BofA: Τι φοβούνται και πώς τοποθετούνται οι διαχειριστές τώρα στις αγορές

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
BofA: Τι φοβούνται και πώς τοποθετούνται οι διαχειριστές τώρα στις αγορές
Ολοένα και πιο «bearish» εμφανίζονται τα διαχειριστές παγκοσμίως, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα που διενήργησε η Bank of America σε παγκόσμια κλίμακα για το χρονικό διάστημα 1 - 7 Απριλίου. Τι βλέπουν για πληθωρισμό, επιτόκια και assets.

Ολοένα και πιο «bearish» εμφανίζονται τα διαχειριστές παγκοσμίως, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα που διενήργησε η Bank of America για το χρονικό διάστημα 1 - 7 Απριλίου, ανάμεσα σε 292 διαχειριστές, hedge funds, αμοιβαία και trading desks με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 833 δισ. δολάρια.

Αυτό οφείλεται κυρίως στους φόβους γύρω από τους «fast & furious» χειρισμούς της Fed που οδηγούν την αισιοδοξία για την παγκόσμια ανάπτυξη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και διατηρώντας υψηλά τους κινδύνους γύρω από τη σταθερότητα της Wall Street. Όπως σημειώνει η BofA, αν και οι διαχειριστές δεν είναι τόσο «bearish» όσο το Μάρτιο, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η επενδυτική ψυχολογία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα, ο αμερικανικός οίκος παραμένει στην πλευρά της στρατηγικής «sell the rally», επισημαίνοντας πως το sell off που καταγράφηκε μεταξύ Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου αποτέλεσε ένα «πρώτο πιάτο» και όχι το «κυρίως γεύμα» για τη φετινή χρονιά.

Έτσι, νούμερο ένα κίνδυνος για τους διαχειριστές, είναι το εκ νέου πέρασμα σε μια υφεσιακή κατάσταση (26%), με την αρκετά «επιθετική» αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής της Fed να βρίσκεται στη δεύτερη θέση (25%) και την πορεία του πληθωρισμού στην τρίτη (21%). Οι φόβοι γύρω από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία έχουν υποχωρήσει στο 16%, με τις πιθανές «φούσκες» στις αγορές (7%) και την πανδημία του κορονοϊού (1%) να βρίσκονται στην πέμπτη και την έκτη θέση αντίστοιχα.

Ο δείκτης κινδύνων σταθερότητας γύρω από τις χρηματοπιστωτικές αγορές της BofA βρίσκεται επί του παρόντος στο 6,4. Επιπλέον, οι επενδυτές βλέπουν επίπεδα κινδύνου συγκρίσιμα με το «σοκ» της πανδημίας και την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση, ενώ ο υψηλός αντιληπτός κίνδυνος για τη σταθερότητα των αγορών υποδηλώνει μια περαιτέρω πτώση στις μετοχές, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.

Όπως αποτυπώνεται από την έρευνα της BofA, οι παγκόσμιες προσδοκίες για τα κέρδη έχουν επιδεινωθεί σε ένα καθαρό ποσοστό, της τάξεως του -63%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020. Άλλες περιπτώσεις αντίστοιχων χαμηλών επιπέδων καταγράφονται κατά την κατάρρευση του αμερικανικού hedge fund LTCM, στο σκάσιμο της «φούσκας» Dotcom, στη χρεοκοπία της Lehman Brothers και κατά την πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την έρευνα της BofA, οι εκτιμήσεις για τον «στασιμοπληθωρισμό» εκτινάσσονται στο 66% (από 62%), το υψηλότερο ποσοστό από τον Αύγουστο του 2008. Ως προς την τροχιά του πληθωρισμού, οι εκτιμήσεις των διαχειριστών είναι κάπως μοιρασμένες, με το ποσοστό αυτών που εκτιμούν πως λαμβάνει ποιο μόνιμα χαρακτηριστικά να υποχωρεί (συγκριτικά με την έρευνα του Μαρτίου) στο 49% από 51%, και αυτών που αναμένουν πως είναι πιο παροδικό φαινόμενο να αυξάνεται στο 43% από 41% προηγουμένως.

Οι διαχειριστές και με βάση τα ανωτέρω αυξάνουν σημαντικά τις εκτιμήσεις γύρω από τις αυξήσεις των επιτοκίων, αναμένοντας πλέον 7,4 αυξήσεις (μέσος όρος απαντήσεων) από τη Fed για φέτος (από 4,4 τον Μάρτιο). Περισσότερες απαντήσεις καταγράφονται στις έξι και στις οκτώ αυξήσεις, ενώ κατακόρυφη αύξηση καταγράφεται στις δέκα αυξήσεις. Επιπλέον, ο κύκλος αυστηροποίησης της Fed αναμένεται πλέον να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, διάστημα στο οποίο καταγράφεται σχεδόν το 45% των απαντήσεων.

Παράλληλα, τα ισχυρότερα χαρτοφυλάκια έχουν μειώσει τη διακράτησή τους σε μετρητά στο 5,5% από το 5,9%, με τις συνθήκες ρευστότητας στις αγορές να έχουν βελτιωθεί, και το δείκτη BofA Bull & Bear να υποχωρεί στο 2 από από 2,1 που αποτελεί τεχνικά ένα contrarian «buy» σήμα. Οι επενδυτές εμφανίζονται long, στα εμπορεύματα, στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, στην ενέργεια και τα υλικά, ενώ αποφεύγουν τα ομόλογα, τον κλάδο της καταναλωτικής διακριτικής ευχέρειας και τις μετοχές της Ευρωζώνης.

Σε μηνιαία βάση, οι επενδυτές στράφηκαν σε πιο κυκλικούς κλάδους (δηλαδή σε τράπεζες, στη Βρετανία, την τεχνολογία, τα εμπορεύματα) ενώ ταυτόχρονα μείωσαν την έκθεσή τους στα ομόλογα, τους βιομηχανικούς κλάδους, τον κλάδο της καταναλωτικής διακριτικής ευχέρειας και τις αναδυόμενες αγορές.

Η απόλυτη θέση των χαρτοφυλακίων είναι πιο «bullish» στις αμερικανικές μετοχές (καθαρό ποσοστό 14%), ενώ πιο «bearish» εμφανίζονται προς τις ευρωπαϊκές αγορές (-17%) και το Λονδίνο (-7%). Ανάμεσα στους κλάδους, ξεχωρίζουν αυτόν της υγειονομικής περίθαλψης (καθαρό ποσοστό 36%), την ενέργεια (20%), τα υλικά (20%) και τις τράπεζες (15%), ενώ αρνητική θέση έχουν τον κλάδο της καταναλωτικής διακριτικής ευχέρειας (-15% καθαρό ποσοστό) και για τα utilities (-16%).

Σύμφωνα με την έρευνα, το 43% των επενδυτών εκτιμά ότι το πετρέλαιο θα καταγράψει την υψηλότερη απόδοση φέτος, ενώ ακολουθούν οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών. Μόλις το 7% εκτιμά ότι τα 30ετή αμερικανικά κρατικά ομόλογα και τα τρίμηνα έντοκα θα έχουν καλύτερη απόδοση.

Τα πιο «crowded trades» του Απριλίου είναι long στο πετρέλαιο και στα εμπορεύματα (34%), short στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα (18%), long στις τεχνολογικές μετοχές (16%), long στο ESG (11%), short στην Κίνα (8%) και long στο Bitcoin (7%).

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος απρόσμενων γεγονότων (tail risk) είναι μια παγκόσμια ύφεση, που απαριθμεί το 26% των απαντήσεων των διαχειριστών, ενώ ακολουθούν, οι «επιθετικοί» χειρισμοί από τις κεντρικές τράπεζες, ο πληθωρισμός και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι διαχειριστές εκτιμούν παράλληλα πως το «Fed put» (παρέμβαση της Fed για τον περιορισμό της πτώσης των αγορών) θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί χαμηλότερα στις 3.637 μονάδες για τον S&P 500 (κατά μέσο όρο), με ένα ποσοστό άνω του 25% να εκτιμά πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί στις 3.500 μονάδες.

Επιπλέον, η πλειοψηφία των επενδυτών (64%) αναμένει πως ο S&P 500 θα διασπάσει το επίπεδο των 4.000 μονάδων αρχικώς, προτού κινηθεί και υπερβεί τις 5.000 μονάδες (26%).

Ως προς τις κατανομές, η «overweight» θέση για τις αμερικανικές μετοχές αυξήθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε μηνιαία βάση στο 14% πλέον, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2021 (τυπική απόκλιση 0,8 υψηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο). Η κατανομή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε μηνιαία βάση σε καθαρή «underweight» θέση στο 17% (τυπική απόκλιση 1,4 χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο). Ως προς την κατανομή στις αναδυόμενες αγορές, υποχώρησε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε μηνιαία βάση στο καθαρό 3% σε «underweight», το πιο χαμηλό επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021 (τυπική απόκλιση 1,1 χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο). Για τις ιαπωνικές μετοχές, η κατανομή αυξήθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε μηνιαία βάση στο 2% σε «underweight» θέση (τυπική απόκλιση 0,3 χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο), ενώ για τις βρετανικές αυξήθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε μηναία βάση στο 7% σε «underweight» θέση (τυπική απόκλιση 0,6 χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider