Στο βαθύ «κόκκινο» ολοκλήρωσαν οι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, σημειώνοντας τη τρίτη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τα πρόσφατα, περισσότερο «καυτά» από το αναμενόμενο στοιχεία για τον αγαπημένο δείκτη πληθωρισμού της Fed, ενώ προσπαθούν να αναλύσουν με ψυχραιμία τις νέες δασμολογικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% σε «όλα τα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ αλλά δεν κατασκευάζονται επί αμερικανικού εδάφους», οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ στις 2 Απριλίου.
Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχώρησε 1,69% ή 716 μονάδες στις 41.583 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,02% στις 5.578 μονάδες. Ο Nasdaq διολίσθησε 2,7% στις 17.322 μονάδες, με «βαρίδι» τις απώλειες των τεχνολογικών κολοσσών. Συγκεκριμένα, η Nvidia υποχώρησε 1,58%, η Alphabet σχεδόν 5% και η Amazon έκλεισε στο -4,2%. Επίσης, η Microsoft διολίσθησε 3%, ενώ η Meta έχασε 4,2%.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow σημείωσε πτώση σχεδόν 1%, ο S&P έχασε 1,5%, ενώ ο Nasdaq διολίσθησε 2,6%.
Στο ταμπλό, η Lululemon κατρακύλησε περισσότερο από 14% μετά την ανακοίνωση του guidance για το 2025, που ήταν ασθενέστερο του αναμενόμενου. Η εταιρεία προβλέπει κέρδη α' τριμήνου στο εύρος των 2,53 έως 2,58 δολαρίων ανά μετοχή, σε σύγκριση με τα 2,72 δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές. Τα προβλεπόμενα έσοδα α' τριμήνου ύψους 2,335 δισ. έως 2,355 δισ. δολαρίων ήταν επίσης χαμηλότερα από την πρόβλεψη συναίνεσης των 2,39 δισ. δολαρίων.
Η μετοχή της U.S. Steel ενισχύθηκε οριακά αφότου η Semafor ανέφερε ότι η ιαπωνική Nippon Steel είναι πρόθυμη να επενδύσει έως και 7 δισ. δολάρια στην αμερικανική χαλυβουργία για να λάβει την έγκριση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη συγχώνευσή τους.
Η εταιρεία οφθαλμικής υγείας Bausch + Lomb υποχώρησε σχεδόν 6% μια ημέρα αφότου ανακοίνωσε την «εθελοντική ανάκληση» ορισμένων εμφυτεύσιμων οφθαλμικών φακών μετά από αναφορές επιπλοκών. Η Wells Fargo υποβάθμισε τις μετοχές σε equal weight από overweight σε σημείωμα της Πέμπτης, επικαλούμενη την ανάκληση.
Στα μάκρο της ημέρας, ανέβασε στροφές ο δομικός δείκτης Προσωπικών Δαπανών Κατανάλωσης (Personal Consumption Expenditures - PCE) στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, κινούμενος άνω των προβλέψεων των αναλυτών τόσο σε ετήσια όσο και μηνιαία βάση, προσθέτοντας νέο «πονοκέφαλο» στους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής καθώς οι πιέσεις στις τιμές αναθερμαίνονται.
Ειδικότερα, ο PCE, ο «αγαπημένος» δείκτης της Fed για την μέτρηση του πληθωρισμού, επιταχύνθηκε στο 2,8% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024 και σκαρφάλωσε 0,4% από τον Ιανουάριο, ενώ ταυτόχρονα οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν επίσης μικρότερη από την προβλεπόμενη αύξηση. Ο γενικός PCE διαμορφώθηκε σε 2,5% τον Φεβρουάριο, συμβαδίζοντας με τις προβλέψεις της Fed και τις προβλέψεις των οικονομολόγων που έκαναν λόγο για 2,5%.
Επιπλέον, ισχυρή πτώση και μεγαλύτερη από το αναμενόμενο κατέγραψε το καταναλωτικό κίμα στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, καθώς οι ανησυχίες γύρω από την πορεία του πληθωρισμού και το ενδεχόμενο της ύφεσης εντείνονται, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών 25% σε «όλα τα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ αλλά δεν κατασκευάζονται επί αμερικανικού εδάφους», οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ στις 2 Απριλίου.
Αναλυτικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν υποχώρησε στις 57 μονάδες, καταγράφοντας «βουτιά» 11,9% σε σχέση με τον Φεβρουάριο και 28,2% σε ετήσια βάση. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν επίπεδα κοντά στις 57,9 μονάδες – τιμή που αντιστοιχούσε στο μέσο όρο του μήνα.