Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές υπό το φόβο των πιο «επιθετικών» χειρισμών των κεντρικών τραπεζών, μετά το «σήμα» του Πάουελ αναφορικά με την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, και τη Λαγκάρντ να ακολουθεί όπως όλα δείχνουν.
Ο Πάουλ χαρακτήρισε «απολύτως απαραίτητη» την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, σε debate που διοργανώνει το ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομία, επισημαίνοντας πως μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης «είναι στο τραπέζι» για τον Μάιο.
Να τονιστεί πως η Moody's Analytics, εκτίμησε λίγες ημέρες νωρίτερα πως θα υπάρξει μια τέτοια αύξηση των επιτοκίων με το έναυσμα για τη μείωση του ισολογισμού της Fed το Μάιο, επισημαίνοντας πως τα οικονομικά στοιχεία για τον Απρίλιο θα πρέπει να είναι τόσο «σοκαριστικά» αδύναμα ώστε να μην αναγκαστεί η Fed να κινηθεί με ένα τέτοιο βηματισμό. Ανάλογες εκτιμήσεις είχε κάνει και η Goldman Sachs.
Φυσικά, το σήμα του Πάουελ συνεπάγεται επιτάχυνση των διαδικασιών και στην Ευρωζώνη με την ΕΚΤ πιθανώς να κινητοποιείται περισσότερο για μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων προς τον Ιούνιο ή στην επόμενη συνεδρίαση, ελέω υψηλού πληθωρισμού.
Έτσι, οι trades στοιχηματίζουν πλέον ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων άμεσα ώστε να περιορίσει τον πληθωρισμό που συνεχίζει την ανιούσα.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το Bloomberg, οι αγορές χρήματος τιμολογούν μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Σεπτέμβριο, αρκετή για να μηδενίσει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ. Τα «στοιχήματα» και οι προσδοκίες για την πρώτη αύξηση που θα προκύψει μετά από μια δεκαετία, ενισχύθηκαν αφού ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δήλωσαν πρόσφατα ότι μια αύξηση από τα αρνητικά επίπεδα ρεκόρ (-0,5%) θα μπορούσε να επέλθει στις αρχές του τρίτου τριμήνου, μόλις ολοκληρωθούν οι αγορές περιουσιακών στοιχείων.
«Δεδομένων των επιθετικών σχολίων από την ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα, θα πρέπει να αρχίσουμε να θεωρούμε τον Ιούλιο ως μια πολύ ρεαλιστική επιλογή», δήλωσε ο Piet Christiansen, επικεφαλής στρατηγικής στη Danske Bank.
Έτσι, οι αγορές προχώρησαν άμεσα σε de-rating, με τον Stoxx 600 να κλείνει με απώλειες κατά 1,79% στις 453,31 μονάδες και τον DAX στη Φρανκφούρτη να διολισθαίνει κατά 2,48% στις 14.142 μονάδες.
Παράλληλα, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 1,99% στις 6.581 μονάδες και ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατά 2,12% στις 24.279 μονάδες. Στο κόκκινο έκλεισε και ο IBEX 35 όπως και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με τον πρώτο στο -1,84% και στις 8.652 μονάδες και τον δεύτερο στο -1,39% και στις 7.521 μονάδες περίπου.