Οι ρωσικές αρχές κατηγόρησαν σήμερα την Ουκρανία ότι έπληξε πλατφόρμες γεώτρησης στη θάλασσα στα ανοικτά της Κριμαίας, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον τρεις τραυματίες, ενώ πρόσθεσαν ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
«Σήμερα το πρωί ο εχθρός επιτέθηκε στις πλατφόρμες γεώτρησης της Tchernomorneftegaz. Είμαι σε επαφή με τους συναδέλφους μας στο υπουργείο Άμυνας και (τη ρωσική υπηρεσία Πληροφοριών) FSB, προσπαθούμε να σώσουμε ανθρώπους», ανέφερε στο Telegram ο κυβερνήτης της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, ο οποίος διορίστηκε από τη Μόσχα μετά την προσάρτηση της χερσονήσου το 2014.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πέντε άνθρωποι από τους 12 που βρίσκονταν στις πλατφόρμες έχουν σωθεί, εκ των οποίων οι 3 έχουν τραυματιστεί. Συνεχίζονται οι έρευνες για τους υπόλοιπους.
Ο Αξιόνοφ δεν διευκρίνισε ποιες εγκαταστάσεις επλήγησαν, αλλά η εταιρεία Tchernomorneftegaz εκμεταλλεύεται πολλά κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα, στα ανοικτά της Κριμαίας.
Πρόκειται για το πρώτο πλήγμα εναντίον εξωχώριων υποδομών γεώτρησης στην Κριμαία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Μειωμένες 55,5% οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας
Εξάλλου, το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως οι εξαγωγές σιτηρών από τη χώρα υποχώρησαν 55,5% σε ετήσι βάση για τις πρώτες 20 μέρες του Ιουνίου.
Αναλυτικά, βεβαιώθηκαν εξαγωγές 689.000 τόνων καλαμποκιού, 63.000 τόνων σιταριού και 21.000 τόνων κριθαριού.
Η Ουκρανία εξήγαγε έως και 6 εκατ. τόνων σιτηρών πριν από την έναρξη των πολέμων.
Αυστηρές προειδοποιήσεις στη Λιθουανία
Εξάλλου, η Μόσχα ζήτησε σήμερα από τη Λιθουανία να άρει αμέσως την απαγόρευση που επέβαλε στη διέλευση κάποιων προϊόντων προς τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στον Λιθουανό απεσταλμένο στη Μόσχα ότι αν δεν αποκατασταθεί η διέλευση προϊόντων μεταξύ του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης Ρωσίας μέσω της Λιθουανίας, η Μόσχα θα απαντήσει για να προστατεύσει τα συμφέροντά της.
Οι αρχές της Λιθουανίας απαγόρευσαν τη διέλευση προϊόντων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ, μέσω του εδάφους της από το οποίο διέρχεται και η μοναδική σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ της Ρωσίας και του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική.
Μεταξύ των απαγορευμένων προϊόντων είναι ο άνθρακας, μέταλλα, υλικά οικοδομών και προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας.
Ο ρωσικός θύλακας βρίσκεται μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας --χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ-- και λαμβάνει προμήθειες από τη Ρωσία μέσω μιας σιδηροδρομικής σύνδεσης που περνά από τη Λιθουανία, αλλά και αγωγούς που διέρχονται από αυτή τη χώρα.
Ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ εκτίμησε ότι η απαγόρευση ενδέχεται να επηρεάσει έως και τα μισά προϊόντα που μεταφέρονται με τραίνο στον θύλακα.
Νωρίτερα το Κρεμλίνο είχε χαρακτηρίσει «πρωτοφανή» την απόφαση του Βίλνιους και είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει.
«Αυτή η απόφαση είναι πραγματικά πρωτόγνωρη. Αποτελεί παραβίαση των πάντων», είχε τονίσει ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
«Τη θεωρούμε παράνομη. Η κατάσταση είναι περισσότερο από σοβαρή (…) χρειαζόμαστε μια σοβαρή, σε βάθος ανάλυση για να εξετάσουμε την απάντησή μας», είχε προσθέσει.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ