Απότομη διολίσθηση στις ευρωαγορές λόγω των επιτοκίων - Στο -5% το χρηματιστήριο της Ιταλίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απότομη διολίσθηση στις ευρωαγορές λόγω των επιτοκίων - Στο -5% το χρηματιστήριο της Ιταλίας
Ισχυρότατη πτώση για τα ευρωπαϊκά ταμπλό την Παρασκευή, υπό την ανησυχία για τις κινήσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης η χειρότερη εικόνα.

Κατακόρυφη πτώση κατέγραψαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Παρασκευή και το κλείσιμο της εβδομάδας, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν ένα «κοκτέιλ» ανησυχιών για την πορεία της ευρωπαϊκής -και όχι μόνο- οικονομίας.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά από τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ για αύξηση των βασικών επιτοκίων της από τον Ιούλιο και για ενδεχόμενο μεγαλύτερης αύξησης τους από τον Σεπτέμβριο.

Η Ιταλία και η Fed

Η ανησυχία για την λήξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων APP της ΕΚΤ από τον Ιούλιο «τρόμαξε» τις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό δημόσιο χρέος, όπως η Ιταλία. Στο επίκεντρο των ανησυχιών βρέθηκε η έλλειψη κάποια συγκεκριμένη αναφορά στήριξης για αυτές τις χώρες από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, γεγονός που αποτυπώνεται και στην αύξηση της απόδοσης του ιταλικού κρατικού 10ετούς ομολόγου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 8,5 ετών.

Ακόμα, στο αρνητικό κλίμα συνέβαλαν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που έδειξαν πως το «ταβάνι» του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία δεν έχει έρθει ακόμα. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη οι αναλυτές κάνουν λόγο για αυξήσεις επιτοκίων της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) μεγαλύτερες από αυτές που έχουν αναφερθεί, έως και 75 μονάδων βάσης από την ερχόμενη εβδομάδα.

Υπό τον πρίσμα των παραπάνω, η ιταλικό αγορά πρωταγωνίστησε στις απώλειες, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να κλείνει την Παρασκευή με απώλειες 5% στις 22.588 μονάδες. Ακολούθησε αρνητικά ο IBEX 35 στη Μαδρίτη, με πτώση 3,68% στις 8.390 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 2,7% στις 422,56 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 διολίσθησε 3,40% στις 3.597 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 απώλεσε 2,17% στις 7.313 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έπεσε 3,05% στις 13.765 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε 2,69% στις 6.187 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε βαθύ «κόκκινο» η Wall Street, με την προσοχή σε πληθωρισμό και Fed - Πτώση 700 μονάδες στον Dow Jones

Λίγο πάνω από τις 860 μονάδες σταμάτησε η... κατρακύλα στο Χρηματιστήριο

Στα επίπεδα του 2019 η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου λόγω της ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider