος δίαυλος μέσω του οποίου θα επηρεαστούν οι χώρες της Ευρώπης από ένα τέτοιο σενάριο, αν και ορισμένες είναι επίσης ευάλωτες σε διαταραχές του εμπορικού «καναλιού» και τους κινδύνους ασφάλειας, ιδιαίτερα σε κυβερνοεπιθέσεις. Οι χώρες της Βαλτικής και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είναι περισσότερο εκτεθειμένες, σύμφωνα με τη Moody’s, μέσω και των τριών αυτών καναλιών, αλλά τέτοιοι κίνδυνοι έχουν ήδη ληφθεί υπόψη σε μεγαλύτερο βαθμό στην εκτίμηση του οίκου για τον πολιτικό κίνδυνο στη Βαλτική.
Στα της εγχώριας σκηνής, στο insider.gr, μίλησαν οι επικεφαλής της Fitch Ratings (Muscateli, Vila) θέτοντας τους παράγοντες που δύναται να μεταβάλλουν τις αξιολογήσεις για την ελληνική οικονομία είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο σενάριο. Παράλληλα, αποσαφηνίζουν την οπτική του οίκου γύρω από το πολιτικό σκηνικό και τις εκλογές, δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κίνηση αποπληρωμής των δανείων από το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους (GLF) και συνεχίζουν να στηρίζουν το ευέλικτο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας γύρω από τα ελληνικά ομόλογα, με «φόντο» την αποφυγή μιας απότομης ανόδου του κόστους δανεισμού.
Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,96% στις 954,36 μονάδες με τον τζίρο στα 39,54 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση κατά 1,09% στις 2.334,14 μονάδες με τον τραπεζικό δείκτη να πιέζεται κατά 1,92% στις 727,07 μονάδες, καθώς επενδυτές σπεύδουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών.
Έτσι, μεγαλύτερες πιέσεις περνάνε σε τράπεζες με την Alpha Bank στο -2,6% και τα 1,388 ευρώ, την Εθνική στο -1,11% και τα 3,734 ευρώ ενώ με αρνητικό πρόσημο κινούνται επίσης και οι Eurobank και Πειραιώς στο -0,88% και στο -2,83%.
Ισχυρές πιέσεις περνάνε επίσης στη Jumbo που υποχωρεί κατά 3,04% στα 13,38 ευρώ, ενώ ήπια πτώση καταγράφουν ΟΤΕ, Viohalco, Aegean και ΟΠΑΠ.
Στο -1,57% η Ελλάκτωρ και στο -1,60% η Mytilineos που υποχωρεί στα 15,39 ευρώ.
Θετικό πρόσημο από την άλλη διατηρεί η ElvalHalcor στο 0,77% και στα 1,844 ευρώ αλλά και ηπιότερα η ΔΕΗ στο 0,06% και τα 8,715 ευρώ και η Coca Cola στο 0,10% κρατώντας ένα αντίβαρο στη μάχη να μη υπάρξει μεγαλύτερη υποχώρηση από τη βάση των 960 μονάδων.
Επιπλέον, σε ένα πολυετές σημείο καμπής βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, όπως εκτιμά η Goldman Sachs αναμένοντας μέχρι το τέλος του 2023 (1) το δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, ROTE να τείνει προς τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα, (2) τα NPEs να συγκλίνουν προς τα ευρωπαϊκά επίπεδα - CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), (3) τον δείκτη Texas να μειωθεί στο μισό σε περίπου 30% από περίπου 60% που ήταν στο τέλος του 2021 εν μέσω της μείωσης σε NPEs και της ενίσχυσης των capital buffers και των κεφαλαιακών προβλέψεων και (4) την επιστροφή στη διανομή μερισμάτων.
Έτσι, η Goldman Sachs προχωρά σε αύξηση των τιμών στόχων, θέτοντας στα 1,68 ευρώ την Alpha Bank από 1,12 ευρώ προηγουμένως, στα 1,40 ευρώ για τη Eurobank από 0,65 και στα 1,70 ευρώ από 1,47 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. Αξίζει να σημειωθεί πως χωρίς αξιολόγηση παραμένει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.