Ράλι «εκτόνωσης» στο Χρηματιστήριο με αλλαγής τάσης

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ράλι «εκτόνωσης» στο Χρηματιστήριο με αλλαγής τάσης
Ισχυρό ράλι «εκτόνωσης» καταγράφηκε στο Χρηματιστήριο. Έκανε το 6/6 ο ΟΤΕ, ισχυρή άνοδος για Titan, ΟΠΑΠ και Jumbo.

Ισχυρό ράλι «εκτόνωσης» καταγράφηκε στο Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να διαμορφώνουν ένα «μαξιλάρι» πάνω από τις 900 μονάδες και να διεκδικούν την έξοδο από την περιοχή των 885 - 908, θα δώσει κίνηση προς τις 932 μονάδες.

Παρόλα αυτά η άνοδος του πληθωρισμού επιταχύνεται ταχύτατα, με τον δείκτη στο 8,9% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ δείχνοντας την ακρίβεια στην αγορά τον πρώτο μήνα πολέμου. Η αύξηση τιμών είναι η ταχύτερη από το 1995 (δηλαδή καταγράφεται υψηλό 27 ετών), ενώ ο Γενικός Δείκτης Τιμών είχε αυξηθεί κατά 7,2% τον Φεβρουάριο, κατά 6,2% τον Ιανουάριο και 5,1% τον Δεκέμβριο.

Η πιο μεγάλη άνοδος καταγράφεται στον ηλεκτρισμό στο 79,3% από 71,4% τον Φεβρουάριο, 56,7% τον Ιανουάριο και από 45% περίπου τον Δεκέμβριο. Εδώ εντοπίζεται το νέο μέτωπο της ακρίβειας με 2ο το φυσικό αέριο, (άνοδος κατά 68,3%, έναντι 78,5% τον Φεβρουάριο, 154,8% τον Ιανουάριο και 135,7% τον Δεκέμβριο).

Παράλληλα, συζητήσεις για το θέμα της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία είχε με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, όπως ανέφερε ο ίδιος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε. «Εκτιμώ πως η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την ενισχυμένη εποπτεία το καλοκαίρι και να ληφθεί τον Ιούνιο η απόφαση για τις δόσεις που εκκρεμούν», είπε. Επισήμανε πως η Ελλάδα «φαίνεται πως είναι σε δρόμο εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία και είναι σε 'καλό δρόμο' ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων». Ανέφερε πως στόχος είναι η έξοδος τον Αύγουστο και αυτό θα εξαρτηθεί από την περαιτέρω πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις της ενισχυμένης εποπτείας. Εκτίμησε, μάλιστα, πως είναι σε γενικές γραμμές σε τροχιά προσαρμογής, όπως φάνηκε και από την 14η αξιολόγηση και κατά συνέπεια «φαίνεται πως θα γίνει εφικτή» η έξοδος τον Αύγουστο. Εξήγησε πως η συζήτηση για τον θέμα θα γίνει τον Ιούνιο. Αλλά προς το παρόν η Αθήνα είναι σε τροχιά προσαρμογής και υλοποίησης των προαπαιτούμενων.

Επιστρέφοντας στο Χρηματιστήριο, οι αγοραστές επανήλθαν δυναμικά με κινήσεις που καταγράφονται ευρύτερα στις ευρωπαϊκές αγορές.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,73% στις 906,2 μονάδες με τον τζίρο στα 76,1 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,96% στις 2.197 μονάδες και ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 1,39% στις 644,35 μονάδες.

Στις τράπεζες, η ΕΤΕ ενισχύθηκε κατά 3,6% στα 3,58 ευρώ, η Eurobank παρά την ισχυρή ενδοσυνεδριακή άνοδο έκλεισε αμετάβλητη στα 1,03 ευρώ. Στο 1,36% και στα 1,11 ευρώ έκλεισε η Alpha Bank και στο 0,66% η Πειραιώς φτάνοντας στα 1,37 ευρώ.

Στους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Titan ξεχώρισε με άνοδο 6,46% στα 13,8 ευρώ. Η εισηγμένη ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτης ΓΣ, για την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. ευρώ, σε ένα άλφα ορίζοντα χρόνου και μεγέθους.

Παράλληλα, ο ΟΤΕ σημείωσε άνοδο 4,2% στα 18,2 ευρώ κάνοντας το 6/6!

Επίσης ισχυρή άνοδος για τη Jumbo στο 4,1% και τα 14,4 ευρώ, για τον ΟΠΑΠ στο 3,43% και τα 14,19 ευρώ ενώ ακολούθησαν ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Quest.

Υστέρηση κίνησης για την Coca Cola που ξεπέρασε οριακά τα 19 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Χρηματιστηριακής, «με μικρότερο τζίρο αλλά με σταθερά ανοδικό βηματισμό η χρηματιστηριακή εβδομάδα ολοκληρώθηκε θετικά πάνω από τις 900 μονάδες για πρώτη φορά μετά τις 25 Φεβρουαρίου. Αρωγός των αγοραστικών τάσεων που επικράτησαν στην Αγορά ήταν η δημοσίευση ικανοποιητικών αποτελεσμάτων χρήσης τα οποία συνοδεύονται από ακόμα πιο ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις. Το κόστος πωληθέντων και ειδικά το κομμάτι που συνδέεται με την ενέργεια παραμένει μια σημαντική εκκρεμότητα που πιθανόν να οδηγήσει σε αναθεωρήσεις, ωστόσο οι διοικήσεις των εταιριών δείχνουν προς το παρόν να έχουν λύσεις αντιστάθμισης ή μετακύλισης του κόστους στην κατανάλωση. Την ίδια στιγμή πυκνώνει η φημολογία για την ολοκλήρωση εγχειρημάτων εξαγορών με επίκεντρο τον κατασκευαστικό κλάδο και την ενέργεια δημιουργώντας ένα νέο αγοραστικό γύρο προσδοκιών για υψηλότερα τιμήματα. Εάν η φημολογία αυτή όντως έχει αντίκρισμα τότε οι κλάδοι που θα εμπλακούν μπορούν να τύχουν θετικών αναθεωρήσεων όπως συνέβη πέρυσι με τον κλάδο της πληροφορικής μετά τις συμφωνίες εξαγορών σε εταιρίες ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά και τεχνολογίας λογισμικού.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών μένοντας πρακτικά μόλις ένα μήνα σε πτωτική αγορά. Η ολική επαναφορά του δείκτη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν είναι από τα πλέον συνήθη φαινόμενα της Ελληνικής Αγοράς καθώς οι δύο διαδοχικές διασπάσεις έγιναν στο ίδιο επίπεδο διαπραγμάτευσης (880 μονάδες) του Γενικού Δείκτη. Το γεγονός αυτό δείχνει την δυναμική που έχουν οι αγοραστές οι οποίοι λειτουργούν πιο πληθωρικά σε σχέση με άλλες περιόδους. Η διαγραμματική εικόνα παρά την κάμψη των συναλλαγών είναι αισθητά βελτιωμένη με τον MACD να υποστηρίζει την άνοδο από το μέσον του μήνα και τους δύο κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών να συμπληρώνουν τα σινιάλα αγορών. Οι ταλαντωτές βρίσκονται στο μέσον του εύρους υποδηλώνοντας σημαντικό ανοδικό περιθώριο για την συνέχεια το οποίο εντοπίζεται στις 940 μονάδες όπου και εντοπίζεται το καθοδικό χάσμα τιμών εκκίνησης της πτώσης που έφερε το Γενικό Δείκτη στα χαμηλά των 788 μονάδων. Επιμέρους η άνοδος έχει συντελεστεί χωρίς την συνδρομή της Coca Cola η οποία αποτελεί μια ανοδική εφεδρεία αν και εφόσον συντρέξουν λόγοι που θα ευνοήσουν την αλλαγή κατεύθυνσής της μετοχής. Συμπερασματικά θα αναμέναμε την αγορά να κινηθεί πλάγια την ερχόμενη εβδομάδα δεδομένης της εποχικής σταδιακής μείωσης του ενδιαφέροντος στην περίοδο του Πάσχα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider