Τελευταία ενημέρωση 21.14
Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύονται την Τρίτη οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς το γεγονός πως οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Δεκέμβριο του 1981 συνεχίζει να αποτελεί το κυριότερο παράγοντα ανησυχίας μεταξύ των επενδυτών, παρά το γεγονός πως αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη έχουν πιάσει το "peak" τους.
Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 54 μονάδων ή 0,16% και διαμορφώνεται στις 34.253 μονάδες, όπως και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500, ο οποίος βρίσκεται στα επίπεδα των 4.403 μονάδων, υποχωρώντας κατά 0,21%.
Αρνητικό πρόσημο, τέλος, και για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος παρά τις αρχικές ενδείξεις αντίδρασης από το πτωτικό σερί των προηγούμενων ημερών -το οποίο κόστισε στους κολοσσούς του κλάδου περισσότερο από 1 τρισ. δολάρια- πλέον χάνει 0,25% και διαμορφώνεται στις 13.379 μονάδες. Σημειώνεται πως εντός του Απριλίου, ο δείκτης των big tech υποχωρεί άνω του 5%, μετά τα μικρά κέρδη της τάξης του 3,4% κατά τον Μάρτιο.
Μάκρο
Σε υψηλό άνω των 40 ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 8,5% από 7,9% τον Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 8,4%. Πρόκειται για μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Δεκέμβριο του 1981, επί προεδρίας του Ρόναλντ Ρίγκαν στις ΗΠΑ, όπως σημείωσε το CNBC.
Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 1,2% έναντι 0,8% τον Φεβρουάριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.
Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6,5% από 6,4% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,6%. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι 0,5% τον Φεβρουάριο.