Λεπτές ισορροπίες στο Χρηματιστήριο πριν τη Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λεπτές ισορροπίες στο Χρηματιστήριο πριν τη Fed
Στα όρια των 900 μονάδων έκλεισε το Χρηματιστήριο.

Λεπτές ισορροπίες διατηρήθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις από τη Fed ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων και το σήμα που θα δώσει για τον πληθωρισμό.

Να σημειωθεί πως Moody's Analytics (όπως και η Goldman Sachs που το έθεσε πρώτη), αναμένει αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και το έναυσμα για τη μείωση του ισολογισμού της Fed, έχοντας τονίσει προ ολίγων ημερών πως τα οικονομικά στοιχεία για τον Απρίλιο θα πρέπει να είναι τόσο «σοκαριστικά» αδύναμα ώστε να μην αναγκαστεί η Fed να κινηθεί με ένα τέτοιο βηματισμό.

Μάλιστα είχε αναφέρει πως η Fed δεν αμφιταλαντεύτηκε στην άκρως «επιθετική» της στροφή, αλλά η συζήτηση σχετικά με το «ουδέτερο» επίπεδο των επιτοκίων Fed Funds και το πόσο γρήγορα θα φτάσει εκεί, πιθανότατα θα ενταθεί καθώς οι ανοιχτές θέσεις στο Board της Fed θα καλυφθούν. Υπήρξαν αναφορές ότι η Γερουσία θα θέσει σε ψηφοφορία τις υποψηφιότητες που έχουν τεθεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο, της Lisa Cook και του Philip Jefferson για την κάλυψη των δύο ανοιχτών εδρών. Η Γερουσία επιστρέφει στα τέλη Απριλίου, καθιστώντας απίθανο το γεγονός είτε η Cook είτε ο Jefferson να επισφραγίσουν εγκαίρως τις θέσεις τους για τη συνεδρίαση της FOMC στις 3 - 4 Μαΐου. Θα συμμετάσχουν, εφόσον επιβεβαιωθούν και ορκιστούν, στη συνεδρίαση της Eπιτροπής τον Ιούνιο.

Ως προς το ενεργειακό σκέλος, που αποτελεί ένα ακόμη μείζον ζήτημα, οι μόνιμοι εκπρόσωποι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπόρεσαν να καταλήξουν την Τετάρτη σε μια συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο των νεών κυρώσεων που πρότεινε η Κομισιόν σε βάρος της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι εκπρόσωποι θα έχουν νέα συνάντηση για να συζητήσουν σχετικά με το θέμα την Πέμπτη.

Νωρίτερα, η Κομισιόν πρότεινε το έκτο, κατά σειρά, γύρο κυρώσεων ο οποίος περιλαμβάνει τη σταδιακή διακοπή, εντός διαστήματος έξι μηνών, των εισαγωγών πετρελαίου και διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την πρόταση, η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα μπορέσουν να έχουν μια μεγαλύτερη χρονικά περίοδο για να εφαρμόσουν το εμπάργκο, μέχρι το 2023.

Η εξαίρεση θα αφορά υφιστάμενα συμβόλαια για αργό πετρέλαιο που υπογράφηκαν από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία με τη Ρωσία. Η πηγή αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η εξαίρεση θα αφορά και τα προϊόντα διύλισης.

Για την εγχώρια αγορά το ενδιαφέρον των traders παραμένει στραμμένο και στο rebalancing της MSCI. Έτσι, χαμηλές πιθανότητες για ένταξη της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας στο δείκτη MSCI Greece Standard, διατηρεί η Morgan Stanley, όπως και για τη διαγραφή της Jumbo, προς το εξαμηνιαίο rebalancing το Μάιο.

Στα της σημερινής συνεδρίασης, υπήρξαν ισορροπίες και πιο ψύχραιμες κινήσεις καθώς τίτλοι που διόρθωσαν πιο βίαια παρουσίασαν ενδιαφέροντα σημεία εισόδου για ένα σταδιακό χτίσιμο θέσεων από επενδυτές που είχαν μείνει εκτός. Έμφαση δίνεται σε τίτλους με ισχυρά θεμελιώδη, ταμειακές ροές - μερίσματα, με το βλέμμα και στο χώρο των ΑΠΕ μετά τα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ο Γενικός Δείκτης με συνεχείς εναλλαγές προσήμων κατάφερε να αποφύγει τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά κλείνοντας με οριακή πτώση 0,01% στις 900,35 μονάδες με ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 904,07 μονάδες και χαμηλό στις 894,98 μονάδες. Η επιφυλακτικότητα μετά το ισχυρό χθεσινό pullback αποτυπώνεται και στο τζίρο που διαμορφώθηκε στα 62,53 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE 25 σημείωσε οριακή πτώση 0,04% στις 2.181,23 μονάδες ενώ ο τραπεζικός επίσης έκλεισε με ήπια πτώση 0,16% στις 623,33 μονάδες.

Στις τράπεζες ξεχώρισε η Eurobank με άνοδο 1,21% στα 0,97 ευρώ με ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών. Πτωτικά κινήθηκαν οι άλλες τρεις συστημικές με την ΕΤΕ στο -1,46% και τα 3,646 ευρώ, ενώ ηπιότερα κινήθηκαν Alpha Bank (-0,19%) και Πειραιώς (-0,74%).

Τοποθετήσεις και νέο κύμα εντολών αγοράς σε Ελλάκτωρ που ενισχύθηκε κατά 3,52% στα 1,47 ευρώ. Ακολούθησαν η Τέρνα Ενεργειακή (1,88%), ΜΟΗ (1,69%), η ΕΥΔΑΠ (1,29%), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (1,04%), και η Lamda (1,2%).

Την αγορά κράτησαν πίσω πέρα από τις τράπεζες τόσο η συνέχεια απωλειών στη ΔΕΗ με πτώση 1,5% στα 7,22 ευρώ αλλά και ο ΟΤΕ που έδειξε αντανακλαστικά στις προηγούμενες ημέρες, ενώ σήμερα και στα υψηλά που έχουν σημειωθεί καταγράφηκε ένα κλείδωμα θέσεων (πτώση 1,92%) στα 17,87 ευρώ. Νέες ισχυρές πιέσεις σε Quest στο -2,18% και τα 5,38 ευρώ, αλλά και σε ElvalHalcor που έφτασε πλέον στα 1,604 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider