Σε υψηλά σχεδόν δύο εβδομάδων έκλεισαν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι εντεινόμενες ανησυχίες σχετικά με την δυνατότητα αύξησης της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε συνδυασμό με τις ταραχές που εκτυλίσσονται σε Εκουαδόρ και Λιβύη έφεραν κέρδη για το αργό για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.
Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παραδόσεως Αυγούστου του αμερικανικού West Texas Intermediate στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης διαμορφώθηκαν στα 11,76 δολάρια βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 2% ή 2,19 δολαρίων/βαρέλι. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο του αμερικανικού αργού από τις 16 Αυγούστου.
Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό αργό τύπου brent, καθώς τα συμβόλαια παραδόσεως Αυγούστου -στην τελευταία τους ημέρα διαπραγμάτευσης- έκλεισαν στα 117,98 δολάρια/βαρέλι, σημειώνοντας κέρδη 2,5%. Τα πιο ενεργά συμβόλαια παραδόσεως Σεπτεμβρίου ενισχύθηκαν επίσης κατά 2,5% και έκλεισαν στα 113,8 δολάρια/βαρέλι.
Ισχυρά κέρδη 2,6% και για την βενζίνη Ιουλίου στις ΗΠΑ που έκλεισε στα 3,935 δολάρια/γαλόνι, ενώ το φυσικό αέριο παραδόσεως Αυγούστου ενισχύθηκε κατά 0,4% στα 6,57 δολάρια/εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.
Στο επίκεντρο η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+
Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ συνεδριάζουν σήμερα προκειμένου να εξετάσουν το εάν θα προχωρήσουν σε νέα αύξηση της ποσότητας «μαύρου χρυσού» που διαθέτουν στην Αγορά από τον Αύγουστο και μετά.
Σημειώνεται πως ο ΟΠΕΚ+ έχει αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις τους για το παγκόσμιο πλεόνασμα πετρελαίου εντός του 2022, στα 1 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα έναντι 1,4 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα στην προηγούμενη εκτίμηση του Οργανισμού.
Όλα τα παραπάνω έρχονται καθώς στις διεθνείς αγορές συνολικά εξακολουθεί να είναι μεγάλη η ανησυχία για ύφεση στην οικονομία, γεγονός που θα μπορούσε να έχει ισχυρές επιπτώσεις στη ζήτηση και κατά συνέπεια στις τιμές του πετρελαίου.