Πετρέλαιο: Οι περιορισμένες προμήθειες αντισταθμίζουν τους φόβους της ζήτησης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Οι περιορισμένες προμήθειες αντισταθμίζουν τους φόβους της ζήτησης
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 110,23 δολάρια και το Brent στα 113 δολάρια.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου το μεσημέρι της Δευτέρας , καθώς οι σφιχτές προμήθειες εξακολουθούν να επισκιάζουν τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και τη ζήτηση καυσίμων.

Το πετρέλαιο από τη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο, παραμένει απρόσιτο για τις περισσότερες χώρες λόγω των δυτικών κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά ο αντίκτυπος των κυρώσεων έχει εν μέρει μετριαστεί από την απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες και την αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+.

Προς την ίδια κατεύθυνση, οι εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων από την Κίνα, η οποία στο παρελθόν ήταν ένας σημαντικός εξαγωγέας συνέχισαν να μειώνονται, διατηρώντας περιορισμένες τις παγκόσμιες προμήθειες. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές βενζίνης της χώρας τον Μάιο μειώθηκαν κατά 46% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και οι εξαγωγές ντίζελ μειώθηκαν κατά 93% παρά την επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης. Από την άλλη, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της χώρας από τη Ρωσία τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 55% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε επίπεδο ρεκόρ, εκτοπίζοντας τη Σαουδική Αραβία ως τον κορυφαίο προμηθευτή, καθώς τα διυλιστήρια εξαργύρωσαν τις προμήθειες με έκπτωση εν μέσω κυρώσεων στη Μόσχα.

Αυξάνεται η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ

Ωστόσο, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αυξάνεται.

Ο αριθμός των εξεδρών πετρελαίου και φυσικού αερίου, ένας πρώιμος δείκτης της μελλοντικής παραγωγής, αυξήθηκε κατά επτά σε 740 την εβδομάδα έως τις 17 Ιουνίου, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, ανέφερε στην έκθεσή της η εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes Co.

Επιβαρυντικά στην αγορά «οι μεγάλοι φόβοι ύφεσης αφού η Fed (ΗΠΑ) υποστήριξε άλλη μια αύξηση κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες των επιτοκίων τον προσεχή Ιούλιο, ενώ ακολούθησαν παρόμοιες προσεγγίσεις αυστηροποίησης από την Τράπεζα της Αγγλίας και την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας την περασμένη εβδομάδα.

Την Δευτέρα το μεσημέρι (15:21 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 110,23 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,6% και το Brent στα 113 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

IEF: Σε προ πανδημίας επίπεδα η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου τον Απρίλιο με «ένοχη» την Ασία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία κάνει λόγο για χτυπήματα σε πλατφόρμες γεώτρησης στην Κριμαία

Η Nomura «ποντάρει» σε ύφεση των ΗΠΑ εντός του 2022

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider