Πετρέλαιο: Η μαζική απελευθέρωση αποθεμάτων «έριξε» το WTI κάτω από τα 100 δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Η μαζική απελευθέρωση αποθεμάτων «έριξε» το WTI κάτω από τα 100 δολάρια
Στα 99,27 δολάρια/βαρέλι έκλεισε την εβδομάδα το αμερικανικό WTI.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε την Παρασκευή το πετρέλαιο, στον απόηχο της συντονισμένης αποδέσμευσης εκατομμυρίων βαρελιών αργού ημερησίως από δεκάδες κράτη ανά τον κόσμο με στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων που έχουν εκτοξευθεί μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις εκατέρωθεν κυρώσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Αναλυτικότερα, το συμβόλαιο παραδόσεως Μαΐου για το αμερικανικό West Texas Intermediate στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έκλεισε την εβδομάδα στα 99,27 δολάρια/βαρέλι, στο χαμηλότερο «κλείσιμο» από τις 16 Μαρτίου, καταγράφοντας απώλειες 1,01 δολαρίου/βαρέλι ή 1%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση σε εβδομαδιαίο επίπεδο, σε διάστημα σχεδόν δύο ετών.

Την ίδια ώρα, το Brent έχασε 32 σεντς ή 0,3% στα 104,39 δολάρια το βαρέλι. Το φυσικό αέριο συμβολαίου Μαΐου είχε άνοδο 1,4% στα 5,72 δολάρια ανα εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας ενισχύθηκε 1,9%.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να «ρίξει» στην αγορά ένα εκατομμύριο βαρέλια αργού από τα στρατηγικά της αποθέματα για τους επόμενους έξι μήνες, ενώ σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι «περισσότερες από 30 χώρες» θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ουάσινγκτον και θα αντλήσουν πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματά τους.

Την ίδια στιγμή, τα μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) συμφώνησαν στην αποδέσμευση αποθεμάτων πετρελαίου από τα εθνικά στρατηγικά αποθεματικά τους, όπως έγινε γνωστό μετά από τηλεδιάσκεψη που είχαν την Παρασκευή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που διαμορφώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Εξετάζεται το ενδεχόμενο αποδέσμευσης πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα

IEA: Συμφωνία για επιπλέον διάθεση αποθεματικών πετρελαίου στην αγορά

«Έχασε» τα 1.950 δολάρια ο χρυσός με απώλειες 1,5%

gazzetta
gazzetta reader insider insider