Οι ζώνες άμυνας του ελληνικού χρέους και το «καμπανάκι» της Scope

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ζώνες άμυνας του ελληνικού χρέους και το «καμπανάκι» της Scope
Σημαντικές «ζώνες άμυνας» κόντρα στην απότομη άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, διαμορφώνουν, η ευελιξία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (βασικό της στοιχείο) στη βάση των επανεπενδύσεων στις λήξεις του PEPP, η ενίσχυση της δημοσιονομικής ολοκλήρωσης και τα ουσιαστικά βελτιωμένα προφίλ χρέους στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία), όπως εκτιμά η Scope Ratings,

Σημαντικές «ζώνες άμυνας» κόντρα στην απότομη άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, διαμορφώνουν, η ευελιξία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (βασικό της στοιχείο) στη βάση των επανεπενδύσεων στις λήξεις του PEPP, η ενίσχυση της δημοσιονομικής ολοκλήρωσης και τα ουσιαστικά βελτιωμένα προφίλ χρέους στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία), όπως εκτιμά η Scope Ratings.

Με βάση αυτά, περιορίζεται η διεύρυνση των ασφάλιστρων κινδύνου και οι σχετικές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ χαμηλός παραμένει και ο κίνδυνος ενός σοβαρού χρηματοοικονομικού κατακερματισμού στην Ευρωζώνη, όπως σημειώνει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης.

Παράλληλα, οι υπερχρεωμένες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης εξαρτώνται συγκριτικά περισσότερο από τις αγορές περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας για τη διατήρηση των ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης και είναι πιο «ευαίσθητες» στην άνοδο του κόστους χρηματοδότησης, δεδομένης γενικά της ανάγκης αναχρηματοδότησης μεγάλων όγκων χρέους και της περιορισμένης πρόσβασης στις αγορές κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με τη Scope, το άλμα στα yields είναι πιο ορατό στην περίπτωση της Ελλάδας, με το ασφάλιστρο κινδύνου να αποσυνδέεται από αυτό της Ιταλίας. Αυτό αντανακλά τον αποκλεισμό των ελληνικών κρατικών τίτλων από το πρόγραμμα PSPP, το οποίο παραμένει ενεργό, και με προσωρινά υψηλότερους καθαρούς όγκους αγορών ανά μήνα το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο για να αντισταθμιστεί η έξοδος από το PEPP.

Ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων στη βιωσιμότητα του χρέους πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο ευνοϊκότερων δομών χρέους για τις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Scope. «Αναμένουμε ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια και με την επιστροφή του πληθωρισμού, οι πραγματικές αποδόσεις παραμένουν αρνητικές παρά την πρόσφατη άνοδο στα ασφάλιστα κινδύνου».

«Ωστόσο, σε πιο δυσμενή σενάρια, αναγνωρίζουμε τα downside risks από τον υψηλότερο πληθωρισμό ως προς τη μελλοντική ανάπτυξη, το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης καθώς και τη μείωση του νομισματικού «χώρου» της ΕΚΤ για παρέμβαση. Η μελλοντική πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία αποτελούν έναν άλλο κίνδυνο που θα μπορούσε να υπονομεύσει την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με το πρόγραμμα NGEU (Ταμείο Ανάκαμψης), με πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις στη συνοχή της Ευρωζώνης» αναφέρει η Scope. Μεταξύ των κινδύνων ο γερμανικός οίκος συμπεριλαμβάνει τις δυσμενείς δημογραφικές τάσεις και τη μέτρια έως αδύναμη δυνητική ανάπτυξη.

Χωρίς την εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων, αυτοί οι διαρθρωτικοί παράγοντες εμποδίζουν οποιαδήποτε ουσιαστική μείωση του χρέους, η οποία στο πλαίσιο των αυξήσεων των επιτοκίων και της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, θα αυξήσει την ευπάθεια αυτών των χωρών σε χρηματοοικονομικούς κραδασμούς, όπως καταλήγουν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider