Νέο sell off στο Χρηματιστήριο - «Γκρεμίζεται» χαμηλότερα των 800 μονάδων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο sell off στο Χρηματιστήριο - «Γκρεμίζεται» χαμηλότερα των 800 μονάδων
Ισχυρό sell off στο Χρηματιστήριο μετά το χθεσινό διάλειμμα. Βαριές απώλειες για Coca Cola, Aegean, τράπεζες.

Τελευταία ενημέρωση 13:50

Μακριά από την πορεία ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αγορών παραμένει το Χρηματιστήριο «βουλιάζοντας» κάτω από τις 800 μονάδες χωρίς ίχνος συγκράτησης της πτώσης.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να προεξοφλούν τα χειρότερα καθώς ο πόλεμος διαμορφώνει ένα νέο σκηνικό στη βάση του πληθωρισμού λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους επηρεάζοντας σαφώς εισηγμένες και νοικοκυριά.

Συνολικά πάνω από 10 δισ. ευρώ έχουν γίνει «καπνός» από την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου, με διάσπαση κρίσιμων ζωνών στήριξης και αλλαγή τάσης με έξοδο από το ανοδικό κανάλι που εκτείνονταν από τον Νοέμβριο του 2020. Αυτός είναι ένας πρώτος σύντομος απολογισμός του πλήγματος που επήλθε στην εγχώρια αγορά σε επτά συνεδριάσεις από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία (24 Φεβρουαρίου) και η Δύση με την ΕΕ άρχισαν να ανοίγουν σταδιακά το εύρος και την αυστηρότητα των κυρώσεων.

Όπως αναφέρει στο insider.gr ο Νίκος Χρυσοχοΐδης Διευθύνων Σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής «η έλλειψη ορατότητας για το πώς τελειώνει αυτή η εισβολή είναι το ένα πρόβλημα. Οι πληθωριστικές πιέσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες είναι το άλλο. Και, αν και το πρώτο δε προσδιορίζεται χρονικά, το δεύτερο –δυστυχώς-ήρθε για να μείνει. Σε τέτοιο περιβάλλον, η μόνη στρατηγική είναι η αναζήτηση για μεγαλύτερη ρευστότητα και αυτό παρακολουθούμε στην αγορά μας και αλλού. Η Ελλάδα είναι όντως ρηχή και high beta αλλά αν σκεφθούμε ότι–μάλλον- θα δεχθεί πλήγμα ο τουρισμός και θα αυξηθεί το κόστος σε πλήθος επιχειρήσεων ενώ θα μειωθεί και το διαθέσιμο εισόδημα (λόγω κόστους και χαμηλότερων εσόδων) τότε έχουμε μια δύσκολη φάση μπροστά μας.

ΟΤΕ/ΟΠΑΠ και διυλιστήρια αποτελούν αμυντικές επιλογές ενώ το θέμα ΕΕΕ είναι σύνθετο: δεν μπορούμε να προδικάσουμε την πορεία των εργασιών της στις δύο χώρες και το μέγεθος της απώλειας σε έσοδα-κέρδη και βιωσιμότητα της επένδυσης».

Έντονη και επιθετική προεξόφληση

Όπως ανέφερε το insider.gr καταλυτικό ρόλο ωστόσο, στη δριμεία αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας είχαν, κυρίως, οι έμμεσες συνέπειες που προκύπτουν από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, μέσω της εκρηκτικής ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων, του ενεργειακού κόστους και των ναύλων που συνεπακόλουθα διατηρούν τον πληθωρισμό σε πιο επίμονα υψηλά επίπεδα, λειτουργώντας ανασταλτικά για ένα μέρος των εισηγμένων, αν και υφίστανται μια εξισορρόπηση από τις στρατηγικές hedging (ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμα).

Στα της συνεδρίασης δεν υπάρχει ίχνος συγκράτησης της πτώσης με την αγορά να περνά άμεσα κάτω από τις 800 μονάδες με πολύ υψηλό τζίρο στα 87,3 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 2,85% στις 798,31 μονάδες, ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 3,26% στις 1.906,46 μονάδες και ο τραπεζικός κατά 5,16% στις 517,05 μονάδες.

Βίαιες απώλειες εκ νέου σε τράπεζες, Coca Cola και Aegean. Ειδικά, για την Aegean το gap άνοιξε μέχρι και στο -8% στα 4,60 ευρώ, ενώ πλέον κινείται στα 4,875 ευρώ με τους επενδυτές να προεξοφλούν χτύπημα στον τουριστικό κλάδο.

Στην Coca Cola οι απώλειες φτάνουν στο -5,88% και τα 18,19 ευρώ με τη μετοχή να φτάνει σε νέα χαμηλά, βρισκόμενη εξ ολοκλήρου στις διαθέσεις των short.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank πέρασε κάτω από το 1 ευρώ στα 0,974 ευρώ, με απώλειες 5,44%, η ΕΤΕ υποχωρεί κατά 2,58% στα 2,64 ευρώ η Eurobank κατά 5,33% στα 0,788 ευρώ και η Πειραιώς κατά 6,23% στα 1,19 ευρώ.

Από τα βαριά χαρτιά άμυνες βγαίνουν μόνο σε Jumbo που καταγράφει άνοδο πλέον κατά 2,15% στα 13,28 ευρώ αλλά και η ΕΥΔΑΠ στο 0,89%. Από την άλλη, ο ΟΠΑΠ στο -3,74%, ο ΟΤΕ στο -2,88%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -2,39%, η Titan στο -3,05% και η Mytilineos στο -2,39%.

Μόλις 9 μετοχές με θετικό πρόσημο 114 με αρνητικό και 40 αμετάβλητες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider