Λίγο πάνω από τις 860 μονάδες σταμάτησε η... κατρακύλα στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λίγο πάνω από τις 860 μονάδες σταμάτησε η... κατρακύλα στο Χρηματιστήριο
Έρμαιο των διεθνών ανησυχιών για ύφεση η ελληνική αγορά. Πτώση άνω του 3% για τον κλάδο των τραπεζών.

Με κατακόρυφη πτώση και λίγο πριν υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα των 860 μονάδων ολοκλήρωσε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, υποκύπτοντας στο διεθνές sell off των αγορών εν μέσω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων από τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες.

Η αγορά «χόρεψε» στον αρνητικό ρυθμό των χθεσινών ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο ενώ παράλληλα έστειλε «σήμα» για μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων της από τον Σεπτέμβριο. Η ανησυχία μεταφράστηκε και στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, με τους τίτλους της Ελλάδας και της Ιταλίας να φτάνουν σε πολυετή υψηλά, καθώς είναι πιο ευάλωτοι στις αυξήσεις των επιτοκίων και του κόστους δανεισμού.

«Κερασάκι» στα παραπάνω αποτέλεσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που έφτασε το 8,6% για τον Μάιο, αυξάνοντας τους προβληματισμούς για τις επόμενες κινήσεις της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας και για το ενδεχόμενο ύφεσης στη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε 2,72% στις 862,55 μονάδες, κοντά στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 859,69 μονάδες και μακριά από το υψηλό των 879,17 μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 83,13 εκατ. ευρώ.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο ΓΔ έχασε 3,82%

Ο Large Cap έπεσε 2,89% στις 2.078 μονάδες, ο Mid Cap απώλεσε 1,97% στις 1.359 μονάδες, ενώ η πτώση των τραπεζών... φρέναρε στο -3,59% και τις 567,37 μονάδες,

Από τις επιμέρους μετοχές, πτώση άνω του 5% κατέγραψε ο Μυτιληναίος, απώλειες 4,46% η Alpha Bank και υποχώρησε 4% η ΔΕΗ.

Σχόλιο της Beta Χρηματιστηριακής

Στο σχόλιο της για την εβδομαδιαία πορεία της αγοράς, η Beta Χρηματιστηριακή σημειώνει πως «παρά την ικανοποιητική επίδοση που σημειώθηκε στην αύξηση του ΑΕΠ του α’ τριμήνου (+7%), η αγορά αγνόησε τα δεδομένα ανάπτυξης της οικονομίας υπό το βάρος των πιο πρόσφατων στοιχείων που αφορούσαν τον πληθωρισμό του Μαΐου (11,3%), την υψηλότερη μηνιαία μέτρηση αύξησης από το 1995.

Οι ρυθμοί αύξησης χτίζουν κάθε μήνα και ένα νέο υψηλό με την κατάσταση στην ενέργεια να δείχνει ότι η αποκλιμάκωση θα έρθει αναγκαστικά τον Σεπτέμβριο όταν οι τιμές θα βρουν τις υψηλές τιμές του περυσινού έτους. Το οικονομικό κλίμα επιβαρύνθηκε και από την ρητορική της Τουρκίας η οποία σε καθημερινή βάση πλέον αφήνει αιχμές και υπονοούμενα για την Ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου που κάθε άλλο παρά εφησυχασμό δημιουργούν.

Η πτώση της αγοράς ευθυγραμμίστηκε και με την τάση των ξένων χρηματιστηρίων χωρίς να υπάρξουν κάποιες δεικτοβαρείς διαφοροποιήσεις που στο πρόσφατο παρελθόν λειτουργούσαν σαν δίχτυ ασφαλείας στην υποχώρηση του βασικού δείκτη. Παράλληλα η πτώση των κρατικών ομολόγων και η άνοδος της απόδοσης της δεκαετίας δεν έμεινε απαρατήρητη στην αγορά αφού προσδιορίζει το ασφάλιστρο κινδύνου λειτουργώντας ως ένας επιπλέον φορέας πίεσης στις αποτιμήσεις».

Ενόψει της ερχόμενης εβδομάδας, η Beta Χρηματιστηριακή αναφέρει ότι «στις 14 Ιουνίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Μπλε Κέδρος στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τιμή εκκίνησης τα 2,25 ευρώ.

Χωρίς το μέρισμα χρήσης θα διαπραγματεύεται την ίδια μέρα η Καρέλιας (11 ευρώ) ενώ την Παρασκευή η μετοχή της Quest θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης των 15 λεπτών ανά μετοχή.

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων τριμήνου η μόνη προγραμματισμένη ανακοίνωση αφορά τον ΑΔΜΗΕ το απόγευμα της Τετάρτης 15/6. Επισημαίνεται ότι την Παρασκευή το μεσημέρι λήγουν οι σειρές παραγώγων επί δεικτών και μετοχών για το μήνα Ιούνιο ενώ στο κλείσιμο της ημέρας θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE, FTSE Russell και Stoxx».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε βαθύ «κόκκινο» η Wall Street, με την προσοχή σε πληθωρισμό και Fed - Πτώση 700 μονάδες στον Dow Jones

Στα επίπεδα του 2019 η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου λόγω της ΕΚΤ

Οι αγορές δυσπιστούν απέναντι στην ΕΚΤ, το ευρώ διολισθαίνει

gazzetta
gazzetta reader insider insider