Ευρωαγορές: Θετικά πρόσημα στην «σκιά» των επερχόμενων κυρώσεων στη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Θετικά πρόσημα στην «σκιά» των επερχόμενων κυρώσεων στη Ρωσία
Η επενδυτική κοινότητα αναμένει πλέον τις ανακοινώσεις των νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με άνοδο ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Δευτέρας οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με την επενδυτική κοινότητα να αναμένει πλέον τις ανακοινώσεις των νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τις αποκαλύψεις για «ομαδικούς τάφους» και πρωτοφανείς σφαγές στην ουκρανική πόλη Μπούσα, στα περίχωρα του Κιέβου.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με κέρδη 0,84% στις 462,19 μονάδες, με τον τεχνολογικό κλάδο να ενισχύεται κατά 2,2%, ενώ ο τομέας των ασφαλιστικών υπηρεσιών σημείωσε απώλειες 0,8%.

Ο δείκτης Eurostoxx 50 διαμορφώθηκε στις 3.956,59 μονάδες, με άνοδο 0,98%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 14.518 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,5%, όπως και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι που έκλεισε στις 6.731 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,7%.

Κέρδη και στο Λονδίνο, με τον βρετανικό FTSE 100 να διαμορφώνεται στις 7.558 μονάδες με κέρδη 0,28%, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 25.175 μονάδες, ενισχυμένος οριακά κατά 0,05%. Τέλος, στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 κέρδισε 0,2% στις 8.520 μονάδες.

Στο ταμπλό, ισχυρά κέρδη άνω του 10% σημείωσε ο τίτλος της γερμανικής Delivery Hero, ενώ σημαντικές απώλειες της τάξης του 5% κατέγραψε ο κολοσσός στον κλάδο των θαλάσσιων μεταφορών A.P. Moeller-Maersk, στον απόηχο της είδησης περί επικείμενης παραίτησης του CEO της θυγατρικής της, APM Terminals.

Μάκρο

Μεγαλύτερη αύξηση από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές εμφάνισε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Φεβρουάριο, καθώς διαμορφώθηκε σε 11,5 δισ. ευρώ έναντι 3,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στα 10,1 δισ. ευρώ.

Οι εξαγωγές της Γερμανίας ενισχύθηκαν σε μηνιαίο επίπεδο 6,4% έναντι συρρίκνωσης 2,8% τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 1,5%.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Σε ακυρώσεις άνω των 200 πτήσεων της προχώρησε η easyJet μέσα στο τελευταίο τριήμερο λόγω νόσησης μελών του προσωπικού της με κορονοϊό στη Βρετανία, εν όψει των διακοπών για το Πάσχα των Καθολικών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, συνολικά 222 πτήσεις της εταιρείας ακυρώθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή, από τα συνολικά 1.645 δρομολόγια της easyJet που ήταν προγραμματισμένα από και προς τα βρετανικά αεροδρόμια.

Η Toyota έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να σταματήσει την παραγωγή αυτοκινήτων στη Βρετανία μετά από 30 χρόνια, εκτός εάν η κυβέρνηση αποδυναμώσει τις «πράσινες» πολιτικές της που επιβάλλουν τη γρήγορη μετάβαση σε αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, αναφέρουν οι «The Times».

Η Ryanair εκτιμά ότι οι ζημίες της για την οικονομική χρήση έως τις 31 Μαρτίου θα διαμορφωθούν μεταξύ 350 εκατ. και 400 εκατ. ευρώ, ενώ προηγουμένως εκτιμούσε ζημίες μεταξύ των 250 εκατ. και των 450 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: Τεχνολογικό ράλι με οδηγό τη μετοχή της Twitter στο +28%

Συνεδρίαση αναμονής στο Χρηματιστήριο - Η «μάχη» αγοραστών - πωλητών

Πετρέλαιο: Ξανά πάνω από τα 100 δολάρια με ώθηση από κυρώσεις και Saudi Aramco

gazzetta
gazzetta reader insider insider