Τέλος στο θετικό σερί των ευρωαγορών, με ανησυχία για τις επιπτώσεις του πολέμου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλος στο θετικό σερί των ευρωαγορών, με ανησυχία για τις επιπτώσεις του πολέμου
«Βαρίδι» για τα μεγάλα χρηματιστήρια η Φρανκφούρτη, μετά από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία.

Πτωτικά πρόσημα για πρώτη φορά μετά από 3 συνεχόμενες συνεδριάσεις ανόδου κατέγραψαν τα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, εν μέσω των ανησυχιών για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι επενδυτές αναμένουν τις εξελίξεις γύρω από τον τρόπο πληρωμής της Ρωσίας από τις χώρες της Ευρώπης για τη προμήθεια φυσικού αερίου, καθώς η Μόσχα φαίνεται πως οδηγείται σε αναδίπλωση της θέσης της και αναζητά τρόπους για τις πληρωμές των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε νομίσματα εκτός του ρουβλιού.

Εξάλλου, μεγάλο προβληματισμό επιφέρουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία και την Ισπανία, την 1η και την 4η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αντιστοίχως. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τις δύο χώρες για τον πληθωρισμό του Μαρτίου ξεπέρασαν σημαντικά τις προβλέψεις των αναλυτών, εντείνοντας τις ανησυχίες για περαιτέρω άνοδο των τιμών λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έπεσε 0,41% στις 460,19 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε 1,08% στις 3.959 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κέρδισε 0,55% στις 7.578 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX απώλεσε 1,45% στις 14.606 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 0,74% στις 6.741 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε 0,03% στις 25.300 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έγραψε πτώση 0,74% στις 8.550 μονάδες.

Μάκρο

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981 «σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Μάρτιο, σε ένα ακόμα δείγμα για τη μεγάλη αύξηση των τιμών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία (Destatis), ο γενικός ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία έφτασε στο 7,3% έναντι 5,1% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,2%. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 1981.

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών ενισχύθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία ξεπερνώντας τις προσδοκίες, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία στέλνει ακόμη υψηλότερα τους ήδη υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας.

Η στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας ανακοίνωσε πως ο εναρμονισμένος δείκτης ανήλθε στο 9,8% σε σχέση με πέρυσι, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις οικονομολόγων του Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: Ήπιες απώλειες μετά το τετραήμερο ανοδικό σερί

gazzetta
gazzetta reader insider insider